Η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου παραπέμπεται στην Ευρωπαία Επίτροπο Ισότητας και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης

Η Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχωρά την αναφορά της Ελένης Κωστοπούλου, μητέρας του δολοφονημένου Ζακ Κωστόπουλου, παραπέμποντάς την στην Ευρωπαία Επίτροπο Ισότητας και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση με τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και την αστυνομική ατιμωρησία  συζητήθηκε στις 26 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από προσφυγή της Ελένης Κωστοπούλου.

Η Επιτροπή Αναφορών είχε παραπέμψει μάλιστα την υπόθεση στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (libe), η οποία με τη σειρά της εξέφρασε «ανησυχίες για τον τρόπο που έγινε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ, για την απαλλαγή των αστυνομικών και για το κράτος δικαίου»

Αναλυτικά η επιστολή της Πρόεδρου της Επιτροπής Αναφορών, Ντόλορς Μονσεράτ:

«Αγαπητή κα Κωστοπούλου,

Σε συνέχεια της επιστολής μου της 13ης Φεβρουαρίου 2023, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι, κατά τη συνεδρίασή της στις 29 Νοεμβρίου 2023, η Επιτροπή Αναφορών συνέχισε την εξέταση της αναφοράς σας και αποφάσισε να παραπέμψει την αναφορά σας στην Ευρωπαία Επίτροπο Ισότητας, κα Νταλί, και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης, κ. Ρέυντερς, καθώς και στις αρμόδιες εθνικές αρχές, δηλαδή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μόλις η Επιτροπή Αναφορών λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες, θα συνεχίσει να την εξέταση του φακέλου σας.

Φυσικά θα σας ενημερώνω για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια σχετικά με την αναφορά σας.

Με εκτίμηση,
Ντόλορς Μονσεράτ
Πρόεδρος Επιτροπή Αναφορών»