Η σοβαρή αυτή ασθένεια στις αρχές του έτους οδήγησε στη θανάτωση εκατομμυρίων χοίρων στην Κίνα

Συναγερμός στην Ελλάδα για την πανώλη των χοίρων - έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου από τη Βουλγαρία

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου από τη Βουλγαρία, που ήδη έχει προκαλέσει πολύ σοβαρές ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας ● Τροπολογία Βορίδη για την άμεση πρόσληψη 46 κτηνιάτρων ώστε να προχωρήσουν σε άμεσους ελέγχους.

Εκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η σοβαρή ασθένεια, που στις αρχές του έτους οδήγησε στη θανάτωση εκατομμυρίων χοίρων στην Κίνα, πλήττει σφοδρά τον τελευταίο καιρό το ζωικό κεφάλαιο της γειτονικής Βουλγαρίας, με την Ε.Ε. να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να κάνει λόγο για φόβο εξάπλωσης και σε άλλες χώρες απαιτώντας τη λήψη μέτρων.

Χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης κατέθεσε τροπολογία για την άμεση πρόσληψη συμβασιούχων κτηνιάτρων με στόχο την πρόληψη εισόδου στη χώρα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και τον έλεγχο του νοσήματος σε περίπτωση εξάπλωσής του.

Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα

AP Photo

Η διάταξη αφορά την πρόσληψη 46 κτηνιάτρων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για ένα χρόνο και, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, σκοπός είναι η αντιμετώπιση έκτακτων ή απρόβλεπτων κινδύνων που σχετίζονται με την προστασία της αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποιο κρούσμα στον ελλαδικό χώρο καθώς και ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων. «Μέχρι πρότινος ήταν σχετικά βόρεια (σ.σ.: στο έδαφος της Βουλγαρίας), όμως τώρα εμφανίστηκαν κρούσματα και στη Φιλιππούπολη. Επομένως, η νόσος κατεβαίνει νοτιότερα. Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα», πρόσθεσε.

Ακόμη, αιτιολόγησε τις προσλήψεις επισημαίνοντας ότι το υπάρχον προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου και των αντίστοιχων υπηρεσιών των περιφερειών δεν επαρκεί για την αυξημένη επαγρύπνηση που απαιτείται, ιδιαίτερα μέσα στην τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Γεωργίας της Βουλγαρίας, η γειτονική χώρα κινδυνεύει να χάσει το σύνολο των ζώων του χοιροτροφικού κλάδου της, δηλαδή 600.000 χοίρους. Ακόμη εκφράζονται φόβοι ότι το ξέσπασμα της νόσου μπορεί να προκαλέσει στη βουλγαρική κτηνοτροφία ζημιές άνω του 1 δισ. ευρώ.

Μεγάλη η οικονομική ζημιά στη Βουλγαρία

Του Κώστα Μοσχονά

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των βουλγαρικών αρχών αναφέρουν ότι η χώρα μπορεί να χάσει 600.000 χοίρους και αγριόχοιρους, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις ενδέχεται να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.

Συναγερμό σήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε 12 περιοχές της Βουλγαρίας. Ερωτηθείσα για τη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος για θέματα υγείας Λιθουανός επίτροπος Βιτένις Αντρουκάιτις με την υπουργό Γεωργίας της Βουλγαρίας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε χθες την κατάσταση «πολύ ανησυχητική».

Η Επιτροπή, είπε, καλεί τις αρμόδιες βουλγαρικές αρχές να συντονίσουν τις ενέργειές τους στη λήψη των αναγκαίων μέτρων σε στενή συνεργασία με τους παραγωγούς.

Αναφερόμενη στη συνάντηση του Λιθουανού επιτρόπου με τη Βουλγάρα υπουργό, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κομισιόν θα στηρίξει τη Βουλγαρία στην αντιμετώπιση της νόσου όχι μόνο οικονομικά, αλλά και με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Ηδη βρίσκεται στη Βουλγαρία ομάδα κτηνιάτρων για να βοηθήσει τις Αρχές της χώρας στην πιστή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Πλήττει χοίρους και αγριόχοιρους και εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας τεράστια καταστροφή στη χοιροτροφία, δεδομένου ότι πρέπει να θανατωθούν πολλά ζώα για τον περιορισμό της επέκτασης της νόσου, ενώ οι άλλες χώρες -ιδίως οι γειτονικές- πρέπει να θέσουν σε καραντίνα τις εξαγωγές της πληγείσας χώρας.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των βουλγαρικών αρχών αναφέρουν ότι η χώρα μπορεί να χάσει 600.000 χοίρους και αγριόχοιρους, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις ενδέχεται να υπερβούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.






Πηγή ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54