«Κατέβασαν ρολά» τα δικαστήρια - Καθολική αποχή από τους δικηγόρους

Σε καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους σήμερα και στις 23 του μήνα, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι δικηγόροι, που εμφανίζονται ανυποχώρητοι από τις διεκδικήσεις τους.

Εξάλλου, στη μία μετά το μεσημέρι, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το μείζον ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας των ίδιων και των οικογενειών τους, η οποία λήγει στις 29.2.2024 και μέχρι σήμερα ουδεμία πρόνοια έχει υπάρξει για την παράτασή της, με τους όρους που ισχύουν σήμερα (με μόνη την πληρωμή των εισφορών του κλάδου υγείας του προηγουμένου έτους) για τα πρόσωπα που δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερα, καθώς επίσης και για το ζήτημα της εκ νέου ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις.

Το δεύτερο «ραντεβού» του δικηγορικού κλάδου με ανάλογη καθολική αποχή από όλες τις δικαστηριακές διαδικασίες έχει δοθεί για τις 23 Φεβρουαρίου ημέρα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Υπουργείο Οικονομικών για τα οικονομικά αιτήματα τους.

Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης,  το Δ.Σ. του ΔΣΑ έκρινε ότι δεν έχει υλοποιηθεί καμία κυβερνητική εξαγγελία για τα ζητήματα του κλάδου και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε παράταση της αποχής από τους δικηγόρους της Αθήνας έως τις 22 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, λίγο πριν εκκινήσουν οι καθολικές αποχές που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και για τις 23 Φεβρουαρίου, στην απόφασή τους οι δικηγόροι της Αθήνας αποφάσισαν να εισηγηθούν στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, την πραγματοποίηση και νέας καθολικής αποχής και κατά την ημέρα ψήφισης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Στα «κάγκελα» και οι δικαστικοί υπάλληλοι 

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν ωστόσο και οι δικαστικοί υπάλληλοι, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ομοσπονδία τους (ΟΔΥΕ) συνεδριάζει σήμερα για να καθορίσει τη στάση της και τις επόμενες δράσεις κατά του νέου Δικαστικού Χάρτη, αλλά και τις πάγιες διεκδικήσεις του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για ενίσχυση της ασφάλειας των δικαστηρίων, στη σκιά της πρόσφατης τρομοκρατικής απόπειρας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

«Το κενό ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, αλλά και στα άλλα Δικαστικά Μέγαρα της χώρας, είναι αρκετά σοβαρό. Η ΟΔΥΕ καταδικάζει κάθε είδους ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή» αναφέρει η Ομοσπονδία και παραπέμπει στην ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, όπου σημειώνεται:

«Οι ζωές μας μετράνε… Η ζωή στα δικαστήρια:

  • Υποστελέχωση που αγγίζει το 33% – εντατικοποίηση
  • Υποαμοιβόμενη εργασία
  • Απλήρωτες υπερωρίες

.και δεν μας έφταναν όλα αυτά, βρισκόμαστε καθημερινά ανυποψίαστοι και έκθετοι μπροστά στην απειλή μιας έκρηξης ενός εκρηκτικού μηχανισμού στα χέρια μας…

Οι ζωές μας λοιπόν μετράνε!!!»