Ψύχραιμα και χωρίς πανικό αναλύουμε τα δεδομένα. Η πανδημία τελειώνει. Δείτε τα στοιχεία

 του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea 

Πάει ένας μήνας που αναλύοντας τα δεδομένα των ημερών καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι η πανδημία βρίσκεται στο τελειώματά της. 

Πολύ χαρακτηριστικό ήταν ότι στην Ινδία που είχε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και με μόλις το 2% εμβολιασμένο τον πληθυσμό της, ξαφνικά άρχισαν τα κρούσματα να μειώνονται και οι θάνατοι να φτάνουν από τους 4 και 5 χιλιάδες την ημέρα στους 400 κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα. Αυτό λοιπόν έδειχνε ότι για κάποιον λόγο οι Ινδοί απέκτησαν αντισώματα και δεν νοσούσαν τόσο όσο πριν. Αφού δεν είχε προχωρήσει καθόλου ο εμβολιασμός το μόνο που μπορούσε να είχε συμβεί ήταν η φυσική ανοσία. Δηλαδή εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Δέλτα πάρα πολλοί Ινδοί κόλλησαν κοροναϊό και αυτοί με την σειρά τους κόλλησαν άλλους. Ο ρυθμός μιας τέτοιας μετάδοσης είναι με γεωμετρική πρόοδο και έτσι εξηγείται πώς μια χώρα με 1,5 δισ κατοίκους έφτασε να έχει τόσο μεγάλη φυσική ανοσία.

Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησε η Βρετανία που εδώ και δύο εβδομάδες τα κρούσματα υποχωρούν, το Ισραήλ, η Ισπανία και εδώ και λίγες ημέρες η χώρα μας, όπου τα κρούσματα βρίσκονται ελαφρώς μειούμενα. Η διαφορά σε σχέση με την Ινδία είναι ότι οι θάνατοι σε όλες τις υπόλοιπες χώρες ήταν εκπληκτικά λιγότεροι σε σχέση με τα κρούσματα και φυσικά πολλοί λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Μ.Βρετανία πριν από τρεις μήνες είχαν 32.000 κρούσματα και 500 θανάτους, ενώ τώρα με 32000 κρούσματα οι θάνατοι από κοροναϊό δεν ξεπέρασαν τους 80. Ο εμβολισμός στην Βρετανία αγγίζει το 69% με μία δόση ενώ το 55% είναι και με τις δύο δόσεις. Τα ίδια και καλύτερα συνέβησαν στο Ισραήλ όπου οι θάνατοι εκεί δεν ξεπέρασαν τους 2 σε ημερήσια βάση. 




Χθες μια πολύ σημαντική έρευνα του Πανεπιστημίου του UCL, που πέρασε στα ψηλά, έδειξε ότι οι Βρετανοί έχουν αγγίξει τα πολυπόθητα νούμερα του 93 % σε ανοσία.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί κόλλησαν και είτε νόσησαν είτε πέρασαν τον κοροναϊό ως ασυμπτωματικοί ή πολύ ήπια στο σπίτι. Δηλαδή ένα ποσοστό της τάξεως του 30% έχει αναπτύξει φυσική ανοσία. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως σε άλλη μελέτη βρέθηκε, η μετάλλαξη Δέλτα κάνει το κοροναϊό 70 φορές πιο μεταδοτικό από τον αρχικό ιό. 



Γνωρίζουμε και από παλαιότερες πανδημίες ότι όσο πιο μεταδοτικός γίνεται ένας ιός τόσο πιο κοντά φέρνει το τέλος της πανδημίας. Αυτό γίνεται γιατί πολύ περισσότεροι θα κολλήσουν. Βέβαια οι περισσότεροι θα περάσουν τον κοροναϊό στο σπίτι είτε θα είναι ασυμπτωματικοί και δεν θα το καταλάβουν ποτέ, παρά μόνο αν κάνουν τεστ αντισωμάτων.

Όπως γίνεται κατανοητό αυτό που βρήκε το UCL για την Μ.Βρετανία ισχύει το ίδιο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Δηλαδή η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα καταφέρνει να αναπτύξει φυσική ανοσία του ύψους του 30 % στον πληθυσμό.

Στην χώρα μας πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό της φυσικής ανοσίας είναι μόλις 10%. Άρα έχοντας το άλλο 50 % των εμβολιασμένων έχουμε συνολικά 60 % αυτών πού έχουν ανοσία. Το νούμερο είναι αρκετά αυθαίρετο οπότε καλό είναι να ανατρέξουμε στα δεδομένα της Βρετανίας. Λογικά μόνο έτσι εξηγείται γιατί υπάρχει μια επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων και σε εμάς.

Άρα το ποσοστό και στην Ελλάδα της φυσικής ανοσίας αγγίζει αυτό των Βρετανών, δηλαδή το 30% τουλάχιστον, δηλαδή φτάνουμε το 80% με 85% ανοσίας. Αν μάλιστα βάλουμε στο υπολογισμό μόνο αυτούς που είναι μόνο με μία δόση τότε το ποσοστό της ανοσίας μπορεί να αγγίζει το 90%. Το τοίχος ανοσίας είναι από το ποσοστό του 70 % και πάνω όπως επανειλημμένως έχουν πει οι επιδημιολόγοι.

Στην Βρετανία όπως φαίνεται με βάση τα στοιχεία που αναλύουν την μείωση των κρουσμάτων την βοήθησε και ο καύσωνας που είχαν πριν από μερικές εβδομάδες. Κάτι που είχαμε και εμείς αλλά και θα έχουμε το επόμενο διάστημα. 

Ένας άλλος παράγοντας που βοηθάει στην ανάπτυξη της ανοσίας είναι η χαλάρωση που υπάρχει στον κόσμο μετά από το lockdown, γιατί κουράστηκε. Η χαλάρωση βοηθά έναν εύκολα μεταδιδόμενο ιό να βρίσκει τρόπο να κολλάνε όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Τα κορονοπάρτυ και οι γιορτές και οι συναθροίσεις βοηθούν πάρα πολύ στην ανάπτυξη της φυσικής ανοσίας. 

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι δεν φοβόμαστε άλλες μεταλλάξεις. Αυτό γιατί όπως φαίνεται σε πάρα πολλές μελέτες ο οργανισμός που είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει κολλήσει τον κοροναϊό, αποκτά ανοσία που θυμάται. Μάλιστα ερευνητές βρήκαν ότι παρόλο που δεν εύρισκαν αντισώματα σε κάποιους παρά ταύτα όλοι αυτοί μόλις νόσησαν, πέρασαν πολύ ήπια την ασθένεια λόγω της δυνατότητας που είχε ο οργανισμός να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό από την ανοσιακή μνήμη που είχε αποκτήσει.

Η πανδημία του Covid-19 φαίνεται να τελειώνει. 

Οι πανδημίες κρατούν περίπου 1,5 χρόνο όπως φαίνεται από την μελέτη της ιστορίας της ιατρικής. Είμαστε στα όρια. Η πανδημία εξαντλείται όταν ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος και δεν σκοτώνει. Όπως έχει συμβεί με την μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ. Δεν θα εξαφανιστεί ο ιός αλλά θα γίνει ενδημικός, όπως η γρίπη. Είναι πολύ πιθανό αντί να ασχολούμαστε με την γρίπη τα επόμενα χρόνια να ασχολούμαστε κάθε χρόνο με τα νέα στελέχη του κοροναϊού. Να εμβολιάζονται οι ευπαθείς με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. 

Απλά χρειάζεται λίγο ακόμα προσοχή για να μην συμβεί αυτό που φοβάται κάθε γιατρός που έχει δώσει στον ασθενή την κατάλληλη αντιβίωση, ο πυρετός πέφτει και ο ασθενής θεωρώντας ότι όλα πήγαν καλά την σταματά και δεν ακολουθεί τις οδηγίες που ήταν για μεγαλύτερο διάστημα. Αποτέλεσμα να επανέλθει ο πυρετός. 

Και τα εμβόλια αλλά και η Φυσική Ανοσία θα δώσουν σύντομα την απάντηση στην πανδημία. Δεν χρειάζεται φόβος ούτε από τους διοικούντες που αγωνιούν να μην τους σκάσει άλλη βόμβα στα χέρια (όπως πέρυσι), και έχουν φτάσει να "φυσάνε και τη γιαούρτη", ούτε όμως και από αυτούς που λένε δεν υπάρχει κοροναϊός και όλα είναι μια συνωμοσία οπότε κάνουμε ό,τι θέλουμε!

Λίγο προσοχή από όλους και τελειώσαμε. 

Δύο τρεις μήνες έμειναν.


Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2021/07/psychraima-kai-choris-paniko-analyoume-ta-dedomena-i-pandimia-teleionei-deite-ta-stoixeia.html#ixzz72ahoHWjo