«Με έγκαιρη διάγνωση έχεις τον χρόνο»

«Με έγκαιρη διάγνωση έχεις τον χρόνο»

⦁    Καμπάνια ενημέρωσης κοινού για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου 
⦁    Έξι αληθινές ιστορίες ανθρώπων που αντιμετώπισαν τον καρκίνο χάρη στην έγκαιρη διάγνωση 

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2023 – «Με έγκαιρη διάγνωση έχεις τον χρόνο», είναι ο τίτλος της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου, που παρουσιάστηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου η οποία φιλοξενήθηκε στον χώρο εκδηλώσεων Amalias 36. 

Έξι σύλλογοι ασθενών - Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ΑγκαλιάΖω, Άλμα Ζωής, Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, FairLife και VHL Family Alliance Greece - ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια δυνατή καμπάνια για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης στη διαχείριση του καρκίνου. 

Έξι αληθινές ιστορίες ζωής και ελπίδας 

Ο Διονύσης, σε ηλικία 55 ετών, διαγνώστηκε το 2020 με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια ενός προγραμματισμένου προληπτικού ελέγχου. Απαλλαγμένος σήμερα από τον καρκίνο είναι αποφασισμένος να ζήσει το όνειρό του και να ταξιδέψει στη μακρινή Βραζιλία. Αυτή είναι η ιστορία που ξεχώρισε ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, να δημοσιοποιήσει στο πλαίσιο της καμπάνιας.

Η Δανάη, μια δραστήρια γυναίκα με προτεραιότητα την καριέρα της, διαγνώστηκε με μελάνωμα το 2008. Αφότου διαγνώστηκε, φοβήθηκε ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο ρόλο της ως μητέρα και στην φροντίδα της οικογένειάς της. Σήμερα, έχοντας νικήσει τον καρκίνο, νιώθει πιο ελεύθερη να κάνει πράγματα που στο παρελθόν ανέβαλε «διότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή», εξιστορεί η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, Αναστασία Πασακοπούλου. 

Ο Ανδρέας, μόλις είχε παντρευτεί το 2014 με όνειρο τη δημιουργία μιας μεγάλης όμορφης οικογένειας όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του νεφρού. Δεν του είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι η κληρονομικότητα μπορεί να τον εξέθετε στον κίνδυνο νόσησης. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση σήμερα είναι αισιόδοξος για την έκβαση της θεραπείας του και διατηρεί ζωντανό το όνειρό του για τη δημιουργία μιας όμορφης οικογένειας που θα ζει ήσυχα κάπου κοντά στη θάλασσα. Αυτή είναι η ιστορία που επέλεξε να δημοσιοποιήσει η πρόεδρος της VHL Family Alliance Greece, Αθηνά Οζ Αλεξανδρίδου. 

Η Ιφιγένεια διαγνώστηκε με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού το 2010, έχοντας δύο αγόρια
στην προεφηβεία και οικογενειακά θέματα που απαιτούσαν λύσεις. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση όμως, κατάφερε και ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά, έτρεξε τέσσερις μαραθώνιους και εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή. Τη δυνατή αυτή ιστορία, που μπορεί να αποτελέσει έμπνευση ζωής για όλους μας, ξεχώρισε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Παρασκευή Μιχαλοπούλου. 

Η Ιωάννα διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα το 2019. Μέχρι τότε προσπαθούσε να συνδυάζει δουλειά και οικογένεια, να ταξιδεύει, ενώ έγραφε ερασιτεχνικά ποίηση. Μετά τη διάγνωση φοβήθηκε πως όλα όσα αγαπούσε θα χάνονταν. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, όμως, άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον χρόνο και δεν μεταθέτει πια τίποτα για αύριο. Αυτή την ιστορία δύναμης και θέλησης ξεχώρισε η  πρόεδρος του FairLife - Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, Κορίνα Πατέλη-Bell.
  
Η Κατερίνα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 1993 σε έναν τυχαίο προληπτικό έλεγχο. Ήταν μόλις 39 ετών και μητέρα τριών μικρών παιδιών. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, νίκησε τον καρκίνο! Έκτοτε μιλά ανοιχτά για τη μάχη της και την αξία του προληπτικού ελέγχου. Αυτή την ιστορία ξεχώρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου. 

Το κοινό έχει την ευκαιρία, τόσο μέσα από τη σχετική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) όσο και στον ιστότοπο https://www.msd.gr/our_work/oncology/exeistonxrono/, να διαβάσει αναλυτικά τις έξι ιστορίες που επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν οι πρόεδροι των συλλόγων ασθενών, αλλά και να μάθει περισσότερα στοιχεία γενικά για τον καρκίνο στην Ελλάδα (επιδημιολογία, παράγοντες κινδύνου, συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, κ.α.) και επιπλέον στοιχεία για τέσσερις μορφές του (μαστός, πνεύμονας, νεφροί, μελάνωμα). 

Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), κυρία Ζένια Σαριδάκη, MD PhD. Παθολόγος, Ογκολόγος, Διευθύντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital, αναφερόμενη στον καρκίνο και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Καμπάνιες όπως αυτή για την οποία βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έρχονται να μας υπενθυμίσουν το αυτονόητο: να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, είτε έχουμε οικογενειακό ιστορικό είτε όχι, και να μην αγνοούμε τυχόν συμπτώματα. Μόνο έτσι έχουμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε εγκαίρως μια νεοπλασία και να την αντιμετωπίσουμε. Να κερδίσουμε τη μάχη και να συνεχίσουμε να ζούμε κάνοντας ο καθένας από εμάς τα όνειρά του πραγματικότητα.». 

Τέλος, ο Ιατρικός Διευθυντής της MSD Ελλάδος κ. Λάζαρος Πουγγίας σημείωσε ότι «Στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε είναι ο ασθενής και γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να προλάβουμε τον καρκίνο και να μην χάσουμε την ελπίδα στο ταξίδι της θεραπείας. Είναι τιμή μας που συνεργαστήκαμε με όλους τους παρόντες Προέδρους των Ενώσεων Ασθενών στην καμπάνια ευαισθητοποίησης «Με έγκαιρη διάγνωση έχεις τον χρόνο» και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέσω αυτής της καμπάνιας θα ενημερώσουμε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού για τους παράγοντες κινδύνου αναφορικά με διαφορετικούς τύπους καρκίνου αλλά και για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου». 

Η καμπάνια της MSD Ελλάδος «Με έγκαιρη διάγνωση έχεις τον χρόνο» τελεί υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ, ενώ έχει την υποστήριξη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Καρκινάκι». 


Σχετικά με την MSD
Στην MSD, γνωστή ως Merck & Co., Inc Rahway, NJ, ΗΠΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την επίτευξη του κοινού μας σκοπού: Χρησιμοποιούμε τη δύναμη των επιστημών αιχμής, για να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερα από 130 χρόνια, φέρνουμε την ελπίδα στους ανθρώπους ανακαλύπτοντας και αναπτύσσοντας σημαντικές θεραπείες και εμβόλια. Φιλοδοξούμε να είμαστε μια βιοφαρμακευτική εταιρεία με εξέχουσα θέση παγκοσμίως, εστιάζοντας στην εντατική έρευνα, για να συμβάλλουμε στην παροχή καινοτόμων θεραπευτικών λύσεων που προάγουν την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών σε ανθρώπους και ζώα. Καλλιεργούμε ένα εργασιακό περιβάλλον διαφορετικότητας και συμπερίληψης και λειτουργούμε υπεύθυνα για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές, βιώσιμο και υγιές μέλλον για όλους τους ανθρώπους και τις κοινότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.msd.gr και συνδεθείτε μαζί μας στο  Facebook, Twitter, LinkedIn και YouTube.