Πρωτοβουλία εργαζομένων στο Εμπόριο: «Η LIDL καταργεί την αργία της Καθαράς Δευτέρας»

«Μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε στην ανακοίνωση των Σούπερ Μάρκετ LIDL ότι από 1η Μαρτίου 2024 καθιερώνεται για τους εργαζόμενους των καταστημάτων κατώτατος μισθός στα 1.050 ευρώ (μεικτά) για τους άγαμους και 1.200 ευρώ για τους έγγαμους. Αυτό που ξέχασαν να αναφέρουν οι δημοσιογράφοι είναι ότι η LIDL καταργεί το 8ωρο και αυτός ο μισθός αντιστοιχεί σε 9ωρο και σε ελάχιστους εργαζόμενους» αναφέρει η Πρωτοβουλία εργαζομένων σε Εμπόριο και στα Σουπερμάρκετ.

«Η LIDL όμως δεν αναθεωρεί μόνο όπως βολεύουν τα κέρδη της το ωράριο εργασίας των συναδέλφων, που βιώνουν τις γνωστές συνθήκες σύγχρονης δουλείας, με την ακραία ενταντικοποίηση, τον πολλαπλό ρόλο (από γέμισα ραφιών μέχρι ταμίας κλπ), την κυριαρχία των 4ωρων ώστε να λιώνεις στη δουλειά, επιπλέον αλλάζει και το Ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Η Διοίκηση ενημέρωσε ότι από 3/4/2024, η Έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων για τον πελάτη θα γίνεται από τις 7.45 π.μ. (αντί για τις 8.00 π.μ) από τη Δευτέρα έως το Σάββατο. Ενώ το κλείσιμο των καταστημάτων το Σαββάτο θα γίνεται στις 21.00 μ.μ. αντί για τις 20.00 μ.μ. που ισχύει μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα καταργεί την Αργία της Καθαρής Δευτέρας» προσθέτει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Το πρώτο που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι η πολυδιαφημισμένη αύξηση του μισθού από τη LIDL είναι πολύ μικρότερη αφού αντιστοιχεί σε περισσότερες ώρες εργασίας. Η Εταιρεία αποσπά μεγαλύτερη Υπεραξία από τον εργαζόμενο, κάνει μεγαλύτερο τζίρο, τελικά θα έχει μεγαλύτερα κέρδη!
Η αλλαγή του Ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της LIDL θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αλυσίδες ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ να κάνουν το ίδιο, χωρίς να σημαίνει νέες προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς ή βελτίωση των σχέσεων εργασίας, παρά μόνο επέκταση των 4ωρων-6ωρων και κάποιες υπερωρίες την περίοδο των Γιορτών.

Οι εργαζόμενοι θυσιάζονται στον ανταγωνισμό των Ομίλων, λιώνουν και συντρίβονται για να κάνουν οι αλυσίδες καλύτερο τζίρο και να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παραμύθι από την ταύτιση με τον καλό μας ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ή τον ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ, αφού όσο περισσότερο μας εκμεταλλευτούν τόσο περισσότερο ισχυροποιούνται στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Η αυθαιρεσία και η μετατροπή της ζωής μας σε λάστιχο δεν είναι προνόμιο της LIDL. O Όμιλος Σκλαβενίτη που έχει τη φήμη του φιλεργατικού, πλέον προσλαμβάνει με συμβάσεις οι οποίες προβλέπουν 6ημερη-6ωρη εργασία, καταργώντας το 8ωρο και εξαφανίζοντας το Ρεπό. Κάθε μέρα πουλμανάκι του Σκλαβενίτη πηγαίνει σε καταυλισμό προσφύγων και παίρνει Παλαιστίνιους νεαρούς εργάτες για να δουλέψουν με σύμβαση μιας (1) ημέρας 12ωρο στις αποθήκες του Ομίλου.

Αλλά ούτε στα ΒΑΖΖΑΡ υπάρχει 8ωρο. Εκεί εργάζεσαι 6ημερο-7ωρο και τις δύο επιπλέον ώρες που προκύπτουν τις κάνεις 20λεπτα διαλείμματος καθημερινά. Έτσι γράφει η Σύμβαση γιατί στην πραγματικότητα δεν επιτρέπεται το διάλειμμα, το οποίο αν το ζητήσεις θα απολυθείς!

Στον ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ υπάρχει πλήθος 4ωρων-6ωρων εργαζόμενων, που μετακινούνται σε άλλα καταστήματα ανάλογα τις ανάγκες της εταιρείας, ενώ οι υπερωρίες πολλαπλασιάζονται τις Γιορτές που αυξάνει η πελατεία. Σε όλα τα καταστήματα, σε όλες τις αλυσίδες ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό, η ενταντικοποίηση χτυπά κόκκινο, τα ατυχήματα είναι συνεχή, ενώ οι εργαζόμενοι είναι “σημαδεμένοι” με προβλήματα στη μέση, στα γόνατα κλπ.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Το να σκύβουμε το κεφάλι, να διαπραγματευόμαστε ατομικά μήπως και μας δώσουν καλύτερη θέση και προαγωγή, μήπως και μας δώσουν λίγες ώρες εργασίας όποτε τους βολεύει, δεν οδηγεί πουθενά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ

Η Επέκταση του Ωραρίου λειτουργίας του LIDL πρέπει να Μπλοκαριστεί. Απαιτούμε Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αύξηση του μισθού, με πραγματικές αυξήσεις που να αντιστοιχούν στις ανάγκες μας. Δεν είναι δυνατόν για ένα παλίοσπιτο να δίνεις ενοίκιο 600 ευρώ, φώτα-τηλέφωνα-κοινόχρηστα-θέρμανση να είναι στα ουράνια και να σου μένουν ελάχιστα ευρώ για να αγοράσεις τα είδα χειρότερης ποιότητας για να βγάλεις το μήνα. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να μας δώσουν πίσω όλες τις τριετίες και τα χρήματα που αντιστοιχούν.
  • Καμιά ελαστική μορφή απασχόλησης ‒ Να γίνουν επιτέλους προσλήψεις προσωπικού.

Συνάδελφοι πρέπει να αγωνιστούμε μέσα από τα Σωματεία. Να κάνουμε πέρα τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές που τα έχουν βρει με τα αφεντικά και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Πρέπει να ενωθούμε. Απέναντι μας έχουμε την εργοδοσία, την κυβέρνηση και την ΕΕ. Μόνο με τον συλλογικό αγώνα, οργανωμένο από τα κάτω μπορούμε να Αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε Υπερήφανα να εργαστούμε και να ζήσουμε ως άνθρωποι».