Κλείνουν τις εθνικές οδούς οι αγρότες και κατεβαίνουν στην Αθήνα

Να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με το κλείσιμο των Εθνικών οδών σε πολλά σημεία από αύριο και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα αποφάσισαν σήμερα οι αγρότες, κατά την πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας.

Το πλαίσιο των κινητοποιήσεων προβλέπει, όπου είναι δυνατόν, να κλείνουν συντονισμένα κάθε μέρα την ίδια ώρα σημεία της εθνικής οδού, για περίπου δύο ώρες. Το ίδιο και για τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο επαρχιακό δίκτυο, αλλά και αποκλεισμούς στα τελωνεία με τα τρακτέρ

Ήδη, οι αγρότες κατευθύνονται με τα αυτοκίνητά τους στην Εθνική οδό, στον κόμβο της Νίκαιας, προκειμένου να κλείσουν συμβολικά τον δρόμο για λίγο, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι σε αυτή την κλιμάκωση είναι όλοι μαζί.

Τα κοινά αιτήματα που θα απευθύνουν στην κυβέρνηση είναι τα εξής: 

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο  
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα  
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές 
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ αλλά να γίνει νέα διαπραγμάτευση 
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα 
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις 
     

Ναι στον διάλογο υπό όρους, λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό παράθυρο διαλόγου, υπό τον όρο ότι οι αγρότες δεν θα κλείσουν τους δρόμους, επιμένοντας πάντως ότι οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους είναι πεπερασμένες. Αυτό διαφάνηκε από δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι το αν θα έχει συνάντηση με τους αγρότες θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβουν.

«Ο πρωθυπουργός ακούει τα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, προσπαθεί να τα σταχυολογήσει και να τα ικανοποιήσει με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, μιλώντας σήμερα στο ρ.σ. "Real FM". Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι στη διάθεση των εκπροσώπων και των αγροτών για τη συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, ότι η πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού «είτε - ας πούμε - στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε με μια συνάντηση στο πλαίσιο μιας επίσκεψής του, είναι πάντοτε ανοιχτή και το έχει αποδείξει». Από εκεί και πέρα-όπως είπε- έχει να κάνει και με τα αιτήματα, έχει να κάνει και με το πότε θα υποβληθεί ένα αίτημα για μια συνάντηση.

«Εγώ δεν γνωρίζω, αυτή τη στιγμή για κάποια συνάντηση, για να μην παρεξηγηθούν αυτά που λέω. Σας επιβεβαιώνω, όμως, τη διαρκή και αποδεδειγμένη από πράξεις επιθυμία του Πρωθυπουργού, να είναι σε διάλογο με τους πολίτες, με τις κοινωνικές ομάδες. Ένας διάλογος - που και οι δύο, νομίζω, το έχετε διαπιστώσει - οδηγεί σε κάποια αποτελέσματα, οδηγεί σε πράξεις» είπε ο κ.Μαρινάκης.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε πως η κυβέρνηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι «ανοιχτοί στον διάλογο» με τους αγρότες. «Το μέλλον μας είναι κοινό και διαμορφώνεται μόνο μέσα από την κοινή προσπάθεια, με συναινέσεις και διάλογο, όχι με αντιπαραθέσεις και αρνήσεις», είπε στη Βουλή και πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση συνεννόηση, στα οποία η κυβέρνηση επιμένει».

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι «ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες μέσα στο πλαίσιο, όμως, κάποιων ορίων που προσδιορίζονται από την οικονομία». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι στην κυβέρνηση «μετρήσαμε τι μπορούμε να δώσουμε με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να υποτιμώνται αυτά που δοθήκαν» και επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα που χρησιμοποιείται προς κάθε κοινωνική ομάδα που διαμαρτύρεται πως «ότι περίσσευμα υπάρχει στον προϋπολογισμό επιστρέφεται στην κοινωνία με την προϋπόθεση όμως ότι θα κρατήσουμε ένα σταθερό τιμόνι».