Con Anima Con Brio | Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2020 | ώρα 10,oo π.μ

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 10.οο με 11.οο π.μ

                              στην εκπομπή  ¨Con Anima Con Brio¨

          που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος

                                   Ηχογράφηση: Νίκος Δεληστάθης

 

Στην αρχή της σημερινής εκπομπής θα ακούσουμε τρεις γνωστούς κανόνες  Alleluia του Mozart  ,τον κανόνα  Alleluia του William Boyce και ο τρίτος κανόνας είναι αυτός του Johann Pachelbel  ο κανόνας σε Ρε με χορωδίες από την Κορέα την Αμερική και το Hong Kong

 

Στη συνέχεια, σας παρουσιάζουμε τρεις Ελληνικές Χορωδίες

 

Την Χορωδία Αιγινίου «Canto Olympus» Το "8tetto" (οκτέτο) που είναι ένα acapella φωνητικό σύνολο που αποτελείται από οχτώ τραγουδιστές από την Αθήνα και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Voci Contra Tempo από την Θεσσαλονίκη

 Η Χορωδία Αιγινίου «Canto Olympus» ιδρύθηκε το 2012. Σκοπός της είναι η προώθηση και ανάπτυξη του χορωδιακού τραγουδιού καθώς και η γενικότερη μουσική καλλιέργεια. Αποτελείται από πέντε τμήματα. Το Junior Τμήμα (παιδιά ηλικίας  6-9 ετών), το Παιδικό Τμήμα (παιδιά ηλικίας 9-12 ετών), το Παιδικό-Νεανικό Τμήμα (παιδιά ηλικίας 12-18 ετών), το Μικτό Τμήμα Ενηλίκων και το Μικτό φωνητικό Σύνολο.

Το ρεπερτόριο αφορά έργα ελληνικής μουσικής αλλά και έργα ξένων συνθετών από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα. Τα τμήματα της χορωδίας λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο σε πλήθος χορωδιακών φεστιβάλ, αφιερωμάτων και διαγωνισμών ανά την Ελλάδα. Επίσης, έχουν συμπράξει επί σκηνής με τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Μανώλη Μητσιά, τον Δημήτρη Μπάση και τον Χρήστο Νικολόπουλο.

Η Χορωδία Αιγινίου «Canto Olympus» έχει διοργανώσει εφτά διήμερα Φεστιβάλ Χορωδιών στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού με τη συμμετοχή 35 και πλέον χορωδιών από την Ελλάδα. 

Διακρίσεις-Βραβεία

Με το Παιδικό Τμήμα

  • • Ά χρυσό Βραβείο στον 25ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Χ.Ο.Ν.» στην Αθήνα το 2015.
  • • Ά Χρυσό Βραβείο στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ & Διαγωνισμό Χορωδιών Κέρκυρας, το 2016 που διοργάνωσε η Interkultur.
  • • Ά Χρυσό Βραβείο στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών που διοργάνωσε η ARTIVA Cultural Management & Advertising στο Ναύπλιο το 2017.
  • • Ά Χρυσό Βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό «Τάσος Παππάς» που διοργάνωσε το τμήμα Επιμορφωτικών Προγραμμάτων της Χ.Α.Ν.Θ, στη Θεσσαλονίκη το 2018.

Με το Μικτό Φωνητικό Σύνολο

  • • Ά Χρυσό Βραβείο στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών που διοργάνωσε η ARTIVA Cultural Management & Advertising στο Ναύπλιο το 2019.

Τακτικοί πιανίστες της χορωδίας είναι ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης και ο Ηλίας Μπίτσης.

Τη χορωδία διευθύνει, από την ίδρυσή της, ο Μιχάλης Καρυοφυλλίδης.

Το "8tetto" (οκτέτο) είναι ένα acapella φωνητικό σύνολο που αποτελείται από οχτώ τραγουδιστές. 

 Το ρεπερτόριο του εκτείνεται από την κλασική ως τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή μουσική.

 Πρωτοεμφανίστηκε στα μουσικά δρώμενα της Αθήνας το Δεκέμβριο του 2012 κι έκτοτε έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ, συναυλίες και happenings όπως το Φεστιβάλ Δήμου Ηρακλείου 2019 το Φεστιβάλ Δελφών 2018,το ΤΕDxAthens 2017, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2016, το Πανευρωπαϊκό συνέδριο Aespg 2016, Διεθνή βραβεία World Τravel Αwards 2014,την κίνηση "Santorini, the One", το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου  Πειραιώς, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το Σπίτι της Κύπρου κ.α.Το φωνητικό σύνολο τα τελευταία δύο χρόνια έχει πραγματοποιήσει σειρά συναυλιών με το έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή «Η μουσική που κάνει τη σιωπή να κλαίει».

Το καλοκαίρι του 2021 θα πάρει μέρος στις επίσημες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση με το έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή  «Θούρειος». Παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του, το "8tetto", από τον Μάρτιο του 2014 παρουσιάζει την παράσταση "Τι τρέχει με την όπερα", μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας και τα φέρνει σε επαφή, με διασκεδαστικό τρόπο, με τον μαγικό κόσμο της όπερας.

Tο Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Voci Contra Tempo δημιουργήθηκε το 2017, με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την ίδρυση της Ορχήστρας Δωματίου Contra Tempo (καλλ. διεύθ. Βλ. Συμεωνίδης). Λειτουργεί με τη μορφή μιας project choir και είναι ένα ευέλικτο σχήμα, του οποίου η δομή και ο αριθμός των μελών προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε συναυλίας, γι'αυτό και η συμμετοχή στo σύνολο προϋποθέτει είτε μακρόχρονη ενασχόληση με τη φωνή είτε πολυετή χορωδιακή εμπειρία.

Ανάμεσα στους σκοπούς του συνόλου είναι η ανάδειξη έργων για γυναικεία χορωδία με έμφαση στη μουσική δημιουργία του 19ου, 20ου και 21ου αιώνα, (a cappella, με συνοδεία οργάνων ή ορχήστρας). Το ρεπερτόριό τους, επίσης, περιλαμβάνει και άλλα μουσικά είδη, όπως το παραδοσιακό τραγούδι διαφόρων λαών και οι close harmony χορωδιακές επεξεργασίες. Οι Voci Contra Tempo φιλοδοξούν να δώσουν μία νέα διάσταση στην παρουσίαση χορωδιακών έργων μέσω πρωτότυπων προγραμμάτων θεματικού χαρακτήρα. Στόχος τους είναι επίσης να εξερευνήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει ο εκάστοτε συναυλιακός χώρος ως προς τη σκηνική παρουσίαση του ρεπερτορίου, έτσι ώστε να προσφέρουν στο κοινό μία ολοκληρωμένη συναυλιακή εμπειρία.

Έχουν συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας μερικά από τα πιο σπουδαία έργα ρεπερτορίου για γυναικεία χορωδία, όπως οι Πλανήτες του Gustav Holst και οι Σειρήνες από τα Νυχτερινά του Claude Debussy. Έχουν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη (Κρατικό Ωδείο, Μέγαρο Μουσικής, Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικό Μουσείο, Βίλα Πετρίδη), στην Αθήνα (Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”) και στα Ιωάννινα (Μουσείο Αργυροτεχνίας), συναυλίες οι οποίες έτυχαν θερμής υποδοχής από το κοινό.

Το Μάρτιο του 2020, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, οι Voci Contra Tempo διοργάνωσαν για πρώτη φορά ένα 3ήμερο Masterclass Διεύθυνσης Χορωδίας σε διδασκαλία της μαέστρου του συνόλου, Σοφίας Γιολδάση, το οποίο προσέλκυσε συμμετοχές απ’την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σύνολο τελεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση των Voci Contra Tempo έχει η Σοφία Γιολδάση

 

Η εκπομπή μεταδίδεται την πρώτη και τρίτη Κυριακή  κάθε μήνα, στις 10 με 11 το πρωί , από την ERT open στους 106,7 για την Αττική  στα FM, αλλά και διαδικτυακά: www.ertopen.com

 Για επικοινωνία , μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  ή μέσω της σελίδας στο facebook  ¨Con Anima Con brio¨

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54