Εμβολιασμός: 40 περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στην Ελλάδα

Από τα 40 περιστατικά που σημειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό, οι 33 περιπτώσεις αφορούν τα εμβόλια των Pfizer ή Moderna, ενώ τα υπόλοιπα των AstraZeneca και Johnson & Johnson.


Η Ελληνική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης κατέγραψε 40 περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, τα οποία σημειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό, ενώ σχετίζονται με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το OPEN, η Επιτροπή συνεδρίασε την Τρίτη (29/6) και κατέληξε στο συμπέρασμα, πως τα περιστατικά εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό, ενώ 33 από αυτά αφορούν τα εμβόλια mRNA.

Αυτό σημαίνει, πως 33 περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στην Ελλάδα, σχετίζονται είτε με το εμβόλιο της Pfizer, είτε της Moderna.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης λοιπόν, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • 6 περιστατικά αφορούν την AstraZeneca
  • 1 περίπτωση αφορά την Johnson & Johnson
  • 33 περιπτώσεις αφορούν Pfizer ή Moderna
 

Τι είναι η μυοκαρδίτιδα

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονώδεις ασθένειες της καρδιάς που μπορεί να εμφανιστούν μετά από λοιμώξεις ή ανοσολογικές ασθένειες.

Ανάλογα με την πηγή, η συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας κυμαίνεται από 1 έως 10 στα 100.000 άτομα ετησίως.

Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας μπορεί να ποικίλουν, αλλά συχνά περιλαμβάνουν δύσπνοια, ισχυρό καρδιακό παλμό, που μπορεί να είναι ακανόνιστος, και πόνο στο στήθος. Οι καταστάσεις συνήθως βελτιώνονται μόνες τους ή με θεραπεία.

Το PRAC ενθαρρύνει όλους τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να αναφέρουν τυχόν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών σε άτομα που έχουν αυτά τα εμβόλια.

Ασθενείς που έχουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, έντονο καρδιακό παλμό που μπορεί να είναι ακανόνιστος και πόνο στο στήθος μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Ο EMA συνεργάζεται στενά με άλλες αρχές φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής αρχής φαρμάκων.

Τυχόν νέα δεδομένα που διατίθενται θα τροφοδοτήσουν τη συνεχή αξιολόγηση της PRAC και ο EMA θα ενημερώσει, όπως απαιτείται.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της Covid

Τα εμβόλια λειτουργούν προετοιμάζοντας τον οργανισμό για να αμυνθεί έναντι του COVID-19. Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech που είναι mRNA, παρέχουν «οδηγίες» στον οργανισμό για την παραγωγή της ακίδας πρωτεΐνης.

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος.

Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, μερικά από τα κύτταρα του θα διαβάσουν τις οδηγίες mRNA και θα παράγουν προσωρινά την ακίδα πρωτεΐνης. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει τότε αυτή την πρωτεΐνη ως ξένη, θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) για να την επιτεθούν.

Εάν, αργότερα, το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα το αναγνωρίσει και θα είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον οργανισμό του.

Τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson αποτελούνται από έναν άλλο ιό (αδενοϊό) που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της ακίδας πρωτεΐνης.

Μόλις χορηγηθεί, το εμβόλιο παρέχει το γονίδιο SARS-CoV-2 σε κύτταρα του σώματος. Τα κύτταρα θα χρησιμοποιήσουν το γονίδιο για να παράγουν την ακίδα πρωτεΐνης. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει τότε αυτή την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα για να την επιτεθούν.