Προσφυγικό / Νέο χαστούκι σε Μητσοτάκη από Βρετανία για τα pushback

Γελοιοποιεί για μία ακόμη φορά το αφήγημα του Μαξίμου και της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί «αποτροπών» σε Έβρο και Αιγαίο, που εμποδίζουν απελπισμένους ανθρώπους να φτάσουν σε ασφαλές έδαφος, η είδηση που δημοσιεύουν οι βρετανικοί Times για την Τουρκία.

Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών έχουν καταλήξει στο ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «ασφαλής χώρα» ώστε να προωθούνται (ή στην περίπτωση της Ελλάδας να επαναπροωθούνται) εκεί πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, «σε εσωτερική έκθεση διαπιστώνεται πως η Τουρκία είναι "ένα κράτος το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια του 'γενικά ασφαλούς'" κράτους», καθώς εκεί πολίτες κινδυνεύουν να υφίστανται διώξεις από το κράτος, ενώ η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Γι' αυτό το λόγο, η Βρετανία δεν είναι πιθανόν να αναζητήσει διακρατική συμφωνία αντίστοιχη με αυτή της Αλβανίας. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη ανερυθρίαστα υποστήριζε ότι «κάνουμε αποτροπές ... εκεί που είναι τα χωρικά μας ύδατα και ξεκινούν, υπάρχει πλοίο του λιμενικού που λέει "παρακαλούμε να επιστρέψετε στα παράλια από όπου ήρθατε, γιατί εισέρχεστε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων"», ωραιοποιώντας αυτό που διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σαφώς περιγράφουν ως εγκληματικές ενέργειες.

Η πιο μεγάλη από αυτές, είναι σαφώς η τραγωδία της Πύλου και η βύθιση του αλιευτικού με τους εκατοντάδες πρόσφυγες, που όπως επανέλαβαν Διεθνής Αμνηστία και Human Rights Watch προκλήθηκε επειδή σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες το σκάφος του Λιμενικού έδεσε σχοινί στο υπερφορτωμένο με ανθρώπους αλιευτικό και προσπάθησε να το ρυμουλκήσει σε περιοχή ευθύνης της Ιταλίας αντί οι ελληνικές Αρχές ως όφειλαν να προχωρήσουν σε διαδικασίες διάσωσης.