Γιατροί: Αιφνιδιαστική απόφαση αλλάζει τα πάντα στις ειδικότητες - Νέες εξετάσεις

ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Επί ποδός είναι η ιατρική κοινότητα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Υγείας να βάλει εξετάσεις για την εισαγωγή στην ειδικότητα των νέων γιατρών.

Πρόκειται για μία απόφαση που υιοθετήθηκε έπειτα από σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το οποίο αναλαμβάνει και να διοργανώσει τις εξετάσεις για τις ειδικότητες που έχουν αναμονή

Οι ειδικότητες

Ωστόσο, σήμερα ελάχιστες ειδικότητες έχουν αναμονή, αφού πολλοί νέοι γιατροί φεύγουν για το εξωτερικό για να εκπαιδευτούν, όπου οι αμοιβές είναι ακόμη και τριπλάσιες. Παρότι η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο, όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου, αιφνιδιαστικά με μία απόφαση οι νέοι γιατροί θα πρέπει πλέον να δίνουν εξετάσεις.

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει ότι στις ειδικότητες που υπάρχει αναμονή πάνω από έναν χρόνο, το 20% των νέων ειδικευομένων θα επιλέγεται από επιτροπή του ΚΕΣΥ και εφόσον προηγηθούν εξετάσεις που θα διοργανωθούν. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε ειδικευόμενους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν και οι κλινικές. Αναμονή παρουσιάζουν ελάχιστες ειδικότητες όπως η δερματολογία και η ενδοκρινολογία, καθώς και η νευροχειρουργική αλλά όχι σε όλα τα νοσοκομεία.

Τι προβλέπει η απόφαση

Παρ’ αυτά το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) εισηγήθηκε να αλλάξει το σύστημα έναρξης της ειδικότητας για το 20% των υποψηφίων, ενώ γραπτές εξετάσεις προβλέπονται και για τις εξειδικεύσεις που γίνονται από ειδικευμένους γιατρούς.

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας προβλέπει:

  • Συγκροτείται Εθνική Επιτροπή Επιλογής για έναρξη Ειδικότητας, στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.),
  • Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ Δημήτριος Μπούμπας Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.

 

νοσοκομείο - γιατρός (Eurokinissi)
Νοσοκομείο - γιατρός (Eurokinissi)

Έργο της Εθνικής Επιτροπής

Α. Η οργάνωση, η διεξαγωγή και η βαθμολόγηση Διαγωνισμού Επιλογής, ανά τέσσερις (4) μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο), στον οποίο θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι για έναρξη Ειδικότητας ή Εξειδίκευσης.

Β. Η επιλογή για την τοποθέτηση των υποψηφίων, η οποία θα γίνεται σύμφωνα με τα κάτωθι κριτήρια:

1. Βαθμό Πτυχίου Ιατρικής ή Οδοντιατρικής (σε ποσοστό 50%)

2. Βαθμολογία του Διαγωνισμού Επιλογής (σε ποσοστό 50%)

3. Σειρά προτίμησης κάθε υποψηφίου

3. α. Κάθε υποψήφιος για ειδικότητα μπορεί να δηλώνει τρεις (3) ειδικότητες και δύο (2) Εκπαιδευτικά Κέντρα σε κάθε μια από τις δηλωθείσες ειδικότητες.
3.β. Κάθε υποψήφιος για εξειδίκευση μπορεί να δηλώνει μια (1) εξειδίκευση και δύο (2) Εκπαιδευτικά Κέντρα.

4. Με την παραπάνω διαδικασία θα επιλέγονται υποψήφιοι στο 20% των θέσεων κάθε Εκπαιδευτικού Κέντρου για τις ειδικότητες ή εξειδικεύσεις που έχουν αναμονή για διορισμό μεγαλύτερη του ενός (1) έτους.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr αρκετοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών διαμαρτυρήθηκαν εντόνως στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία εμφανίζεται προβληματισμένη.

Να σημειωθεί ότι αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Υγείας, καταργείται το σημερινό σύστημα που ισχύει εδώ και δεκαετίες και προβλέπει σειρά προτεραιότητας για την έναρξη της ειδικότητας

Ένα σύστημα που δεν μπορεί να παρακαμφθεί και να καταστρατηγηθεί. 

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου ζητά η ΕΙΝΑΠ

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του με την αιφνιδιαστική εγκύκλιο (Α1β/Γ.Π.οικ.25299, ΑΔΑ ΨΞ3Κ465ΦΥΟ-ΝΤΜ, 2/5/24) που εκδόθηκε από τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας, με την οποία καταργείται η ανέκαθεν ισχύουσα σειρά αναμονής για έναρξη ειδικότητας και ανατίθεται η επιλογή των νέων ειδικευόμενων σε συγκεκριμένη ομάδα καθηγητών, που θα αποφασίζουν ποιοι πτυχιούχοι ιατρικής θα ξεκινούν ειδικότητα «κατά προτεραιότητα» και ποιοι ειδικευμένοι ιατροί θα ξεκινούν εξειδίκευση «κατά προτεραιότητα» σε όλα τα τμήματα του ΕΣΥ και σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές.

Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που γίνεται απόπειρα να τεθούν φραγμοί στην έναρξη ειδικότητας, γίνεται ολοφάνερη η πρόθεση επιλογής των «ημετέρων». Οι ευθύνες του προέδρου του ΚΕΣΥ αλλά και όλων αυτών που επιχειρούν να διαχειριστούν εργολαβικά το μέλλον των νέων γιατρών είναι τεράστιες.

Προειδοποιούμε ότι:

  • Δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο οι πτυχιούχοι Ιατρικής αρχίζουν ειδικότητα.
  • Οι γιατροί του ΕΣΥ είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, δεδομένου ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία εκπαιδεύεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με την δική μας ευθύνη και εποπτεία. Συγκεκριμένα, το 75% εκπαιδεύονται σε τμήματα του ΕΣΥ έναντι 25% σε πανεπιστημιακές κλινικές. Οι πανεπιστημιακοί ιατροί είναι υπεύθυνοι για την προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής, η οποία οφείλει να είναι ομότιμα υψηλού επιπέδου.

Απαιτούμε να προσληφθούν άμεσα ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση πέραν του πτυχίου Ιατρικής και να καλυφθούν όλες οι πολλές κενές θέσεις που υπάρχουν. Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: ethnos.gr