Ο ιατρικός τουρισμός είναι ένα μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν όσοι δραστηριοποιούνται στο κλάδο του τουρισμού.

 

Ο ιατρικός τουρισμός είναι ένα μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν όσοι δραστηριοποιούνται στο κλάδο του τουρισμού.

Η Ελλάδα προσπαθεί έστω και καθυστερημένα να μπει στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, η οποία μολονότι διαθέτει υψηλή απόδοση στον τουριστικό κλάδο η κατάστρωση νομοσχεδίου για τον ιατρικό τουρισμό δεν έχει ολοκληρωθεί.

Βασικός ανταγωνιστής θεωρείται η γειτονική Τουρκία, όχι σε επίπεδο τεχνογνωσίας αλλά σε επίπεδο ελκυστικότητας των τιμών. Η άνοδος του τουρκικού ιατρικού τουρισμού οφείλεται στα υπέρογκα ποσά που ξοδεύει το κράτος για τη διεθνή προβολή.

Η Μαρία Μυλωνοπούλου ΜD, PhD, Νεφρολόγος - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ-Eπιστημονική  Διευθύντρια Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης ΙΩΝΙΟ Πειραιά  μίλησε για τον ιατρικό τουρισμό  στην Ευγενία Λαδιά.

 

 Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς μια πολλά υποσχόμενη αγορά, αυτή των ιατρικών τουριστών, που αναγκάζονται λόγω κάποιας πάθησης, ασθένειας ή ακόμα και επέμβασης, στην οποία πρέπει να υποβληθούν, να επισκέπτονται γιατρούς στο εξωτερικό προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία τους. Πιστεύετε ότι είναι ένα μεγάλο «στοίχημα» που καλούνται να κερδίσουν όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

  Ο όρος «Ιατρικός Τουρισμός» περιλαμβάνει τρία είδη παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας:

Την κάλυψη ιατρικών αναγκών που προκύπτουν εκτάκτως κατά τη διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στη χώρα (επείγοντα περιστατικά)

Την κάλυψη τακτικών ιατρικών αναγκών για τους επισκέπτες με χρόνια νοσήματα, δίνοντας την ευκαιρία σε χρονίως πάσχοντες να ταξιδέψουν για αναψυχή ή για επαγγελματικούς λόγους.

Την κάλυψη ιατρικών αναγκών κατόπιν επιλογής της χώρας από τον επισκέπτη για τον συγκεκριμένο σκοπό: ο ασθενής επιλέγει τη χώρα προορισμού για να λάβει μια συγκεκριμένη ιατρική υπηρεσία, παρακινούμενος από την ποιότητα, το κόστος και την ταχύτητα παροχής της ιατρικής περίθαλψης και έχοντας την ευκαιρία να τη συνδυάσει με ένα ταξίδι αναψυχής.

Ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί παγκοσμίως ένα ραγδαίως αναπτυσσόμενο κλάδο και σαφώς είναι ένα μεγάλο «στοίχημα» τόσο για τους άμεσα δραστηριοποιούμενους στον κλάδο του τουρισμού όσο και για τις χώρες που μπορούν να τον υποστηρίξουν.  

Τα κέρδη από αυτή τη νέα κατηγορία «πελατών» είναι τεράστια, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι ταξιδεύουν μαζί με την οικογένειά τους, μένουν περισσότερο από μια εβδομάδα και ξοδεύουν σημαντικά ποσά για τα νοσήλια, τη διαμονή και τη σίτισή τους. Θεωρείτε ότι όσες χώρες καταλάβουν τη σημασία του ιατρικού τουρισμού έγκαιρα θα έχουν μεγάλα οφέλη;

 Η παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού εκτιμάται ότι εμφανίζει τζίρο άνω των 20 δις δολαρίων, με ρυθμό αύξησης περί το 15-25%. Υπολογίζεται ότι περίπου 14 εκατομμύρια διασυνοριακοί ασθενείς ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 3800-6000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συνυπολογίζοντας τις δαπάνες για ιατρικές υπηρεσίες, νοσήλια, μετακινήσεις και καταλύματα. Είναι προφανές ότι οι χώρες που θα κατανοήσουν τη σημασία του ιατρικού τουρισμού θα έχουν μεγάλα οφέλη όπως την εισροή εσόδων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και βέβαια την καταπολέμηση της εποχικότητας του τουρισμού η οποία αποτελεί και την κύρια παθογένειά του. Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας.

 Η Ελλάδα προσπαθεί έστω και καθυστερημένα να μπει στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, μολονότι διαθέτει υψηλή απόδοση στον τουριστικό κλάδο. Πιστεύετε ότι κατάστρωση του νομοσχεδίου για τον ιατρικό τουρισμό θα ανεβάσει τις επιδόσεις της στο ιατρικό τουρισμό;

Η Ελλάδα μπορεί, με την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, να διευρύνει την ποικιλία των τουριστικών της προϊόντων. Η κατάστρωση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και η δημιουργία ισχυρού brand της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού για ιατρικές υπηρεσίες είναι κρίσιμη για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Χρειάζεται βούληση και πρωτοβουλίες τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και σε κρατικό επίπεδο. Είναι κομβικής σημασίας η δημιουργία νομοσχεδίου που να περιλαμβάνει διαδικασίες απλοποίησης γραφειοκρατίας του κρατικού συστήματος υγείας, κοστολόγησης και μεθόδων πληρωμής διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης του ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού σε άλλες γλώσσες και πολιτισμικές συνήθειες των αναμενόμενων τουριστών και των συνοδών τους, αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και βελτιστοποίησής τους σύμφωνα με τα ανώτερα διεθνή πρότυπα.

 Όσο όμως η Ελλάδα επαναπαυόταν στο τρίπτυχο «νησιά, ήλιος, θάλασσα», άλλες χώρες, πιο προνοητικές, άδραξαν την ευκαιρία, επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και κινήθηκαν πριν από την ελληνική ιατρική – τουριστική κοινότητα. Θεωρείται ότι το χάσμα θα καλυφθεί χάρη στο υψηλό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών;

- Η Ελλάδα είναι μια χώρα με 3000 χρόνια παράδοσης στην Ιατρική Επιστήμη. Ο Ασκληπιός, θεός της Ιατρικής, λατρευόταν στην αρχαιότητα και ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης, γεννήθηκε το 460 π.Χ. στην Κω. Η Ιατρική Επιστήμη, με τις ρίζες της στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ασκείται σήμερα από τους Έλληνες ιατρούς οι οποίοι χαρακτηρίζονται παγκοσμίως ως υψηλού επιπέδου επιστήμονες, είναι περιζήτητοι διεθνώς και η φήμη που συνοδεύει τις επιστημονικές τους επιδόσεις είναι εξαιρετική. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ήδη ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές, το συγκριτικά χαμηλό κόστος παροχής των ιατρικών υπηρεσιών παρά το υψηλό τους επίπεδο, αλλά και την εξαιρετική γεωγραφική θέση, το ήπιο κλίμα και τις μοναδικές ομορφιές της Ελλάδας μπορούν να την μετατρέψουν γρήγορα σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς ιατρικού τουρισμού.

Βασικός ανταγωνιστής θεωρείται η γειτονική Τουρκία, όχι σε επίπεδο τεχνογνωσίας αλλά σε επίπεδο ελκυστικότητας των τιμών. Η άνοδος του τουρκικού ιατρικού τουρισμού οφείλεται στα υπέρογκα ποσά που ξοδεύει το κράτος για τη διεθνή προβολή. Ποιες άλλες χώρες είναι δυνατές αγορές και μετατρέπονται σε success story;

Χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, η Κόστα Ρίκα, το Ισραήλ και η Ισπανία έχουν ήδη ένα μεγάλο μερίδιο σε αυτήν την ιδιαίτερα προσοδοφόρο αγορά, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

- Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους  νεφροπαθείς οι οποίοι μπορούν να κάνουν  διακοπές ενώ μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους. Όλα τα κέντρα αιμοκάθαρσης προκειμένου  να εξυπηρετηθεί αυτή η κοινωνική ομάδα είναι «δικτυωμένα» μεταξύ τους;

- Μια από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου σε αιμοκάθαρση στην ποιότητα ζωής των ασθενών ήταν μέχρι πρότινος η απόλυτη δέσμευση στον τόπο που βρισκόταν η Μονάδα Αιμοκάθαρσής τους. Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς, ιδίως οι κάτοικοι μικρών νησιών που αναγκάστηκαν και να αλλάξουν τόπο κατοικίας. Έχοντας ως προϋπόθεση ζωής την συνεδρία αιμοκάθαρσης τρείς φορές την εβδομάδα για συνήθως 4 ώρες, κάθε όνειρο διακοπών και ταξιδιού αναψυχής παρέμενε ανέφικτο. Με την ανάπτυξη των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές αλλά και σε νησιά της Ελλάδας το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Κάθε αιμοκαθαιρόμενος ασθενής της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού μπορεί να επιλέξει από μια ποικιλία θερινών και χειμερινών τουριστικών προορισμών της χώρας μας και να απολαύσει τις διακοπές του. Όλα τα κέντρα αιμοκάθαρσης είναι προσπελάσιμα μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών του διαδικτύου, με τη βοήθεια των οποίων είναι δυνατή η κράτηση συγκεκριμένων ημερών για τη θεραπεία της αιμοκάθαρσης σύμφωνα με τις προτιμήσεις του επισκέπτη.

- Οι ξένοι δεν διστάζουν πια να επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, αφού μπορούν να εξυπηρετηθούν. Την ίδια στιγμή, ακόμη και μόνιμοι κάτοικοι των  περιοχών όπου λειτουργούν τέτοιες ιδιωτικές μονάδες εξυπηρετούνται καλύτερα. Προτιμούν τις ιδιωτικές κλινικές;

- Μεγάλος αριθμός αιμοκαθαιρόμενων τουριστών από το εξωτερικό επισκέπτεται πλέον τη χώρα μας αφού μπορεί να συνδυάσει τις διακοπές του με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Παράλληλα μόνιμοι κάτοικοι ιδίως των νησιών μας μπορούν πλέον να αιμοκαθαίρονται στον τόπο τους, αλλά και κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων να επισκέπτονται την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Οι ιδιωτικές μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους Έλληνες πολίτες, εξασφαλίζοντας άριστη ποιότητα αιμοκάθαρσης σε συνδυασμό με ένα ιδιαίτερα ελκυστικό και φιλικό περιβάλλον εξυπηρέτησης, χωρίς καθυστερήσεις και ταλαιπωρία. Για τους πολίτες του εξωτερικού υπάρχει πολλές φορές η δυνατότητα μερικής ή πλήρους κάλυψης του κόστους από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές τους εταιρίες ή και μέσω της κρατικής τους ασφάλισης, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

 κ.Μαρία Μυλωνοπούλου είστε Νεφρολόγος και Επιστημονική  Διευθύντρια της Μονάδας Χρόνια Αιμοκάθαρσης ΙΩΝΙΟ Πειραιά, μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές στην ευρύτερη περιοχή. Μιλήστε μας για την μονάδα σας, για την ποιότητα ιατροτεχνολογικής υποδομής αλλά και για τις υπηρεσίες που προσφέρετε.

Η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «ΙΩΝΙΟ» Πειραιά, την οποία έχω τη χαρά και την τιμή να διευθύνω, είναι το νεότερο απόκτημα του ομίλου ΙΩΝΙΟ GROUP που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας για περισσότερο από 20 χρόνια και περιλαμβάνει την Κλινική ΙΩΝΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ Κορυδαλλού, τις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης ΙΩΝΙΟ Νίκαιας και Σαλαμίνας και τα διαγνωστικά κέντρα CLINITEST στη Βούλα, τη Μήλο, τη Σίφνο και τη Σέριφο.

Η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «ΙΩΝΙΟ» Πειραιά, στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1878 - μουσείο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του κορυφαίου Ερνέστου Τσίλλερ - στο κέντρο του Πειραιά, στην οδό Αλκιβιάδου. Χρειάστηκαν 4 χρόνια για να αποκαλυφθούν οι γνώριμες αρχιτεκτονικές γραμμές του δημιουργού του και οι σπάνιες οροφογραφίες, πραγματικά έργα τέχνης, που ο χρόνος δεν κατάφερε να αλλοιώσει τη μοναδική αξία τους. Αυτό το κτίριο, δείγμα πολιτισμού, από το 2019 στέκει πανέτοιμο στην υπηρεσία των ανθρώπων που κάνουν αιμοκάθαρση, προσφέροντας την ιδανική αγκαλιά του ώστε οι πολλές ώρες παραμονής σε εβδομαδιαία βάση, να κυλήσουν σε μία ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει, που αποπνέει ομορφιά, γαλήνη και αισιοδοξία.

Η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «ΙΩΝΙΟ» Πειραιά διαθέτει μηχανήματα αιμοκάθαρσης της εταιρείας BRAUN, προηγμένης τεχνολογίας για την διεξαγωγή  όλων των μεθόδων αιμοκάθαρσης (κλασική αιμοκάθαρση Low Flux και High Flux, on-line Αιμοδιαδιήθηση), σύστημα διπλής αντίστροφης ώσμωσης για παραγωγή νερού υψηλής καθαρότητας, προηγμένο σύστημα κλιματισμού-εξαερισμού για την εξασφάλιση κατάλληλης θερμοκρασίας και ανανέωσης του αέρα σε όλους τους χώρους του Κέντρου ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ρυθμιζόμενο-κλιμακούμενο σύστημα φωτισμού τόσο περιφερειακά όσο και ανά θέση αιμοκάθαρσης, εξασφαλίζοντας την ηρεμία και τη χαλάρωση του κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του, ατομική τηλεόραση LCD σε κάθε θέση αιμοκάθαρσης και ειδικό χώρο για την περίθαλψη ασθενών με Ηπατίτιδα Β. Όλα αυτά πλαισιώνονται από καταξιωμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία στην αιμοκάθαρση, με δυνατότητα επικοινωνίας σε πολλές γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ρωσικά) σε ένα ζεστό και οικογενειακό περιβάλλον. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο https://ionio-group.gr/ , e-mail: ioniomxapiraeus@gmail.com, τηλ: +30 210 4114004, Αλκιβιάδου 146, Πειραιάς, ΤΚ 18535

 Κλείνοντας την συνέντευξή μας πιστεύετε ότι η Ελλάδα πλέον είναι ιδανικός προορισμός για τουρισμό ΑμεΑ και τον Ιατρικό Τουρισμό;

- Η χώρα μας λόγω του εξαιρετικού κλίματος και της απαράμιλλης φυσικής της ομορφιάς, των υγειονομικών και τουριστικών υποδομών υψηλού επιπέδου αλλά και του συγκριτικά συνήθως χαμηλότερου κόστους των ιατρικών υπηρεσιών αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για Ιατρικό Τουρισμό και για ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως η νεφρική ανεπάρκεια.

Σας ευχαριστώ θερμά!