Ηλεκτροσόκ τον Νοέμβριο με τα τιμολόγια ρεύματος

αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ όσο και το «χαράτσι» των 10 ευρώ/μεγαβατώρα που επέβαλε η Βουλγαρία στο ρωσικό φυσικό αέριο που διακινείται μέσω των εδαφών της αναμένεται να αποτυπωθούν στους λογαριασμούς ρεύματος των παρόχων, τον Νοέμβριο.

Τα νέα τιμολόγια αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα και σύμφωνα με την «Καθημερινή» σχεδόν το σύνολο των παρόχων προεξοφλούσε αυξήσεις, με κάποιους μάλιστα να εκτιμούν ότι θα προσεγγίσουν ακόμη και το 30%!

«Τα προθεσμιακά συμβόλαια στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύονται το τελευταίο δεκαήμερο στα 135-140 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν γύρω στα 113 ευρώ/μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι όσες εταιρείες χετζάρουν δεν μπορούν να κοστολογήσουν τη μεγαβατώρα κάτω από τα 200 ευρώ», δηλώνει στην «Κ» εκπρόσωπος του κλάδου, επισημαίνοντας επίσης και το αυξημένο ρίσκο λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως γράφει η ημερήσια εφημερίδα, οι όποιες αυξήσεις στα τιμολόγια του Νοεμβρίου θα έχουν μικρή επιβάρυνση για τους καταναλωτές, αφού παραμένουν σε ισχύ μέχρι και το τέλος του έτους οι οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις.