Πυρ ομαδόν για το επιτελικό κράτος


Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στο γεγονός ότι αποτελεί δείγμα ακραίου συγκεντρωτισμού στα χέρια του πρωθυπουργού αλλά και επιστροφής σε παλαιάς μορφής κομματικοποίηση του κράτους και επικεντρώνεται στην κατάργηση των εμβληματικών διατάξεων του Ν. 4369/16 περί αποκομματικοποίησης της διοίκησης.

Ολος ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το λεγόμενο επιτελικό κράτος, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης. Η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία κινείται ο αντιπολιτευτικός λόγος της Κουμουνδούρου για το εν λόγω νομοσχέδιο εστιάζει στο γεγονός ότι αποτελεί δείγμα ακραίου συγκεντρωτισμού στα χέρια του πρωθυπουργού αλλά και επιστροφής σε παλαιάς μορφής κομματικοποίηση του κράτους.

Επιπλέον η κριτική επικεντρώνεται στην κατάργηση των εμβληματικών διατάξεων του Ν. 4369/16 περί αποκομματικοποίησης της διοίκησης όπως το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, οι Διοικητικοί και Τομεακοί Γραμματείς των Υπουργείων καθώς και οι προβλέψεις για την κάλυψη των θέσεων προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και γενικά των μελών της Διοίκησης των Νομικών Προσώπων του Κράτους με ανοιχτές και αντικειμενικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών που φέρει το νέο νομοσχέδιο.

«Αντί για σύγχρονες δομές διακυβέρνησης και συντονισμού, θεσπίζεται η ενός ανδρός αρχή: αυτή του πρωθυπουργού», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βόλεμα ημετέρων

Από την πλευρά τους, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν μεν ότι είναι υπαρκτή η ανάγκη ενός νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των κυβερνητικών οργάνων και τη βελτίωση του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, κατηγορούν, δε, την κυβέρνηση για «θεατρική παράσταση». Και αυτό επειδή, όπως λένε, το νομοσχέδιο αντί να απλοποιεί τις παρούσες δομές διακυβέρνησης, προσθέτει νέες και μεταφέρει αρμοδιότητες κατά τρόπο που θα εντείνει υπαρκτά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι πέρα από το γεγονός πως κρίσιμες υπηρεσίες και αρμοδιότητες συγκεντρώνονται στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αποδεικνύεται η ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς με το βόλεμα κατά το δυνατόν περισσότερων ημετέρων. Οπως αναφέρουν, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η προετοιμασία του νομοσχεδίου έγινε εν κρυπτώ και χωρίς να συμμετέχουν σε αυτήν οι αρμόδιοι θεσμικοί, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς όπως βεβαίως και τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Την ίδια ώρα, διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει το νέο σχέδιο νόμου. «Οχι μόνο δεν λύνει υπαρκτά προβλήματα, αλλά, αντιθέτως, προσθέτει γραφειοκρατικές δομές, δεν επιλύει αλλά εντείνει προβλήματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων με τη δημιουργία της Προεδρίας της Κυβέρνησης και νέων γενικών και ειδικών γραμματειών υπό τον πρωθυπουργό (συνολικά έξι Γ.Γ. και μία Ε.Γ.), αυξάνει τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων με στόχο τη δημιουργία κομματικού - πρωθυπουργικού στρατού και κάνει απαράδεκτες παρεμβάσεις αμφίβολης συνταγματικότητας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη διοίκηση», είπε στο ΑΠΕ ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Α΄ Αθηνών, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κομματικό κράτος

«Αντί για αποκομματικοποίηση και ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης, θεσμοθετείται η παλινόρθωση του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων», ήταν, μεταξύ άλλων, το σχόλιο του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη. «Νόμο για το κομματικό κράτος θα έπρεπε να το πούνε», ήταν το σχόλιο του βουλευτή του Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ «News 24/7», πρόσθεσε: «Προβλέπει μία υδροκέφαλη Προεδρία της Κυβέρνησης με πέντε Γενικές και μία Ειδική Γραμματεία, επανδρωμένη με έναν στρατό 100 μετακλητών, υπάγοντας απευθείας στον πρωθυπουργό όχι μόνον την ΕΥΠ αλλά και την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Και, αντίθετα με την προεκλογική δημαγωγία, αυξάνει και δεν μειώνει τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων».


πηγή /Έντυπη Έκδοση ΕΦ.ΣΥΝ /Δημήτρης Τερζής

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54