Έπεσαν οι υπογραφές για το ξεπούλημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε Fraport - Κοπελούζο

Ολοκληρώθηκε η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος αξιοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Παραχωρησιούχου κοινοπραξίας Fraport AG-Slentel Ltd.

Πρόκειται για την πρώτη ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Fraport AG με τον Όμιλο Κοπελούζου υπέγραψαν με την κυβέρνηση και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (ΤΑΙΠΕΔ) τις συμβάσεις παραχώρησης.

Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση της χρήσης, διαχείρισης, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης των εν λόγω αεροδρομίων, καθώς και των χώρων εμπορικής ή άλλης χρήσης που βρίσκονται μέσα στα αεροδρόμια. Σημειώνεται ότι η ιδιοκτησία της γης, των υποδομών και των εγκαταστάσεων παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο.



Το ΦΕΚ με το ξεπούλημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη «Fraport»:

Φύλλο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πήρε το βράδυ της περασμένης Τρίτης η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ 39/2-11-15) για το ξεπούλημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανικών συμφερόντων κοινοπραξία «Fraport AG – Slentel Ltd». Με την ΠΥΣ, παρέχεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Υποδομών «για τη συνυπογραφή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των Συμβάσεων Παραχώρησης για την Αναβάθμιση, Συντήρηση, Διαχείριση και Λειτουργία περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου (Ομάδα Α) και Αιγαίου (Ομάδα Β), καθώς και τυχόν άλλων συμβάσεων τροποποιητικών, παρακολουθηματικών ή εκτελεστικών των ως άνω συμβάσεων παραχώρησης σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στην παράγραφο 1.».

Τα 14 αεροδρόμια που «αξιοποιούνται» είναι: της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

Να σημειωθεί πως ένας από αυτούς που έχει δηλώσει την αντίθεσή του στην «αξιοποίηση» των περιφερειακών αεροδρομίων, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης θα κληθεί τώρα να βάλει την υπογραφή του για την παραχώρηση άρον άρον των αεροδρομίων στη «Fraport» αντί πινακίου φακής, έχοντας -ίσως- ακόμη στα αφτιά του όλα όσα έλεγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Ρόδο, στις 15 Γενάρη του τρέχοντος έτους, πριν από τις τότε εκλογές:

«Με το ξεπούλημα των υποδομών: λιμάνια, αεροδρόμια, βουνά και παραλίες, δεν έχετε σκοπό φεύγοντας να παραδώσετε κράτος» υποστήριξε και συνέχισε: «Παραλάβατε κράτος, θα παραδώσετε αποικία των μεγάλων συμφερόντων και της διαπλοκής που καιροφυλακτεί και βιάζεται να ξεκοκαλίσει έναντι πινακίου φακής, πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές.
»Μην θεωρείτε ότι εμείς σε αυτή την ιστορία θα είμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι και θα σπεύσουμε να επωμιστούμε το βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας και χώρας, θεωρώντας αυτά τα εγκλήματα τετελεσμένα. Να σας αφήσουμε να παίξετε το τελευταίο χαρτί -όπως λένε τζιμάνια σύμβουλοι πρωθυπουργού- το χαρτί της αριστερής παρένθεσης».


Υπενθυμίζεται πως η «Fraport AG – Slentel Ltd», που... κέρδισε το διαγωνισμό για τα αεροδρόμια για 40+10 χρόνια, προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ' έτος, ποσοστό 25% από τα από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης. Παράλληλα, δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί τέλος πως:

  • Κύριος μέτοχος της «Fraport» είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσης (31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%) και η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited.

  • Η «Lufthansa Consulting» γνωρίζει καλά τα οικονομικά στοιχεία των 14 αεροδρομίων, αφού είναι «σύμβουλος» του Ελληνικού Δημοσίου σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις

  • Επί της ουσίας, τα σημαντικά κέρδη που εμφανίζουν αυτά τα 14 αεροδρόμια, αντί να διοχετεύονται στα ελληνικά δημόσια ταμεία, θα πηγαίνουν άμεσα στα γερμανικά δημόσια ταμεία.

ΦΕΚ 138Α/03-11-15



To Δημοψήφισμα από την Π. Ιονίων Νήσων για το ξεπούλημα των τοπικών αεροδρομίων:

Την έναρξη ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση των τοπικών αεροδρομίων ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενώ με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ παρακινεί τους «πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους σε αυτό το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα». Η διεξαγωγή του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων θα αφορά τα τέσσερα αεροδρόμια που είναι στην περιοχή του Ιονίου, δηλ. της Κέρκυρας, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου και του Ακτίου.


«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι έτοιμη. Διασφαλίσαμε ότι από τεχνικής πλευράς είμαστε πλήρως έτοιμοι, προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα έγκυρα και αξιόπιστα» υπογράμμισε και τόνισε ότι «στις 8 Ιανουαρίου του νέου έτους αναμένεται η συνεκδίκαση της προσφυγής της περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από κοινού με άλλες παρόμοιου περιεχομένου προσφυγές φορέων και ΟΤΑ».

Από σήμερα στη σελίδα της περιφέρειας και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pin.gov.gr/poll μπορεί όποιος/α είναι εγγεγραμμένος/η στους εκλογικούς καταλόγους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να ψηφίσει, καταθέτοντας τη συμφωνία ή τη διαφωνία του/της με το κείμενο που έχει ως εξής:

«Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, τέσσερα από τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και η παράδοσή τους σε ημικρατική εταιρεία γερμανικών συμφερόντων θεωρείται επιζήμια για την οικονομία της χώρας και της περιοχής και καταχρηστική για το γενικότερο δημόσιο συμφέρον. Επιζητούμε την εφαρμογή νέου μοντέλου για τη διαχείριση των αεροδρομίων με δημόσιο χαρακτήρα και τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των τοπικών παραγωγικών φορέων. Όποιος συμφωνεί με το παραπάνω κείμενο ψηφίζει ΝΑΙ. Όποιος διαφωνεί με το παραπάνω κείμενο ψηφίζει ΟΧΙ» είπε ο ΠΙΝ. «Η εξαγγελία μας, αλλά και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, γίνεται από σήμερα πράξη», προσέθεσε.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το νέο Αεροδρόμιο Καστελίου

Στο μεταξύ, τα τεύχη δημοπράτησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Καστελίου παρέδωσε τη Δευτέρα στο δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη και στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επισκέφθηκε το Αρκαλοχώρι και το Ηράκλειο. Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρωθεί από εθνικούς πόρους, ο δρόμος της Μεσαράς καθώς και ο δρόμος Χαμέζι – Σητείας. Ο Χρ Σπίρτζης έλαβε μέρος σε σύσκεψη με το δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευρ. Κουκιαδάκη και τοπικούς φορείς, ανέλυσε τα ανταποδοτικά οφέλη, ενώ παράλληλα άκουσε τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας για το έργο.

Με την παράδοση των τευχών δημοπράτησης, ξεκινά η διαδικασία, προκειμένου να καταθέσουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς και η τοπική κοινωνία της παρατηρήσεις τους για το έργο. Το έργο του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος θα έχει κόστος 850 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να εκτελεστεί μέσα από ένα διαφορετικό πλαίσιο σύμπραξης με ενισχυμένη τη συμμετοχή του Δημοσίου. Οι υποψήφιοι επενδυτές και τα σχήματα που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα πρέπει να προχωρήσουν στον τελικό σχολιασμό του Σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης και στην κατάθεση προσφορών μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός, κατά την επίσκεψη του στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, αναφέρθηκε στη νέα φιλοσοφία της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την οποία το Δημόσιο διατηρεί ισχυρή παρουσία. «Είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, στο να λυθεί το πρόβλημα των αεροπορικών μεταφορών και να αναβαθμισθεί», εξήγησε. Επίσης, επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για το έργο και ξεκαθάρισε παράλληλα, ότι το έργο με το νέο σύστημα, «δεν θα είναι με την απουσία των τοπικών κοινωνιών, αλλά με τη συμμετοχή τους. Δεν θα είναι με τη μη συμμετοχή του δημοσίου, αλλά με την ενεργή συμμετοχή του δημοσίου και με πολύ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής».

Ακόμη έκανε λόγο για λάθη με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που δεν θα επαναληφθούν και σημείωσε πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, μετά την έγκριση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο υπουργός, επίσης, άκουσε τους προβληματισμούς πολιτών που αντιδρούν στη δημιουργία αεροδρομίου σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή, λέγοντας ότι θα υπάρξουν οι βέλτιστες προτάσεις και τεχνικές, ώστε οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις να είναι οι ελάχιστες.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

πηγή ergasianet.gr


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54