Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ κατά τη 2η μέρα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στις ΗΠΑ. EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Επιβεβαίωσε με Ζάεφ την αλλαγή πλεύσης για τις Πρέσπες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πιστοποίησε για ακόμα μια φορά τη στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αφού είπε πως η χώρα μας θα τη σεβαστεί, έριξε το βάρος σε πτυχές της συμφωνίας όπως το θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που εξελέγη με σημαία του το πόσο εθνικά επιζήμια είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε στον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία ότι αν και ο ίδιος ήταν αντίθετος με την κύρωση της Συμφωνίας, από τη στιγμή που είναι μέρος του διεθνούς δικαίου η Ελλάδα θα τη σεβαστεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.

Ωστόσο, καθώς πλέον η χώρα δεσμεύεται από τη συμφωνία, κάλεσε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, ενώ τόνισε ότι προσδοκά ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτημα που θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 17-18 Οκτωβρίου.

«Τακτική διγλωσσίας»

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζάραν Ζάεφ σημειώνει πως «ο πρωθυπουργός δυστυχώς συνεχίζει και στο ταξίδι του στην Αμερική την γνωστή τακτική της διγλωσσίας και δεν αξιοποιεί το διπλωματικό κεφάλαιο που αποκόμισε η χώρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να προωθήσει τα εθνικά μας συμφέροντα».

Όλα αυτά «ενώ παρά τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς και εξαγγελίες, καθυστέρηση παρατηρείται τόσο σε ό,τι αφορά την λειτουργία της Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα όσο και αυτής για τα σχολικά βιβλία», προσθέτει.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενημερώνει πως κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών με την οποία ζητά «να τοποθετηθεί επί όλων αυτών των θεμάτων, ώστε να μη χαθεί, λόγω αδράνειας και υποκρισίας, η προωθητική δύναμη της Συμφωνίας».

Βούληση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει τη βούληση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς σύμφωνα και με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που επισκέφθηκε πρόσφατα τα Σκόπια, «δεν θα υπάρξει σταθερή και ασφαλής Ευρώπη χωρίς την ενσωμάτωση όλων των Βαλκανίων στην Ε.Ε.»

Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει επαινέσει τη Βόρεια Μακεδονία που επέλυσε την παλιά διένεξή της με την Ελλάδα, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για τη συνθήκη φιλίας με τη Βουλγαρία και τη δυνατότητά της να βοηθήσει την Ευρώπη να αντεπεξέλθει σε μια από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές κρίσεις.

Όπως αναφέρεται, στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υποστήριξε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στη χώρα του, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων.



πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54