Επ' αόριστον αποκλεισμός των Τεμπών - 3ήμερο μπλόκο στο τελωνείο Νυμφαίας

Σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών, προχώρησαν και πάλι από τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου, οι οποίοι το διήμερο των αγροτικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Αθήνα είχαν αφήσει την Κοιλάδα ανοιχτή για περισσότερες ώρες προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση των συναδέλφων τους.

Οι αγρότες των Τεμπών, που δεν έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου Μικροθηβών, με τις οποίες έχουν συνταχθεί και αγρότες πολλών ακόμη μπλόκων.

Η εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να είναι καθοριστική για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Γενική συνέλευση συγκαλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων πρόκειται να συγκαλέσει γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που συμμετείχαν στα δύο ογκώδη συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποίησεών τους.

Η Συντονιστική ζητεί απόσυρση των προωθούμενων σχεδιασμών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, όπως μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Κλιμακώνουν οι αγρότες στη Ροδόπη

Την ίδια ώρα, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Ροδόπης από τη Δευτέρα μετά την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης για καθολικό αποκλεισμό 72 ωρών του τελωνείου της Νυμφαίας στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, στον κόμβο του Τυχηρού.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην περιοχή, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα.

Μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής το μπλόκο των αγροτών θα ανοίγει ανά δύο ώρες για 15 λεπτά προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση των οδηγών που είναι εγκλωβισμένοι στον κόμβο του Τυχηρού, λίγα χιλιόμετρα από τη συνοριακή διάβαση.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Ξάνθης τη Δευτέρα επανέρχονται στους επτάωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα της γέφυρα του Νέστου, επάνω στην Εγνατία Οδό.

Να σημειωθεί πως αποκλεισμό δρόμοι θα γίνουν και στην υπόλοιπη χώρα, όπου είναι στημένα μπλόκα, καθώς οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν αποχωρήσει από τις θέσεις τους.

Σενάριο διατήρησης της αυτοτέλειας του ΟΓΑ εξετάζει ο Κατρούγκαλος

Σύμφωνα, τέλος, με τη «Ναυτεμπορική», εισηγήσεις για τη διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτοτελούς ταμείου ασφάλισης των αγροτών δέχεται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από στελέχη με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι προτάσεις για τη διατήρηση του ΟΓΑ ως ξεχωριστού ταμείου έχουν γίνει προς τον υπουργό πολύ πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και το υπουργείο Εργασίας εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή αυτό το ενδεχόμενο χωρίς να αποκλείει τίποτε. Ο υπουργός Εργασίας,μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, ανέφερε ότι «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δημιουργία τριών Ταμείων αντί για ένα», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια διαφορετική προσέγγιση τουλάχιστον στο θέμα του ΟΓΑ. Ηδη στο τραπέζι των σεναρίων του υπουργείου Εργασίας εξετάζονται εναλλακτικές προσεγγίσεις για τον ΟΓΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Στο πλαίσιο αυτό, βασική αρχή παραμένει η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα των αγροτών, αλλά υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής του μέτρου, για τις κατηγορίες των αγροτών που θα αφορά, αλλά και για τις προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύνδεσης της ασφαλιστικής ενημερότητας με την απορρόφηση των επιδοτήσεων.

Η σκέψη είναι να πιστώνονται στις τράπεζες οι λογαριασμοί των αγροτών με τα ποσά των επιδοτήσεων που δικαιούνται, αλλά για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων θα πρέπει ο αγρότης να έχει ασφαλιστική ενημερότητα και να έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών του προς τον ΟΓΑ.



από το ergasianet με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54