Η φράση "Κολομβία γίναμε" δεν ξέρω εάν είναι ικανή να συγκριθεί με όσα ζούμε στην χώρα μας εδώ και ένα χρόνο.

Προσπαθώ να μείνω ήρεμος με όσα διαβάζω και συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Επίσης προσπαθώ να συνειδητοποιήσω όλα αυτά που διαβάζουμε πλέον σε μια μόνο ημέρα.

Η φράση "Κολομβία γίναμε" που χρησιμοποιείται συχνά τον τελευταίο καιρό (και εγώ την έχω αναφέρει κάποιες φορές), μας θυμίζει έντονα την δεκαετία 80-90 στην χώρα της Λατινικής Αμερικής, - όπου οι δολοφονίες πολιτικών, δημοσιογράφων, δικαστών, ακόμη και του υποψήφιου προέδρου της χώρας Λουίς Κάρλος Γκαλάν - μια κατάσταση απόλυτης διαφθοράς και ανωμαλίας, δεν ξέρω εάν είναι ικανή να συγκριθεί με όσα ζούμε στην χώρα μας εδώ και ένα χρόνο.

Δεν θα μιλήσω για την δολοφονία Καραιβάζ και την συγκάλυψη/εξαφάνιση της από τα πληρωμένα ΜΜΕ σαν να μην έγινε ποτέ.

Θέλω απλά να αναφέρω, εγώ προσωπικά, τι διάβαζα σήμερα, μια καθημερινή μέρα του μήνα Μάϊου σε μια χώρα που γέννησε την δημοκρατία, τον πολιτισμό και λέγεται Ελλάδα.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζει επισήμως την άρση της πατέντας στα εμβόλια κατά της covid19. Τον Ιανουάριο ο Ανέμελος πρωθυπουργός μας, είχε δηλώσει «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο». Τώρα που ο Μπαίντεν στηρίζει την άρση της Πατέντας , το πρώτο θέμα έσπευσε να γράψει (αφού πρώτα διέγραψε όλα τα άρθρα του Γενάρη), ότι ο Μπάιντεν πείστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό που είχε κάνει εδώ και καιρό αυτή την πρόταση! Θέμα χρόνου να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα ΜΜΕ εν χορώ...

Δεν είναι ότι μας περνάνε για ηλίθιους το έχουμε καταλάβει αυτό, αλλά πάνε να μας βγάλουν και ψεύτες, ότι ο Μωυσής είναι η Ιδιοφυΐα και αφού νίκησε τον πόλεμο της υγείας , τώρα σειρά έχει η ανάπτυξη και η οικονομία.

Από την άλλη μαθαίνουμε ότι ο Βορίδης έστειλε εγκύκλιο να καταγράψουν και να αποστείλουν μέχρι, αύριο, 7 Μαΐου, πόσοι υπάλληλοι απήργησαν σήμερα. Ονομαστικά , ζήτησε από τους προσωπάρχες των δημοσίων υπηρεσιών να του αναφέρουν πόσοι έκαναν απεργία σήμερα, ονομαστικά.

Δεν υπάρχουν λόγια για την οργή που νιώθεις με το βίντεο που δημοσιεύτηκε από μια γυναίκα κάτοικο της Νέας Σμύρνης, με έναν ούτε να τον χαρακτηρίσω δεν μπορώ, να την ακολουθεί από το τραμ μέχρι το σπίτι της με το μόριο του έξω από το παντελόνι και ευτυχώς πρόλαβε να μπει σπίτι της και να κλειδώσει. Αυτό το σκηνικό ακριβώς αποδεικνύει αυτό που φωνάζουν οι φεμινιστικές οργανώσεις εδώ και χρόνια : οι βιαστές είναι άντρες καθημερινοί και μπορούν να είναι παντού.

Σε ακόμα ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα, οδηγός λεωφορείου χωρίς μάσκα απαιτεί από αλλοδαπό επιβάτη να σηκωθεί από τη θέση του για να καθίσει μία Ελληνίδα.
"Εδώ κάνω κουμάντο εγώ" είπε. θυμίζοντας πόσο δρόμο έχουμε ακόμα στον αγώνα κατά του φασισμού, και πως υπάρχουν πολλοί ακόμα που έχουν μείνει σε σκοτεινές μέρες ενός ρατσιστικού παρελθόντος.

Δεν έζησα την χούντα , ούτε έζησα στην Κολομβία την δεκαετία του 80, για να μπορώ να πω με σιγουριά τι είναι αυτό που με τρομάζει περισσότερο. Αλλά με πατημένα τα τριανταπέντε μου χρόνια πλέον, μπορώ να πω ότι με τρομάζει αυτό που πάμε να γίνουμε ή έχουμε γίνει ήδη.


Άγγελος Αληγιάννης