Θάνατος Όλιβερ: Αντιδράσεις και νομικές ενέργειες μετά το πόρισμα

Θολό» παραμένει το τοπίο για τις συνθήκες θανάτου του οκτάχρονου χάσκι, την ώρα που το πόρισμα του πραγματογνώμονα κάνει λόγο για επίθεση από άλλα ζώα, γεννώντας σοβαρές αντιδράσεις.

Σήμερα το πρωί, μέσω της ΕΡΤ, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομάδας Κατά της Κακοποίησης των ζώων σχολίασε το πόρισμα του γνωστού πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, χαρακτηρίζοντάς το «πρόωρο και κατευθυνόμενο».


Η Μάρθα Πουλτίδου στις δηλώσεις τις υποστήριξε ότι σκοπός του πορίσματος ήταν «να καθαρίσει το όνομα της Αράχωβας» εν μέσω εορταστικής περιόδου, ενώ δεν παρέλειψε να ενημερώσει πως έχει ήδη καταθέσει όσα στοιχεία και μαρτυρίες έχει για το περιστατικό, ανάμεσά τους και το όνομα του ατόμου που ο Σύλλογος έχει υποδείξει ως δράστη της επίθεσης. 

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομάδας κατά της Κακοποίησης των ζώων φέρονται να έχουν καταθέσει και μήνυση κατά του δράστη, ζητώντας τη νόμιμη τιμωρία του ατόμου που κατονομάζει ως τον άνθρωπο που βασάνισε και κακοποίησε τον άτυχο Όλιβερ. 

Διαφωνίες και από τη Δικαιοσύνη;

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί και ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ieidiseis, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει αμφισβήτηση και στον χώρο της Δικαιοσύνης για το πόρισμα του πραγματογνώμονα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ζητηθεί συνδρομή και από πραγματογνώμονα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ανώτατες δικαστικές πηγές φέρονται ενοχλημένες από τις διαρροές πως η υπόθεση για τον μαρτυρικό θάνατο του Όλιβερ κλείνει, ενώ διαμηνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

Η εισαγγελία φέρεται να περιμένει και το πόρισμα του κτηνιάτρου που έχει ορισθεί ως τεχνικός σύμβουλος από τον κηδεμόνα του χάσκι και εν συνεχεία θα αποφασίσει για τις επόμενες ενέργειες. 

Ο πραγματογνώμονας και το σενάριο για την αγέλη σκύλων 

Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα από το πόρισμα που έκανε ο καθηγητής Κτηνιατρικής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος ορίστηκε πραγματογνώμονας από την ΕΛΑΣ για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το πόρισμα ανέφερε ότι η φύση των τραυμάτων που έφερε το σκυλί παραπέμπουν σε επίθεση που δέχθηκε από άλλo ζώo ή ζώα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και από την έρευνα που πραγματοποίησαν στελέχη του τμήματος Ανθρωποκτονιών, που μετέβησαν στην περιοχή για να συνδράμουν στις έρευνες, δεν προέκυψε η εμπλοκή κάποιου ατόμου.

Το πόρισμα του εμπειρογνώμονα της ΕΛΑΣ κατατέθηκε στο ΑΤ Διστόμου, που έχει αναλάβει την προανάκριση και θα διαβιβαστεί μαζί με όλη την δικογραφία στην εισαγγελία.

Την εκδοχή για την εμπλοκή αγέλης άγριων ζώων που είχε διαρρεύσει και πριν από αρκετές ημέρες είχε αμφισβητήσει από την πρώτη στιγμή η πλευρά του κηδεμόνα του Όλιβερ. Ο καθηγητής κτηνιατρικής που προσελήφθη ως τεχνικός σύμβουλος από τις φιλοζωικές οργανώσεις επιβεβαίωσε την αρχική γνωμάτευση της κτηνιάτρου που έκανε λόγο για άγρια κακοποίηση του ζώου από αιχμηρό αντικείμενο και όχι τραύματα από ζώα. 

Ο ίδιος ο κηδεμόνας του σκύλου είχε πει δημόσια «είναι δυνατόν να είναι ζώα; Δηλαδή δαγκωματιές δεν είχε. Δηλαδή η αγέλη δάγκωσε τον σκύλο στον πρωκτό; Τα σκυλιά αυτά είχαν μαχαίρια στο στόμα και πήγαν και τον κάρφωσαν; Γιατί ο Όλιβερ πήγε μετά από 35 ώρες για νεκροψία; Γιατί εμένα με είχανε να τον άλλαζα αυτοκίνητα και δεν με αφήσανε να φτάσω στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Καρδίτσας; Κοιτάω να βρεθεί αυτός ή αυτοί που το έκαναν αυτό».