Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Dixons - Είχε παραπλανητικές εκπτώσεις

 

Πρόστιμο ύψους 2.000.000 ευρώ επιβάλλεται ύστερα από έλεγχο της (ΔΙΜΕΑ) στην εταιρεία «Dixons South – East Europe Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ηλεκτρικών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών» και αφορά παράβαση του άρθρου 15, παρ. 2α του νόμου του ν. 4177/2013 (περί παραπλανητικών εκπτώσεων).

Συγκεκριμένα, στο ηλεκτρονικό κατάστημα της επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι οι πληροφορίες που παρέχονταν για ορισμένα προϊόντα που πωλούνταν υπό καθεστώς ανακοίνωσης μείωσης τιμής δεν περιελάμβανε την τιμή πώλησης πριν και μετά την εφαρμογή μείωσης της τιμής.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά με το πρόστιμο:  «Το είπαμε και το κάνουμε. Οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης και η επιβολή των προστίμων θα συνεχιστούν με μοναδικό κριτήριο την εφαρμογή του νόμου. Η αγορά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, έχει νόμους και κανόνες λειτουργίας για όλους. Ελέγχουμε την αγορά, προστατεύουμε τον καταναλωτή. Δεν θα επιτρέψουμε την ασυδοσία. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται».

Στέλιος Μορφίδης

Τα δικαστήρια φαίνεται πως θα έχουν τον τελευταίο λόγο αναφορικά με το πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε το πρωί απ’ το υπουργείου Ανάπτυξης στην εταιρεία Dixons South – East Europe (Κωτσόβολος) για παραπλανητικές προσφορές. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι στη διαδικασία τελικού ελέγχου και άλλες αλυσίδες λιανικής και ότι πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινωθούν νέα πρόστιμα.

Από τη μία το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρεί ότι η Κωτσόβολος ήταν υπότροπη αντιστοιχου προστίμου που της επιβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι για παραπλάνηση των καταναλωτών, γι αυτό και επέβαλε το «τσουχτερό» πρόστιμο. Από την άλλη η εταιρεία λέει ότι η μεν πρώτη υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει ώστε να θεωρείται υπότροπος, η δε σημερινή υπόθεση είναι επί της ουσίας «έωλη». Κι αυτό καθώς το πρόστιμο επιβλήθηκε για βραχείας διάρκεια εμπορική καμπάνια που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2021, και ότι εμφανιζόταν μόνο μέσω συγκεκριμένης αναζήτησης στο google search χωρίς να είναι ενεργή στο eshop της.

Ως εκ τούτου η εταιρεία, όπως έλεγαν πηγές της διοίκησης στο protothema.gr, θα προσφύγει όπου είναι δυνατόν για την αναστολή και εν τέλει την παραγραφή του προστίμου. Παράλληλα «θα προβεί σε όλα τα μέσα προστασίας», καθως θεωρεί ότι έχει στοχοποιηθεί και συκοφαντείται.

Από την άλλη πηγές απ’ το υπουργείο Ανάπτυξης εξέφραζαν στο protothema.gr την βεβαιότητα τους για την ορθότητα του προστίμου, έστω κι αν δεν αφορούσε τρέχουσα καμπάνια, καθώς οποιοσδήποτε καταναλωτής θα μπορούσε να παραπλανηθεί έστω μέσω google search και να ανακατευθυνθεί στο eshop της Κωτσόβολος με τα παλιά urls όπου αναγράφεται η προσφορά, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται τελικά στις τρέχουσες τιμές των προϊόντων που βλέπει κανείς. Βέβαια απ’ την εταιρεία επισημαίνουν ότι με βάση τα στοιχεία της Google δεν υπήρχε επισκεψιμότητα καταναλωτών στην αρχειοθετημένη καμπάνια προσφορών.

Σε κάθε περίπτωση απ’ την εξέλιξη της υπόθεσης εγείρονται τελικά δύο θέματα, τα οποία δεν είναι εξακριβωμένο ότι αντιμετωπίζονται απ’ την ισχύουσα νομοθεσία. Γεγονός που κάνει πολλούς παράγοντες της αγοράς να μιλούν για «τρύπες».

Το πρώτο είναι εάν οι αποθηκευμένες, παλαιές, διαδικτυακές σελίδες στις μηχανές αναζήτησης είναι ευθύνη των ίδιων των αλυσίδων να διαγράφονται, όπως υποδηλώνει το νέο πρόστιμο που επιβλήθηκε. Με δεδομένο ότι αυτό αφορά το σύνολο του εμπορικού κόσμου με ψηφιακή παρουσία καθίσταται καίριο τελικά να απαντηθεί.

Το δεύτερο είναι, εάν μπορεί να υπάρξει αναδρομική ισχύς του νόμου με δεδομένο ότι το πρόστιμο επιβλήθηκε στην Κωτσόβολος επειδή δεν φαίνονταν οι αρχικές τιμές πώλησης των προϊόντων. Αυτό όμως είναι κάτι που καθορίστηκε νομοθετικά τον περασμένο Απρίλιο με τις τροποποιήσεις που έγιναν μέσω του ν. 5039/2023 στο νομοθετικό πλαίσιο για τους Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων (ν. 4177/2013).

Συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη που επικαλείται το υπουργείο Ανάπτυξης για την επιβολή του προστίμου (α.15, παρ.2α 4177/2013) αναφέρει πως: «Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των τριάντα (30) ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών».

Πηγές από την Κωτσόβολος έλεγαν πως είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο το πρόστιμο δεν ευσταθεί και θα καταπέσει έχοντας, ωστόσο κάνει ζημιά στην υστεροφημία της επιχείρησης. Από την άλλη πηγές απ’ το υπ. Ανάπτυξης ανέφερεραν στο protothema.gr πως ακόμα κι αν τα πράγματα είναι ακριβώς όπως ισχυρίζεται η Κωτσόβολος τότε θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο ακόμα και με τις διατάξεις που ίσχυαν το 2021. Και κυρίως αυτής που απαγόρευε 30 μέρες πριν από την περίοδο εκπτώσεων τις προσφορές. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν είχε επιβληθεί τότε…
 

Πηγή: protothema.gr