Χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους – Διώρα μπλόκα σήμερα σε Τέμπη και τελωνεία Έβρου

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων Ελλάδας. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο διάλογος έγινε σε καλό κλίμα και ο Γ. Κατρούγκαλος «διευκρίνισε, καταρχήν, κρίσιμα σημεία του προσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ αντάλλαξε προτάσεις και επιχειρήματα επί των επίμαχων ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και του αλιείς». Ωστόσο, σημειώνεται ότι δεν υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών.

Αποκλεισμός των τελωνείων Κήπων και Καστάνεων

Μπλόκα την Παρασκευή θα στήσουν, εξάλλου, και οι αγρότες του Έβρου στα τελωνεία των Κήπων και των Καστανέων, από τις 12.00-14.00. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί περίπου 500 τρακτέρ στον κόμβο των Καστανέων Ορεστιάδας, 150 στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου, σημεία στα οποία θα διακόπτεται ανά διαστήματα η κυκλοφορία των οχημάτων. Τέλος, από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, τα αγροτικά μηχανήματα θα παραταχθούν και στην Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Αρδανίου.

Στο μπλόκο των Τεμπών

Παράλληλα, Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών αποφάσισαν να προχωρήσουν την Παρασκευή 22/1 σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής, από τις 12.00 μέχρι και τις 2.00 μ.μ. οι αγρότες. Πάντως, οι αγρότες τονίζουν ότι στις προθέσεις τους δεν είναι οι κινητοποιήσεις τους να δυσκολέψουν λοιπές κοινωνικές ομάδες, καθώς, όπως παρατηρούν, το ασφαλιστικό και το φορολογικό αφορούν όλους, ενώ ήδη δέχονται μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα τους από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η σημερινή κίνηση θεωρείται «προειδοποιητική» στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο γενικό προσκλητήριο προς όλα τα μπλόκα που έχει απευθύνει για το Σάββατο το μεσημέρι το μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο. 


Στον κόμβο της Νίκαιας 


Παράλληλα, πάνω από 2.000 τρακτέρ έχουν παρατάξει στον κόμβο της Νίκαιας αγρότες της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Οι αγρότες δεν έχουν κλείσει τον δρόμο ωστόσο, με απόφαση της Τροχαίας, η εθνική οδός στο σημείο παραμένει κλειστή για λόγους ασφαλείας.



Τρακτέρ στις Μικροθήβες

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες τρακτέρ από τον Αλμυρό και το Βελεστίνο -πάνω από 600 όπως υπολογίζουν οι διοργανωτές- έχουν λάβει θέση στις Μικροθήβες, δημιουργώντας και στον συγκεκριμένο κομβικό σημείο της ΠΑΘΕ ένα ισχυρό μπλόκο, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί και περεταίρω με 300 περίπου γεωργικούς ελκυστήρες προερχόμενους από τα Φάρσαλα.

Τα τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά εκατέρωθεν του οδοστρώματος, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην περιοχή λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει υποδείξει η Αστυνομία.

Στα αγροτικά μπλόκα της Δυτικής Ελλάδας

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από χθες το μεσημέρι και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι παρέταξαν τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας. Την Παρασκευή, στις 11:00 το πρωί, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προγραμματίσει να παρατάξουν τα τρακτέρ στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Παράλληλα, για δεύτερη μέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αχαΐας και τηςΗλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, του Κουρτεσίου και της Μαραθιάς.

Τρακτέρ έξω από την ΠΕ Χαλκιδικής

Την Πέμπτη 21/1, περισσότερα από 30 τρακτέρ, έχουν «κατασκηνώσει» έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, όπου κατέληξε πορεία διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι επέδωσαν το ψήφισμά τους στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη.



Ηράκλειο: Κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ από αγρότες

Στο μεταξύ, με συνθήματα όπως «Όχι στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς», αγρότες-μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) πραγματοποίησαν χθες κατάληψη στο περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Όπως επισήμαναν οι αγρότες της ΠΑΣΥ, μέσα από τα μέτρα του 3ου μνημονίου, ειδικότερα το ασφαλιστικό και το φορολογικό, η κυβέρνηση «επιταχύνει τη στρατηγική της Ε.Ε. στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών από τη γη και την παραγωγή τους, συγκεντρώνοντάς την στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων».











πηγή ergasianet.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54