Σε καθεστώς ανασφάλιστων επιστρέφουν οι οφειλέτες ΕΦΚΑ και άλλων Ταμείων

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΨΙΝΗ

Δεν θα επεκταθεί η ασφαλιστική ικανότητα για όλους όσοι έχουν ασφαλιστικές οφειλές στον ΕΦΚΑ. Επομένως χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν πρόσβαση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ και δεν θα καλύπτεται με δημόσια συμμετοχή η πρόσβασή τους στο ιδιωτικό σύστημα υγείας.

Εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα, που κατατάσσει και τους οφειλέτες εισφορών στο ισχύον ιατροφαρμακευτικό καθεστώς των ανασφάλιστων, θα υπάρξει μόνο για τα παιδιά τους -μέχρι την ηλικία των 18 ετών- καθώς και για τους ασφαλισμένους με αναπηρία.

Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση ενημέρωσης που είχε, χθες, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που καλύπτουν το εργασιακό ρεπορτάζ. «Επιστροφή στην κανονικότητα», ήταν η απάντηση της κ. Μιχαηλίδου σε ερώτηση για το εάν το υπουργείο σκέφτεται να επεκτείνει τη ρύθμιση που είχε κάνει κατ’ εξαίρεση, πέρυσι, όταν έδωσε τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλο το σύστημα υγείας και σε αυτούς που όφειλαν εισφορές στα Ταμεία, υπό την προϋπόθεση να καταβάλουν μόνο την εισφορά για τον κλάδο υγείας.

Ανάλογη δυνατότητα δεν θα υπάρξει φέτος, πολύ περισσότερο που, όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, τα δημόσια νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν πλέον κινδύνους από πανδημία. Ασαφές παραμένει ωστόσο τι θα γίνει και με τις οφειλές που έχουν και δεν εξυπηρετούν μεγάλες επιχειρήσεις (Ναυπηγεία) ή άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στις οποίες, ενώ έχει γίνει η κράτηση των εισφορών από τους μισθωτούς δεν έχουν καταβληθεί τα ποσά στον ΕΦΚΑ. Αλλαγές αναμένονται, σύμφωνα με την ενημέρωση, και στα εξής ανοιχτά θέματα:

● Στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που μετά και την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής σε βιομηχανία και λιανεμπόριο θα αρχίσει η κανονική χρήση της, με προοπτική από το καλοκαίρι και στον τουρισμό. «Η εγκύκλιος που θα εκδοθεί θα προβλέπει το σκανάρισμα της κάρτας να γίνεται εκεί που ακριβώς εργάζονται» κι όχι στην είσοδο που μπορεί να απέχει από τη θέση εργασίας.

● Στη ρύθμιση για την απασχόληση συνταξιούχων με αναπηρία. «Με τροπολογία θα αποσαφηνιστεί εάν θα ισχύσει το καθεστώς των απασχολούμενων συνταξιούχων με αναπηρία προκειμένου να βελτιωθεί η ισχύουσα διάταξη που συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα».

● Στο νέο καθεστώς των επιδομάτων ανεργίας. «Το επίδομα θα γίνει πιο ανταποδοτικό, καθώς συνδέεται και με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο άνεργος».

● Στην επαναπροτεραιοποίηση της ατζέντας του υπουργείου, καθώς τόσο η ρύθμιση για την εξίσωση των όρων σύνταξης χηρείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όσο και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (εισφέρει 700 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ) δεν προκρίνονται στην παρούσα φάση, βάσει των όσων είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ταυτόχρονα, εντός της εβδομάδας αναμένονται οι εξής ρυθμίσεις-αποφάσεις και πρωτοβουλίες από την πλευρά της υπουργού Εργασίας:

● Συνυπογραφή -με το Μετανάστευσης- της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία οριστικοποιούνται 38.000 περισσότερες μετακλήσεις εξειδικευμένων εργαζομένων από τρίτες χώρες. Ηδη η πρώτη απόφαση αφορούσε τη μετάκληση 147.925 εργαζομένων. Πάντως, οι ακριβείς ανάγκες σε εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό υπολογίζονται με βάση τα αιτήματα των Περιφερειών. Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα του συνόλου των αναγκών για το έλλειμμα εργατικών χεριών.

● Σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) για την επέκταση της κλαδικής σύμβασης των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες. Ανάλογη εκκρεμότητα υπάρχει και με την κλαδική σύμβαση των οικοδόμων. Ωστόσο, «προϋπόθεση για τη επέκτασή της είναι να εγγραφούν τα σωματεία στο Γενικό Μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ)» είπε η κ. Μιχαηλίδου.

● Δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την παρακράτηση του 10% από τον ακαθάριστο μισθό των εργαζόμενων-συνταξιούχων, καθώς και εκείνης με την οποία ενεργοποιείται η ρύθμιση για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες και ασφαλισμένες του ΕΔΟΕΑΠ.

Πηγή: efsyn.gr