Θεσσαλία: Λογαριασμοί ρεύματος πηγαίνουν κανονικά στους πλημμυροπαθείς για ακατοίκητα κατεδαφισμένα σπίτια

Οι κάτοικοι πλημμυρισμένων περιοχών στην Καρδίτσα, οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα κατεδαφισμένα σπίτια τους καλούνται να πληρώσουν ακόμη και σήμερα, επτά μήνες μετά την καταστροφή Daniel, τους λογαριασμούς ρεύματος και τηλεφώνου. Αν και τα σπίτια δεν ηλεκτροδοτούνται, οι κάτοικοι καλούνται να πληρώνουν τα πάγια, τα δημοτικά τέλη ακόμη και την ΕΡΤ και αν και δεν υπάρχει γραμμή τηλεφώνου να καλύπτει κάποιους οικισμούς, οι λογαριασμοί στέλνονται κανονικά. Επίσης, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι θα δοθεί αρωγή ενοικίου σε εκείνους που τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα για διαμονή και βγήκαν στο νοίκι, τελικά το πληρώνουν από την τσέπη τους.

της Γεωργίας Κριεμπάρδη

 

Σχεδόν επτά μήνες έχουν περάσει από όταν η κακοκαιρία Daniel χτύπησε τη Θεσσαλία και οι πλημμυροπαθείς βρίσκονται ακόμη στο σημείο μηδέν. Ξεχασμένοι από την Πολιτεία, ξεσπιτωμένοι και χωρίς δουλειά, αφού είδαν τα χωράφια τους σε μία μέρα να καταστρέφονται. Παρά τα παχυλά λόγια, τις δεσμεύσεις και τις διαβεβαιώσεις τότε των πολιτικών ότι οι κάτοικοι θα αποζημιωθούν και το κράτος θα τους παρέχει στήριξη κι αρωγή, εκείνοι προσπαθούν μόνοι τους να σωθούν. Όχι μόνο αρωγή δε βλέπουν στον ορίζοντα, αλλά μήνα με τον μήνα βρίσκονται και χρεωμένοι απέναντι στις εταιρείες ρεύματος και τηλεφώνου που εξακολουθούν να στέλνουν λογαριασμούς σε κατεδαφισμένα σπίτια.

Οι άνθρωποι στα Μεγάλα Καλύβια, όπου κάνουμε το σχετικό ρεπορτάζ, έχασαν τα σπίτια τους, για τα οποία ακόμη έρχονται λογαριασμοί ρεύματος και τηλεφώνου -ενώ γραμμές δεν υπάρχουν στο χωριό- και καλούνται να πληρώσουν και από την τσέπη τους το ενοίκιο των σπιτιών που μένουν τώρα, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που είχαν από την κυβέρνηση.

Ενώ από το υπουργείο διαβάζουμε ακόμη και σήμερα πως «Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δη η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής έχει ενεργοποιήσει από την πρώτη στιγμή την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για τους πολίτες που επλήγησαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023, με το πλαίσιο να περιλαμβάνει τις ενισχύσεις πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης, πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής, των οποίων και οι πληρωμές συνεχίζονται», οι πλημμυροπαθείς βρίσκονται χρεωμένοι αφού καλούνται να πληρώνουν τα πάντα από την τσέπη τους.

Η Μαριλένα Χαχάμη είναι η γραμματέας του Συλλόγου Πλημμυροπαθών Δ.Ε Μεγάλων Καλυβίων. Μας μιλά για την παραδοξότητα όσων βιώνουν, σε ένα χωριό με καταγεγραμμένο πληθυσμό 1650 άτομα. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 41 κοντέινερ μέσα στις αυλές. Υπάρχουν οικογένειες που είναι σε ενοίκιο, γιατί τα κόκκινα σπίτια είναι περισσότερα από 100. Οι λογαριασμοί ακόμα και στα κατεδαφισμένα σπίτια έρχονται κανονικά. Και ρεύμα και τηλέφωνο. Μας παίρνουν τα τηλέφωνα οι εταιρείες. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε. Οι περισσότεροι λένε ”δεν πληρώνω”.

Η αρωγή ενοικίου δεν έχει μπει. Η πλατφόρμα είχε ανοίξει, οι συγχωριανοί κατέθεταν το ενοικιαστήριο και υποτίθεται με το που έκλεινε το τρίμηνο θα έπαιρναν την αρωγή εφάπαξ και ανά 3μηνο θα κάνουν ανανέωση. Το πρώτο 3μηνο δόθηκε το επίδομα σε κάποιους. Ένα 25% δεν έχει πάρει καν την πρώτη αρωγή. Η πλειοψηφία, όμως, δεν έχει πάρει 6μηνο».

Όπως επισημαίνει μάλιστα «έχουμε ζητήσει ανοιχτή συνάντηση και με τον κ. Τριαντόπουλο και με τους πολιτικούς εδώ, αλλά όλο έχουν δουλειές, μας λένε… Η αντιπεριφερειάρχης, κα. Ντίντη, έρχεται στις συναντήσεις που ζητάμε, αλλά σαφείς απαντήσεις δεν παίρνουμε».

Η παρακάτω φωτογραφία είναι λογαριασμός ρεύματος που ήρθε σε ”κόκκινο΄΄ σπίτι.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλους οικισμούς που πνίγηκαν στο νερό στη Θεσσαλία. Όπως παρουσίασε το ρεπορτάζ του Star, οι λογαριασμοί του ρεύματος αποστέλλονται κανονικά και σε ακατοίκητα σπίτια στη Μεταμόρφωση. «Ήρθανε λογαριασμοί γύρω στα 100€. Έχει προκαλέσει ένα χάος μπορώ να πω έτσι αυτή η κατάσταση τώρα με το ρεύμα», λέει ο πρόεδρος της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας Πέτρος Κοντογιάννης.

«Από τον Σεπτέμβριο έως και τώρα που ήρθε ο λογαριασμός έχω πληρώσει 300€ σε σπίτι που δεν κατοικείται», λέει κάτοικος της περιοχής που το σπίτι της καταστράφηκε από την κακοκαιρία. «Δεν μπορώ να τους πληρώσω, όχι δεν τους πλήρωσα τους λογαριασμούς. Είναι απλήρωτοι, παίρνουν τηλέφωνο, μήνυμα στο κινητό… έχω μήνυμα σήμερα κιόλας. Με έχουν πάρει και από δικηγορικό γραφείο».

Η ΔΕΗ σε επίσημη τοποθέτηση σχετικά αναφέρει «Η ΔΕΗ από την πρώτη στιγμή των καταστροφών έχει προχωρήσει σε πλήρη αναστολή διαδικασιών είσπραξης και δεν υπάρχει καμία όχληση προς τους πελάτες στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν καθοριστεί με ΚΥΑ» και επισημαίνει πως εφόσον υπάρχουν αστοχίες στο σύστημα, θα τις διορθώσουν.

Τα τελευταία στοιχεία για τα Μ. Καλύβια

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στα Μεγάλα Καλύβια Κυριακή 31/3/2024 – Οι καταστροφές από την πλημμύρα στα Μεγάλα Καλύβια

  • Στα Μεγάλα Καλύβια πλημμύρησαν περίπου 18.000 καλλιεργημένα και ποτιστικά στρέμματα χωράφια και καταστράφηκαν οι παραγωγές κυρίως βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι καθώς και αποθηκευμένες τροφές για ζώα και λιπάσματα. Πνίγηκαν πάνω από 2.000 πρόβατα, χιλιάδες κοτόπουλα κ.α., καταστράφηκαν αγροτικά μηχανήματα, εργαλεία, τρακτέρ και Ι.Χ αυτοκίνητα. Καταστράφηκαν επίσης οι πομόνες και το δίκτυο άρδευσης.
  • Γκρεμίστηκαν ή χαρακτηρίστηκαν κόκκινα 120 περίπου σπίτια και άλλες 100 αποθήκες. Περίπου 80 σπίτια χαρακτηρίστηκαν κίτρινα με μεγάλες ζημιές και πάνω από 240 σπίτια χαρακτηρίστηκαν πράσινα με μεγάλες ζημιές αφού το νερό εισχώρησε σε αυτά από 50 εκατοστά μέχρι 2 μέτρα. Οι αποζημιώσεις που προβλέπονται δεν επαρκούν να καλύψουν τις ζημιές που έγιναν καθώς από τα περισσότερα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν κίτρινα και πράσινα πετάχτηκαν στο δρόμο όλα τα υπάρχοντα του σπιτιού και έπαθαν μεγάλες ζημιές, πόρτες, παράθυρα, μπάνια, κουζίνες, ντουλάπες κλπ.
  • Τοποθετήθηκαν στο χωριό 40 κοντέινερ στα περισσότερα από τα οποία έγινε η σύνδεση με νερό και ρεύμα και εξοπλίστηκαν για να κατοικηθούν. Το κόστος της σύνδεσης ρεύματος βάραινε τους πλημμυροπαθείς, 300 ευρώ, καθώς και ο εξοπλισμός του κοντέινερ αφού ο Δήμος παρείχε μόνο κρεβάτι και στρώμα και 1 ηλεκτρική συσκευή.
  • Πολλοί κάτοικοι νοίκιασαν σπίτια σε διπλανά χωριά και στην πόλη των Τρικάλων. Αν δεν ληφθούν συνολικά μέτρα από την κυβέρνηση και το κράτος για την γρήγορη απόδοση των αποζημιώσεων, την επιδιόρθωση των ζημιών και την ανοικοδόμηση, τότε το χωριό θα μαραζώσει.
  • Μέχρι σήμερα κανένας πλημμυροπαθής δεν πήρε αποζημίωση για το σπίτι ή την αποθήκη ούτε βέβαια Στεγαστική Συνδρομή.

Πηγή: thepressproject.gr