EIOPA: Γιατί κλείνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες;

Πολλές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και όμιλοι αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική δυσπραγία εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναφέρει στη νέα της έκθεση η EIOPA σχετικά με τις "αποτυχίες" που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον ασφαλιστικό κλάδο.
Παρόλο που η πλειοψηφία των ιδρυμάτων που αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω της κρίσης ήταν τράπεζες, αρκετές ασφαλιστικές επηρεάστηκαν επίσης. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε ακατάλληλες επενδυτικές αποφάσεις των ασφαλιστικών, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες, στη διασύνδεση με τις τράπεζες και γενικά στην κακή διακυβέρνηση.
Η έκθεση της EIOPA έχει σκοπό να αναλύσει τις κυριότερες αιτίες που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας ή στην παρ' ολίγον πτώχευση κάποιων ασφαλιστικών εταιριών. Είναι η πρώτη από μια σειρά εκθέσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση των εποπτικών γνώσεων σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση των "ασφαλιστικών αποτυχιών", με βάση τις πληροφορίες που περιέχονται στην βάση δεδομένων της EIOPA, η οποία περιλαμβάνει δείγμα 180 ασφαλιστικών επιχειρήσεων από 31 ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν επηρεαστεί από το 1999 έως το 2016.
Η EIOPA δημιούργησε το 2014 μια δυναμική βάση δεδομένων για την καταχώρηση των αναστολών και των παρ' ολίγον πτωχεύσεων που σημειώθηκαν στην ασφαλιστική αγορά του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Στόχος της ήταν η συγκέντρωση πολύτιμων πληροφοριών από τις εθνικές εποπτικές αρχές σχετικά με τα αίτια και την έγκαιρη αναγνώριση των "ασφαλιστικών αποτυχιών", καθώς και τη μελέτη του αντίκτυπου που έχουν αλλά και των μέτρων εποπτείας που έχουν ληφθεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIOPA, οι δύο συνηθέστερες αιτίες αποτυχίας συνδέονται με τους υποκείμενους εσωτερικούς κινδύνους των ασφαλιστικών:
  • • Ο κίνδυνος ότι η διοίκηση ή το προσωπικό δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, την κατάλληλη εμπειρία ή τις επαγγελματικές ιδιότητες.
    • Ο κίνδυνος ανεπαρκούς ή αποτυχημένου συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης και συνολικού ελέγχου.
Όσον αφορά τις βασικές αιτίες "αποτυχίας" που σχετίζονται με τους βασικούς ασφαλιστικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους (αγνοώντας τους προαναφερθέντες εσωτερικούς κινδύνους), αξίζουν να αναφερθούν τα εξής σημεία:
Αναστολή λειτουργίας: Οι πιο συχνά αναφερόμενες πρωτογενείς αιτίες φαίνεται να είναι ο κίνδυνος αξιολόγησης των τεχνικών αποθεματικών, ο κίνδυνος διαχείρισης ενεργητικού/παθητικού και η απάτη.
Παρ' ολίγον πτώχευση: Οι κύριες αιτίες που αναφέρθηκαν πιο συχνά είναι ο κίνδυνος αξιολόγησης των τεχνικών αποθεματικών, οι κίνδυνοι της αγοράς και ο κίνδυνος ενεργητικού/παθητικού.
Βέβαια οι αιτίες διαφέρουν ανάλογα με το αν η ασφαλιστική είναι κλάδου ζωής ή κλάδου γενικών ασφαλίσεων.
Όσον αφορά τον έγκαιρο εντοπισμό των "ασφαλιστικών αποτυχιών", το πιο γνωστό έγκαιρο σήμα αναγνώρισης, με σημαντικό περιθώριο, είναι η επιδείνωση της κεφαλαιακής ισχύος ή / και το χαμηλό περιθώριο φερεγγυότητας της επιχείρησης. Μετά από αυτό, τα στοιχεία της κακής διαχείρισης έρχονται δεύτερα ενώ ακολουθούν τα υψηλά έξοδα και η χαμηλή κερδοφορία.



 
Πηγη  www.nextdeal.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54