Ξεκινά το Εφετείο για το Μάτι, ξανά στο εδώλιο 21 κατηγορούμενοι

Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων η δίκη σε δεύτερο βαθμό των κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το 2018, η οποία κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν ξανά 21 πρόσωπα, καθώς ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Με την απόφαση εκείνη ένοχοι, πλην του κατοίκου στο Νταού Πεντέλης που ευθύνεται για τη φωτιά, κρίθηκαν οι τότε επικεφαλής και στελέχη της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπουλος, Ιωάννης Φωστιέρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Χιόνης, στους οποίους η τελική εκτιτέα ποινή ορίστηκε στα πέντε έτη τα οποία μετατράπηκαν σε χρηματική ποινή προς 10 ευρώ ημερησίως. Επίσης, αθωώθηκαν 15 κατηγορούμενοι.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αθώωσε τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστο Γκολφίνο, Φίλιππο Παντελεάκο, Δαμιανό Παπαδόπουλο, Χρήστο Λάμπρη, Χρήστο Δροσόπουλο, Γεώργιο Πορτοζούδη και Στέφανο Κολοκούρη.

Αθώωσε επίσης τον τότε αξιωματικό στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπο Συρογιάννη, τον τότε Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τους τότε Δημάρχους Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, Πεντέλης Δημήτριο-Στέργιο Καψάλη και Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς καθώς και τους Αντιδημάρχους Βάιο Θανασιά (Μαραθώνα) και Αντώνη Παλπατζή (Ραφήνας-Πικερμίου).

Το δικαστήριο, που θα εξετάσει από την αρχή όλο το αποδεικτικό υλικό, θα πρέπει να αποφασίσει επί των αθωωτικών αποφάσεων αλλά και επί του ύψος των ποινών για τους πέντε καταδικασθέντες.

Εκτός της εισαγγελικής έφεσης, θα δικαστεί κατόπιν δικής του έφεσης ο έκτος καταδικασθείς σε πρώτο βαθμό, ο πολίτης που κρίθηκε ένοχος για την πρόκληση της πυρκαγιάς και ζητά μείωση της τριετούς ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους είκοσι, τότε επιτελικούς των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, αφορούν 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια, μεταξύ αυτών δε και οι εννέα άνθρωποι που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη φωτιά. Επίσης αφορούν και 32 σωματικές βλάβες από αμέλεια σχετικά με τους τραυματίες, επιζώντες της καταστροφής οι οποίοι παρίστανται στην δίκη.

Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο μέσα στη δικαστική αίθουσα όσο και εν γένει στην κοινή γνώμη.