Οι εργολαβικοί των νοσοκομείων επιμένουν στο δρόμο

Συνέντευξη με εργαζόμενες στην συγκέντρωση της 28ης Σεπτέμβρη
Βασίλης Μορέλλας
αναδημοσίευση από rproject
Το Rproject βρέ­θη­κε στην κι­νη­το­ποί­η­ση των νο­σο­κο­μεί­ων για την παύση των ερ­γο­λά­βων και την απο­κα­τά­στα­ση-μο­νι­μο­ποί­η­ση των ερ­γο­λα­βι­κών ερ­γα­ζό­με­νων. Μι­λή­σα­με με κα­θα­ρί­στριες από τα νο­σο­κο­μεία Σω­τη­ρία, Ατ­τι­κό και Άγιο Σάββα.

Έχουν πε­ρά­σει πολ­λοί μήνες από τότε που η κυ­βέρ­νη­ση ψή­φι­σε το νόμο για την αντι­κα­τά­στα­ση των ερ­γο­λα­βιών με ατο­μι­κές συμ­βά­σεις ερ­γα­σί­ας απευ­θεί­ας στα νο­σο­κο­μεία. Ισχυ­ρι­ζό­ταν ότι έτσι έλυνε τα προ­βλή­μα­τά σας. Πόσο έχει βελ­τιω­θεί η κα­τά­στα­ση για εσάς;

Σω­τη­ρία: Δεν έχει λυθεί τί­πο­τα! Τα πράγ­μα­τα έχουν χει­ρο­τε­ρέ­ψει. Δί­νο­νται άτυ­πες πα­ρα­τά­σεις στις συμ­βά­σεις του ερ­γο­λά­βου, σε μας δί­μη­νες. Μας έχει αφαι­ρε­θεί κάθε αξιο­πρέ­πεια, παίρ­νου­με το 360-380 ευρώ το μήνα. Και έχου­με ήδη δυο μήνες απλή­ρω­τοι. Σε άλλα νο­σο­κο­μεία μπο­ρεί να είναι κα­λύ­τε­ρα ή χει­ρό­τε­ρα με τα δε­δου­λευ­μέ­να, π.χ. στο Ιπ­πο­κρά­τειο ακού­με ότι πλη­ρώ­νο­νται, στο στρα­τιω­τι­κό της αε­ρο­πο­ρί­ας που είναι κοντά μας (το 251) ότι τους χρω­στά­νε τέσ­σε­ρις μήνες. Αλλά γε­νι­κά η κα­τά­στα­ση είναι κακή.

Ατ­τι­κό: Το ίδιο και σε μας , μας χρω­στά δυο μήνες ο ερ­γο­λά­βος που εξα­κο­λου­θεί να δου­λεύ­ει κα­νο­νι­κά.

Αγ. Σάβ­βας: Σε εμάς ο ερ­γο­λά­βος δεν χρω­στά δε­δου­λευ­μέ­να μεν, αλλά δεν έχει βελ­τιω­θεί τί­πο­τα στις συν­θή­κες μας. Ο ερ­γο­λά­βος πα­ρα­μέ­νει σί­γου­ρα ως τα τέλη Φλε­βά­ρη στο νο­σο­κο­μείο και βλέ­που­με…

Σω­τη­ρία: Τα πράγ­μα­τα σε μας έχουν χει­ρο­τε­ρέ­ψει πάρα πολύ μετά τον Ιού­νιο που αρ­χί­σα­με να κι­νη­το­ποιού­μα­στε πιο πολύ. Τρο­μο­κρα­τία ερ­γο­δο­τι­κή. Μας κόβει μέρες δου­λειάς, μας φορ­τώ­νει πε­ρισ­σό­τε­ρο, υπάρ­χουν απει­λές και ψυ­χο­λο­γι­κός πό­λε­μος. Ο διοι­κη­τής είναι βέ­βαια προ­κλη­τι­κά αδιά­φο­ρος για όλα αυτά.

Ατ­τι­κό: Σε μας έγινε φα­σα­ρία μετά την προη­γού­με­νη κι­νη­το­ποί­η­ση και πιε­ζό­μα­στε να την συμ­με­τέ­χου­με σε απερ­γί­ες και στά­σεις, πα­ρό­λο που τυ­πι­κά εί­μα­στε στο σω­μα­τείο και κα­λυ­πτό­μα­στε. Ο ερ­γο­λά­βος φο­βε­ρί­ζει με τη μη ανα­νέ­ω­ση της σύμ­βα­σης και με αυτό απο­θαρ­ρύ­νει κόσμο να συμ­με­τέ­χει.

Οπότε τώρα τι θα έπρε­πε να γίνει; Ποια αι­τή­μα­τα είναι τα πιο βα­σι­κά για εσάς;

Σω­τη­ρία: Θέ­λου­με άμεση απο­μά­κρυν­ση των ερ­γο­λά­βων. Και του­λά­χι­στον με­τα­τρο­πή των συμ­βά­σε­ων σε αο­ρί­στου χρό­νου. Θέ­λου­με όλα τα δι­καιώ­μα­τα, άδειες κλπ. Με αυτές τις ατο­μι­κές συμ­βά­σεις με τα νο­σο­κο­μεία που προ­βλέ­πει η κυ­βέρ­νη­ση υπάρ­χει ζή­τη­μα ότι δεν θα δι­καιού­μα­στε άδειες…

Ατ­τι­κό: Θέ­λου­με στα­θε­ρή δου­λειά και μο­νι­μό­τη­τα. Μόνο έτσι θα σπά­σει ο φόβος και η ανα­σφά­λεια. Γιατί αλ­λιώς και η ίδια η διοί­κη­ση του νο­σο­κο­μεί­ου μπο­ρεί να μας απο­λύ­ει μετά από ένα χρόνο.

Αγ. Σάβ­βας: Αυτό είναι το βα­σι­κό. Η μο­νι­μό­τη­τα να εξα­σφα­λι­στεί, να μπο­ρού­με να ορ­γα­νώ­σου­με τη ζωή μας. Να μην μας απο­λύ­ουν κάθε χρόνο. Ζη­τά­με και πλή­ρες ωρά­ριο, όχι τε­τρά­ω­ρα που δεν παίρ­νουν ούτε βαρέα και αν­θυ­γιει­νά…

Και η ανα­κοί­νω­ση του σω­μα­τεί­ου λέει ότι δεν θέ­λε­τε το «μι­κρό­τε­ρο κακό», αλλά το δί­καιο, πλήρη δι­καιώ­μα­τα, μο­νι­μό­τη­τα για τις μό­νι­μες ανά­γκες. Ωστό­σο, ποιο είναι το κλίμα με­τα­ξύ σας και στους άλ­λους ερ­γα­ζό­με­νους;

Σω­τη­ρία: Όπως εί­πα­με υπάρ­χει αρ­κε­τός φόβος στους ερ­γο­λα­βι­κούς. Στους υπό­λοι­πους ερ­γα­ζό­με­νους δεν είναι κα­νείς αρ­νη­τι­κός απέ­να­ντί μας, κά­ποιοι θε­τι­κοί, κά­ποιοι αδιά­φο­ροι. Έχου­με όμως ανά­γκη την ενερ­γη­τι­κή συ­μπα­ρά­στα­ση όλων. Θα βοη­θού­σε επί­σης αν μας γρά­φα­νε κα­νο­νι­κά ως μέλη του σω­μα­τεί­ου του νο­σο­κο­μεί­ου. Από τον Αύ­γου­στο έχου­με κάνει τις αι­τή­σεις και πε­ρι­μέ­νου­με.

Ατ­τι­κό: Ο κίν­δυ­νος της απο­γο­ή­τευ­σης υπάρ­χει αν δεν προ­χω­ρή­σει κάτι. Γε­νι­κά η στρο­φή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ απο­γο­ή­τευ­σε πολύ κόσμο. Πολ­λοί ερ­γα­ζό­με­νοι, ει­δι­κά μό­νι­μοι, σου λένε τώρα «τι νόημα έχει να κι­νη­το­ποι­η­θού­με, είναι άσκο­πο» κλπ. Γι­’αυ­τό πρέ­πει να τους απο­δεί­ξου­με ότι δεν είναι έτσι, ότι μπο­ρού­με να κερ­δί­σου­με με τον αγώνα. Εμείς εί­μα­στε γραμ­μέ­νες και στο σω­μα­τείο και αυτό μας στη­ρί­ζει.

Αγ. Σάβ­βας: Εμείς δεν εί­μα­στε γραμ­μέ­νοι στο σω­μα­τείο. Αλλά μας βοη­θά­νε και μας υπο­στη­ρί­ζουν πολύ οι άλλοι ερ­γα­ζό­με­νοι και το ΔΣ βέ­βαια.

 Πώς βλέ­πε­τε τη συ­νέ­χεια του αγώνα; Έχετε επό­με­νο σταθ­μό;

Αγ. Σάβ­βας: Το χει­μώ­να που εί­χα­με ξε­κι­νή­σει κι­νη­το­ποι­ή­σεις για να κα­ταρ­γη­θεί του­λά­χι­στο το ατο­μι­κό μπλο­κά­κι για την μελ­λο­ντι­κή ασφά­λι­σή μας από το νο­σο­κο­μείο, εί­χα­με κερ­δί­σει. Άρα πρέ­πει σί­γου­ρα να συ­νε­χί­σου­με. Στις 6 Οκτώ­βρη είναι το Κα­ρα­βά­νι της Υγεί­ας. Αυτός είναι ο επό­με­νος σταθ­μός. Από το δικό μας νο­σο­κο­μείο θα συ­γκε­ντρω­θού­με Κη­φι­σί­ας με Αλε­ξάν­δρας και ελ­πί­ζω να εί­μα­στε αρ­κε­τοί.

Σω­τη­ρία: Εμείς εί­μα­στε απο­φα­σι­σμέ­νες να συμ­με­τέ­χου­με σε ό,τι πει το σω­μα­τείο. Δεν θα στα­μα­τή­σου­με τώρα. Στη συ­νέ­λευ­ση που θα γίνει θα απο­φα­σι­στεί πώς θα προ­χω­ρή­σου­με.

Ατ­τι­κό: Αυτό που θα χρεια­ζό­ταν είναι να υπάρ­ξει με­γα­λύ­τε­ρη μα­ζι­κό­τη­τα και μά­λι­στα σε όλα τα νο­σο­κο­μεία. Η κα­θα­ριό­τη­τα είναι τε­λεί­ως απα­ραί­τη­τη για τα νο­σο­κο­μεία, έχου­με δύ­να­μη. Πα­λιό­τε­ρα με μια μα­ζι­κή πα­ρά­στα­ση στην πύλη και αποχή από τη δου­λειά εί­χα­με κα­τα­φέ­ρει ο ερ­γο­λά­βος να μας πλη­ρώ­σει τα δε­δου­λευ­μέ­να άμεσα. Τώρα για όλα τα αι­τή­μα­τά μας, μπο­ρού­με να στα­μα­τή­σου­με τη δου­λειά για μία μέρα σε όλα τα νο­σο­κο­μεία ταυ­τό­χρο­να; Να δεις τι θα γίνει!

---

Η συ­γκέ­ντρω­ση έληξε μετά τη συ­νά­ντη­ση μιας αντι­προ­σω­πεί­ας συν­δι­κα­λι­στών με τον ανα­πλη­ρω­τή του υπουρ­γού. Όμως εκεί έγινε γνω­στό ότι η κυ­βέρ­νη­ση πα­γώ­νει τις προ­σλή­ψεις των ερ­γο­λα­βι­κών από τα νο­σο­κο­μεία μέχρι να κα­τα­θέ­σει σύ­ντο­μα νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση που θα προ­βλέ­πει συμ­βά­σεις 24 μηνών. Η κυ­βέρ­νη­ση απορ­ρί­πτει ούτως ή άλλως το βα­σι­κό αί­τη­μα των ερ­γα­ζο­μέ­νων για μο­νι­μό­τη­τα με προ­κή­ρυ­ξη ορ­γα­νι­κών θέ­σε­ων (ενώ οι ανά­γκες που εξυ­πη­ρε­τούν οι ερ­γο­λά­βοι είναι πά­γιες) ή για συμ­βά­σεις αο­ρί­στου χρό­νου. Σκο­πός της είναι, όπως συ­νο­μο­λο­γεί μαζί την τρόι­κα στα Μνη­μό­νια, να μειώ­σει το προ­σω­πι­κό με στα­θε­ρή ερ­γα­σία και όχι να το αυ­ξή­σει. Η νέα «υπό­σχε­ση» της κυ­βέρ­νη­σης δια­μορ­φώ­νε­ται λοι­πόν ως εξής: όσοι προ­σλη­φθούν με τις 24μη­νες συμ­βά­σεις εξαρ­τη­μέ­νης ερ­γα­σί­ας θα απο­λυ­θούν μετά από το πολύ δυο χρό­νια, ενώ ταυ­τό­χρο­να δεν είναι κα­θό­λου σί­γου­ρο ότι αυτές τις θέ­σεις θα κα­λύ­ψουν έστω στην αρχή οι νυν ερ­γο­λα­βι­κοί. Μένει να δούμε αν και αυτό το απα­ρά­δε­κτο εγ­χεί­ρη­μα «διορ­θω­θεί» από την τρόι­κα που δεν συμ­φω­νεί ούτε καν με τη σχέση εξαρ­τη­μέ­νης ερ­γα­σί­ας (προ­τι­μά μάλ­λον μπλο­κά­κι). Επο­μέ­νως, η μα­ζι­κο­ποί­η­ση, η κλι­μά­κω­ση και το άπλω­μα των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων σε άλ­λους χώ­ρους είναι μο­νό­δρο­μος, όχι μόνο για τους ερ­γο­λα­βι­κούς αλλά και για το υπό­λοι­πο προ­σω­πι­κό των νο­σο­κο­μεί­ων που θα δε­χτεί επί­σης επι­θέ­σεις με τα ενα­πο­μεί­να­ντα 81 προ­α­παι­τού­με­να της αξιο­λό­γη­σης από τον επό­με­νο μήνα. Για την υπε­ρά­σπι­ση των θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας και του ΕΣΥ, τε­λι­κά όλων των ερ­γα­τι­κών δι­καιω­μά­των και των κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών που υφί­στα­νται σή­με­ρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54