Μη κατοικήσιμα 898 σπίτια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας και οι κάτοικοι σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης....

Σε σκηνές θα περάσουν άλλη μία νύχτα, την τρίτη στη σειρά, οι κάτοικοι της Ελασσόνας και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας, [αναμένοντας τα ...τροχόσπιτα] ενώ ακόμη και πολίτες, των οποίων τα σπίτια δεν έχουν πληγεί, φοβούνται να μείνουν σε αυτά, αφού οι μετασεισμοί συνεχίζονται.

Σήμερα το απόγευμα σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση, 4,2 βαθμών Ρίχτερ, που έγινε αισθητός στη Λάρισα.

Πρόκειται για έναν ακόμη μετασεισμό, με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα δυτικά, βορειοδυτικά της Λάρισας, στο σημείο όπου παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα εδώ και τρία εικοσιτετράωρα. Το εστιακό του βάθος ήταν 8,1 χιλιόμετρα, ενώ η διάρκειά του – όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα – ήταν μικρή.

Μη κατοικήσιμα 898 σπίτια

Οκτακόσιες ενενήντα οκτώ κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες, από τις 1609 που ελέγχθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας.

Σήμερα διεξήχθησαν, από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτοψίες σε 1800 κτίρια.

Από αυτές, 1.609 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 898 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλοι) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση. Ακόμη, έχουν γίνει έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια της Ελασσόνας, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη σημασία κατάλληλης προετοιμασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54