Σύνοδος Κορυφής: Νέα αναβολή στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Ικανοποίηση της Τουρκίας

Τα τουρκικά ΜΜΕ δεν άφησαν ασχολίαστο το «Βατερλό» της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, η οποία απέτυχε να αποσπάσει όχι μόνο κυρώσεις ή εμπάργκο αλλά και οτιδήποτε θετικό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Μάλιστα οι Τούρκοι αναφέρουν χαρακτηριστικά τη φράση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου με την οποία η ΕΕ δηλώνει πως θέλει να ανοίξει διάλογο μετην Τουρκία ως απόδειξη της απόλυτης αποτυχίας της ελληνικής πλευράς.

Yeni Safak: Το αίτημα της Ελλάδας δεν ικανοποιήθηκε

Με τίτλο «Το αίτημα της Ελλάδας δεν ικανοποιήθηκε» η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι η Ελλάδα επέστρεψε από την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. με «άδεια χέρια». 

Αναφερόμενη στην μη επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, αλλά την επέκταση των μέτρων σε αξιωματούχους του ΤΡΑΟ, η εφημερίδα τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλησε να δώσει μια ευκαιρία στον διάλογο με την Τουρκία. 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «Απολύτως ανίκανος ο Κυρ. Μητσοτάκης να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας

Με άδεια χέρια επιστρέφει στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής για μια ακόμη φορά - Ελαφρώς αυστηρότερη γλώσσα από την ΕΕ για τις «μη εξουσιοδοτημένες» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, παραπομπή κάθε κουβέντας για κυρώσεις στη Σύνοδο του... Μαρτίου -  «Τα χθεσινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελούν το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απολύτως ανίκανος να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας, την πιο κρίσιμη στιγμή»,

Φ. Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει την ήττα του στη Σύνοδο Κορυφής. Έντονα επικριτική ήταν η Φώφη Γεννηματά για τη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τις αποφάσεις για τη Τουρκία.

"Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να συμφωνήσει αμαχητί. Και είναι απαράδεκτο μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη να μιλά ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι δήθεν η ΕΕ έκανε ένα ακόμα βήμα. Δεν πρόκειται για ένα βήμα μπρος αλλά για πολλά βήματα πίσω, που μας φέρνουν πίσω και από τις αποφάσεις του Οκτωβρίου", τόνισε η κ. Γεννηματά στη δευτερολογία της με την οποία έκλεισε τη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ.

Κουτσούμπας : Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής πράσινο φως για την τουρκική επιθετικότητα

«Οι μάσκες έπεσαν” ξανά για την ΕΕ, για την κυβέρνηση, για όλους εκείνους που παρουσιάζουν τέτοιες συμμαχίες, ως εγγυητές της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ  ο οποίος θεωρεί ότι «οι φραστικές καταδίκες, η μετάθεση της συζήτησης για το μέλλον, αλλά και οι ψευδεπίγραφες κυρώσεις για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστούν μόνο “πράσινο φως” για την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης. Το επιχείρημα, που δικαιολογεί αυτήν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής εμφανίζοντάς την απλά ως αναμονή της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι φαιδρό, αφού και οι ΗΠΑ κινούνται στην ίδια ακριβώς γραμμή».

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ. ''Ανίκανη η κυβέρνηση – θα έπρεπε να ασκήσει βέτο''.

«Αδαή και ανίκανη» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής σχετικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία, στη Βουλή. «Δεν γνώριζε ότι δεν υπήρχε άρθρο για απαγόρευση όπλων και επέμενε στη θέση αυτή; Δεν γνώριζε ούτε ότι κρύβονται συμφέροντα πίσω από αυτές τις χώρες, ότι γερμανικές, ιταλικές, ισπανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία; Ούτε ότι είμαστε μόνοι μας δεν γνώριζε η κυβέρνηση;», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος εκφράζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα, χθες, θα έπρεπε να ασκήσει βέτο.



«Δυστυχώς, η χώρα μας δεν άσκησε βέτο. Θα έπρεπε να κάνει χρήση του μοναδικού πυρηνικού όπλου που διαθέτει, του "βέτο"», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Νωρίτερα η Ελληνική Λύση εξέδωσε ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής: «Άλλη μία αποτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης προσμετράται στο ίδιο αποτυχημένο έργο της, αφού όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις, αλλά η ίδια πίστευε ότι θα μπορούσε να το κάνει!

Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου. Όταν δεν μπορείς να αξιολογήσεις τα τεράστια συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών στην Τουρκία και όταν δεν γνωρίζεις τα βασικά, ότι δηλαδή δεν υπάρχει άρθρο που να επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες για το εμπόριο όπλων τότε πέρα από ανίκανος είσαι και αδαής. Όλη η ιστορία αποτυπώνεται στην τελευταία παράγραφο του κειμένου που αναφέρει ότι «πρέπει να αναμένουμε την εκλογή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για να ληφθούν αποφάσεις»! Όπερ σημαίνει αυτό που υποστηρίζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση και η περιβόητη «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είναι ένα κενό γράμμα. Επιβεβαιώνει δεν τον ισχυρισμό μας, ότι είμαστε μόνοι»

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54