Συνεχίζονται οι συνδικαλιστικές διώξεις εκπαιδευτικών στον Πειραιά

ΓΙΩΤΑ ΤΕΣΣΗ

Κλιμακώνεται η ένταση του αυταρχισμού ενάντια στη συνδικαλιστική δράση εκπαιδευτικών στον Πειραιά, όπου εδώ και μήνες καταγγέλλεται στοχοποίηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών που αγωνίζονται ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Δημήτρη Χαρτζουλάκη, μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά, να λάβει κλήση για εξέταση μάρτυρα στο πλαίσιο μίας από τις ΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη. Είχε προηγηθεί, πάλι στο πλαίσιο της ίδιας ΕΔΕ, η κλήση για κατάθεση της Χρύσας Χοτζόγλου, μέλους της ΕΛΜΕ Πειραιά, αλλά και η κλήση του Γιώργου Καββαδία, επίσης συνδικαλιστή στην ΕΛΜΕ Πειραιά, να δώσει έγγραφες εξηγήσεις για άρθρο του στα ΜΜΕ, με το οποίο κατήγγειλε διευθύντρια και συνδικαλιστικό στέλεχος κυβερνητικής παράταξης επειδή προχώρησε σε αξιολόγηση νεοδιόριστης συναδέλφου του. Η κλήση σε γραπτές εξηγήσεις στον Γ. Καββαδία μετατράπηκε και αυτή σε ΕΔΕ και πλέον ο εκπαιδευτικός καλείται, σήμερα, ως μάρτυρας σε προανακριτική διαδικασία.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στο στόχαστρο οκτώ εκπαιδευτικοί της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής (εκ των οποίων οι πέντε έχουν διατελέσει γραμματέας και μέλη στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και ένας είναι μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ) και δύο μέλη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά). «Δεν είναι τυχαία η διπλή στοχοποίηση του συνδικαλιστικού μας σχήματος. Από τη διοίκηση, όταν μας στοχοποίησε με τη φράση “η Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής φαίνεται να ανέλαβε την ευθύνη” για την κινητοποίηση ενάντια στις εξετάσεις PISA (που μετά από πρότασή μας είχε αποφασίσει η ΕΛΜΕ). Και από την Εισαγγελία, που ζήτησε “τα στοιχεία των μελών του Δ.Σ. που ανήκουν στην Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής (!)”, γεγονός που θυμίζει άλλες εποχές και για το οποίο ακόμα περιμένουμε καταγγελία από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ», αναφέρουν οι καταγγέλλοντες και υποστηρίζουν ότι «βρίσκεται υπό διωγμό όποιος διαδηλώνει και αντιστέκεται με οποιονδήποτε τρόπο».

Στο επίκεντρο

Παρόλο που συνδικαλιστικές διώξεις εκπαιδευτικών είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα, ο Πειραιάς φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ποινικοποιούνται ακόμα και η ελεύθερη έκφραση γνώμης και η άσκηση κριτικής, ενώ η πολιτική και συνδικαλιστική δράση φέρνει τους αγωνιζόμενους αντιμέτωπους με ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, ΕΔΕ και απολογίες.

Σύμφωνα με την Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής, «οι διώξεις συνεχίζονται γιατί αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή του συστήματος και δεν αφορούν μόνο τους εκπαιδευτικούς. Συνεχίζονται προκειμένου, με τη βοήθεια του Νέου Ποινικού Κώδικα, να επιβληθεί η πολιτική που διαλύει τα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας και να κατασταλεί κάθε φωνή που αντιστέκεται. Γι' αυτό διώκονται οι εκπαιδευτικοί, γι' αυτό συλλαμβάνονται οι φοιτητές, γι' αυτό απολύονται οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους, επειδή αρνούνται να υποταχθούν στη βαρβαρότητα και τον εκφοβισμό».

Για τις τρεις νέες διώξεις των Δ. Χαρτζουλάκη, Χρ. Χοτζόγλου και Γ. Καββαδία πέρασε ψήφισμα καταγγελίας από τη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 30 Μαρτίου.

Πηγή: efsyn.gr