Νομοσχέδια, οικονομία και Brexit στο υπουργικό

Στο τραπέζι της δεύτερης συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου (16:00) θα βρεθούν τα πρώτα νομοσχέδια που η κυβέρνηση βιάζεται να ψηφίσει πριν τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, οι οικονομικές εξελίξεις για τις οποίες θα μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και το ζήτημα του Brexit μετά από ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. 

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μαξίμου, οι υπουργοί θα συζητήσουν τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου και ειδικότερα το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο για τη μείωση ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων και το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων.

Το πρώτο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση του φετινού φόρου κατά 22% μεσοσταθμικά και τις μετατάξεις προϊόντων από τον κλάδο της εστίασης στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, όπως και νέα πάγια ρύθμιση, με 24 ή 36 δόσεις, για οφειλέτες με χρέη έως 5.000 ευρώ στην εφορία.

Όπως έγραφε πρόσφατα η «Εφ.Συν.», ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς η ανταπόκριση των οφειλετών, κυρίως από την πλευρά των νομικών προσώπων, είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Το δεύτερο σχέδιο νόμου θα έρθει στο κοινοβούλιο την Δευτέρα και προβλέπει την πριμοδότηση των ισχυρότερων παρατάξεων σε δήμους και περιφέρειες και την ενθάρρυνση των συμπράξεων για δημιουργία πλειοψηφιών. 

Να θυμίσουμε πως η διάταξη για την παράκαμψη της απλής αναλογικής στη λειτουργία των νέων διοικήσεων των ΟΤΑ, τα νέα διοικητικά όργανα των οποίων δεν έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους, ήταν προγραμματισμένη να περιληφθεί στο ν/ς για το «επιτελικό κράτος» που κατατέθηκε χθες αλλά ο σχεδιασμός άλλαξε.

Σημειώνεται πως με το σχέδιο νόμου που έφτασε το βράδυ στη Βουλή η κυβέρνηση στο όνομα της αποκομματικοποίησης, μεταξύ άλλων, δημιουργεί όργανο-ομπρέλα για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δημοσίου, θεσμοθετεί θέση υπηρεσιακών γραμματέων στα υπουργεία και καταργεί τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ως ανεξάρτητη αρχή.


πηγή ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54