O πρόεδρος ανταγωνισμού απαντά στον Θ.Βαρίκο στην ΕΡΤopen

Σε δημοσίευμά μας, στις 13 Νοεμβρίου, στην ίδια ιστοσελίδα και με τίτλο: «Πάντα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν ο Δούρειος ίππος... των μαφιόζων» απαντά ο τωρινός πρόεδρος της επιτροπής, πρώην Αρεοπαγίτης και πρώην Πρόεδρος της ένωσης Δικαστών –Εισαγγελέων κ. Δημήτρης Κυριτσάκης.

Η επιστολή δημοσιεύεται αυτούσια και απαντά στα σημεία, που είχα επισημάνει με το κείμενό μου.

«Κύριε Θόδωρε Βαρίκο . Με μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση διαβάζω το αστήριχτο δημοσιογραφικό παραλήρημά σας, εναντίον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της οποίας έχω την τιμή να προίσταμαι. Σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση, με ανοίκειο και προσβλητικό τίτλο, οτι η Επιτροπή είναι ο «Δούρειος ίππος των μαφιόζων», με ψευδείς γενικεύσεις και αφορισμούς, απαξιώνετε την Ελληνική Αρχή Ανταγωνισμού και την εμφανίζετε, άκουσον – άκουσον, ως τον «μοχλό αποσύνθεσης και διάλυσης της χώρας μας και του λαού της».

Υιοθετείτε, δηλαδή, πλήρως και αβασάνιστα τις κατά καιρούς θέσεις ορισμένων ζώντων και τεθνεώτων, χωρίς να μπείτε στον κόπο να διασταυρώσετε τα λεγόμενα από την κατ’ εξοχή θιγόμενη Επιτροπή. Έτσι επικαλείστε τις θέσεις του κ Πολιτόπουλου (σ.σ μέτοχος της μπύρας «Βεργίνα») του μοναδικού, όπως ισχυρίζεστε «θύματος» που εκλήθη να μιλήσει στη βουλή των Ελλήνων, χωρίς να ερευνήσετε αν ο εμφανιζόμενος, ως δήθεν «θύμα», έχει καταγγείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τις συμπεριφορές που περιέγραψε στη βουλή και αν έχει ο ίδιος η η επιχείρησή του υποβοηθήσει το έργο της τελευταίας που είχε να ερευνήσει, πολλές δεκάδες χιλιάδες τελικά σημεία ανά τη χώρα για να τεκμηριώσει παραβατικές συμπεριφορές.
Λεπτομέρειες, θα μου πείτε, αδιάφορες όπως φαίνεται για εσάς , που όμως έχουν την αξία τους. Παρόλα αυτά, μπαίνω στον κόπο να σας ενημερώσω, γιατί υπολαμβάνω, ότι η άγνοιά σας οδήγησε στα λάθος συμπεράσματα και τις υβριστικές θέσεις που διατυπώσατε και που προσβάλλουν την Επιτροπή και τα δεκάδες άξια στελέχη που την υπηρετούν, προσηλωμένα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.».

Ειδικότερα για τα σημεία που θίγετε: 1ΟΝ «Δεν μπορώ να ανακοινώσω πριν τη δημοσίευση της απόφασης, αν θα επιβληθεί πρόστιμο στην αγορά της μπύρας, αλλά σίγουρα πρόστιμο δεν μπορεί να μπεί στην εταιρεία που εσείς έχετε δικάσει και καταδικάσει και αναφέρομαι στην Сarlberg, για τον πολύ απλό λόγο, ότι δεν είναι ελεγχόμενη, αλλά αυτή που κατήγγειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2006 την Αθηναική Ζυθοποιία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Καταγγελία η οποία συνεξετάστηκε με τη σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής , η απόφαση της οποίας θα εκδοθεί , όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει μέχρι το τέλος του μήνα.».

2ον Εμφανίζετε ως υπόλογο ενώπιον του Γεωργίου Δρίτσα τον πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπύρο Ζησιμόπουλο και δεν αναφέρετε , ότι επί  των ημερών εκείνου επιβλήθηκε πρόστιμο στην ελεγχόμενη ΝΕΣΤΛΕ ύψους 30 εκατ. ευρώ. Τον εμφανίζετε, επίσης, ότι έχει καταδικαστεί από τον ήδη τεθνεώτα Γεώργιο Δρίτσα, ενώ ο πρώην πρόεδρος έχει αθωωθεί αμετάκλητα από την ατεκμηρίωτη μήνυση του Γ. Δρίτσα, και τον συνοδεύετε με υπονοούμενα με αφορμή φερόμενη δήλωση του πρώην Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, προς τον Γ. Δρίτσα, περί δικαστικών με παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, γιατί δίκασαν μεγάλες υποθέσεις ανταγωνισμού. Εγώ από τη μεριά μου, με το δημοσίευμα σας έσπευσα και αναζήτησα τον κ. Καπελέρη, ο οποίος κατηγορηματικά μου αρνήθηκε ότι είχε συνομιλία με τον Δρίτσα . Στη δε επίμονη ερώτησή μου, μου απάντησε «και τι θες να κάνω εγώ με τις φαντασιώσεις του καθενός;».  Και συνεχίζει ο κ. Πρόεδρος στην επιστολή του : «Εγώ επίσης γνωρίζω, ότι το δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση της Επιτροπής για τη ΝΕΣΤΛΕ και τα 30 εκατ. πρόστιμο. Απεναντίας το δικαστήριο έχει ευνοήσει τον κ. Δρίτσα  και με προσωρινά εκτελεστή απόφαση, ασυνήθιστη για δικαστήριο, υποχρέωσε την επιτροπή να καταβάλλει στους κληρονόμους του Δρίτσα 100.000 ευρώ χρηματική ικανοποίηση, τα οποία έκαναν φτερά, παρότι απορρίφθηκε τελεσίδικα η αγωγή του Δρίτσα, και επί  της ουσίας  δικαιώθηκε η Επιτροπή.  Τα χρήματα δεν επεστράφησαν λόγω της παντελους αφερεγγυότητας της εταιρείας και των κληρονόμων του Δρίτσα.». Γνωρίζω επίσης, ότι το Διοικητικό Εφετείο, κατά παγκόσμια  πρωτοτυπία, επιδίκασε σε βάρος της Επιτροπής μας, και υπέρ της εταιρείας Μαρίας Φλωρά(σ.σ ξενόγλωσσες εκδόσεις Γ. Φλωράς 50  χρόνων που έκλεισαν) χρηματική ικανοποίηση ύψους 350.000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης, για δήθεν καθυστέρηση έκδοσης  απόφασης. Και αυτό όταν  δεν αποδείχθηκε η υλική ζημιά που είναι το μείζον, και όταν τα επιδικαζόμενα ποσά για θάνατο η ισόβια αναπηρία, λόγω ψυχικής οδύνης  και χρηματικής ικανοποίησης αντίστοιχα, δεν υπερβαίνει τα 150 με 200.000 ευρώ.».

3ΟΝ «Για τα αναψυκτικά, προφανώς σας διαφεύγει η λεπτομέρεια, ότι η Επιτροπή καταδίκασε με υψηλό πρόστιμο το 2005 την εταιρεία Κοκα-Κόλα 3Ε, και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Νίκος Οικονόμου, παρότι του ζητήθηκαν δεν έδωσε στοιχεία στην Επιτροπή, για αυτεπάγγελτη έρευνα». 4ον Για τις σωληνώσεις και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου, ήδη η Επιτροπή από το 2011, έχει εκδώσει  αποφάσεις και επιβάλλει πρόστιμα, όταν η εταιρεία «Χ. ΔΗΜΟΒΑΣΙΛΗΣ και ΣΙΑ Ε.Ε», κατήγγειλε την ΕΠΑ  Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας. Στην πρώτη 419.781 ευρώ και 201.205 ευρώ στη δεύτερη γιατί μετά το 2006 καταχράστηκαν τη μονοπωλιακή τους  θέση στη χρήση αδειών και της μεροληπτικής επιλογής ορισμένων τύπων σωλήνων.  Επειδή μάλιστα το Εφετείο ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής , προσφύγαμε στο Συμβούλιο Επικρατείας το οποίο εξαφάνισε την Εφετειακή Απόφαση και δικαίωσε την Επιτροπή. Έτσι ενεργεί η Επιτροπή και οι αποφάσεις της με υψηλά πρόστιμα, επικυρώνονται από τα Διοκητικά Δικαστήρια, προς μεγάλη θλίψη των εχθρών της.». 5ον Για την υπόθεση του Χάλυβα, θα σας συστήσω να κάνετε λίγο υπομονή, και να αναμένετε τη σχετική απόφαση, πριν κατασκευάσετε «λαικούς ήρωες» και «λαικούς προδότες». Να προσθέσω, επίσης, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι από εκείνες τις αρχές που επιβάλλει τα υψηλότερα πρόστιμα σε ολόκληρη  την Ευρώπη,  και εισπράττονται κατά 65/ο από το ελληνικό δημόσιο. Να γνωρίζετε επίσης, ότι το 2011 με την αναμόρφωση του δίκαιου του ανταγωνισμού, με πρότασή μου στη  νομοπαρασκευαστική επιτροπή, της οποίας προήδρευσα, ο προσφεύγων πρέπει να πληρώνει το 20/ο του προστίμου που του έχει επιβληθέι, και έτσι εξασθένησε η συνήθης τακτική των Εφετείων που χορηγούσαν αναστολές και κανένας δεν πλήρωνε για να μην θεωρηθεί, πως αποδέχεται το πρόστιμο. Τέλος σας καλώ, να αναζητήσετε τη θέση της Αρχής Ανταγωνισμού στην παγκόσμια κατάταξη, και θα παρατηρήσετε πως με το έργο της, έχει καταξιωθεί σε τέτοιο βαθμό, που να θεωρείτε  πλησίστια των καλύτερων αρχών ανταγωνισμού, της Ευρωπαικής Ενωσης, αλλά και του κόσμου γενικότερα».

Ολόκληρη η επιστολή

Απάντηση Θοδ. Βαρίκου:
Χάρηκα  ειλικρινά, για την… συγκρουσιακή και οργίλη απάντηση του κ. Προέδρου, γιατί, ως διακονήσαντες και διακονούντες, τον ιερό θεσμό της δικαιοσύνης, γνωρίζουμε καλλίτερα από τον καθένα, πως μόνον μέσα από τη σύγκρουση και το κονταροχτύπημα στοιχείων και επιχειρημάτων, τότε και μόνον τότε, αχνοφέγγει στο βάθος η αλήθεια. Όλα τ’ άλλα, τα μισόλογα, τα στρογγυλέματα, τα ευγενικά και τα δήθεν είναι …ξεράσματα. Θα σας έρθουν στην Επιτροπή, όλοι οι καταγγέλλοντες.

Να γνωρίζετε προσωπικά, επίσης: Στις 8 Ιουλίου 2010 πριν τις 1μ.μ ο Δρίτσας πέθανε από ανακοπή στο εργοστάσιο του.
(λόγω γενικής Πανελλαδικής απεργίας, μόνο με ελικόπτερο θα μεταφερόταν σε νοσοκομείο). 
Στις 5 μμ της ίδιας ημέρας, είχε ραντεβού με Καπελέρη στο ΣΔΟΕ, για να του δώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαστών και πολιτικών.(φωνάξτε τη δικηγόρο κόρη του Βασιλική και τον πιλότο γιο του Γιάννη, τον Θ.Τενέζο, Γ.Φλωρά κ.α.) 
Πώς να πάω στον Εισαγγελέα, χωρίς τους λογαριασμούς κ. Πρόεδρε; Ο Φλωράς έκλεισε, λόγω των Ισραηλινών και των Ελλήνων εκπροσώπων τους εκδοτών ξενόγλωσσων βιβλίων, ύστερα από 50 χρόνια.
Η Δρίτσα δεν επιστρέφει τα 100.000 ευρώ, γιατί εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Και όμως η Χένιγκεν και Κάρλσπεργκ ελέγχουν πάνω από το 80/0 της κατανάλωσης μπύρας, στην Ελλάδα. Οι Οικονόμου –Αγριόγιαννης έφθασαν μέχρι Ευρωπαική Επιτροπή και άπειρα δικαστήρια με Κόκα Κόλα, από τις 700 μείνανε περίπου 30 βιοτεχνίες.

Θόδωρος Βαρίκος
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54