Χαλκίδα: Προσπάθεια εκφοβισμού καταγγέλλουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου

Για κύμα εκφοβισμού κατά εργαζομένων από τη Διοίκηση του Γ.Ν Χαλκίδας κάνει λόγο ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν Χαλκίδας αναφέρει πως «τώρα χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, κόντρα στο “διαίρει και βασίλευε” της Διοίκησης».

Πιο αναλυτικά, όπως καυταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με εκφοβισμό, ο οποίος συμπληρώνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του νοσοκομείου, όπως η 24ωρη εφημερία, η υποστελέχωση, οι εξαντλητικές βάρδιες, οι δύσκολες εργασιακές συνθήκες και ο μη ασφαλής τρόπος λειτουργίας των τμημάτων από όπου απορρέει η επικινδυνότητα για λάθη, παραλείψεις, ελλιπή νοσηλευτική φροντίδα ή αδυναμία αντιμετώπισης κάποιων περιστατικών, καθώς και η εξουθένωση του προσωπικού.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, έρχονται αντιμέτωποι με εκφοβισμό όταν τολμούν να μιλήσουν για τα προβλήματα που αφορούν την εργασία τους και τις νόμιμες διαδικασίες.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων
Συγκεκριμένα:

Παρέπεμψαν 4 μαίες, στο Πειθαρχικό, με απόφαση ΔΣ για το παράπτωμα της «άρνησης ή εκτέλεσης υπηρεσίας»

Δηλαδή, αναθέτουν αλλότρια καθήκοντα στις μαίες και επειδή αντιδρούν, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο, τις στέλνουν στο Πειθαρχικό.

Οι μαίες αντιδρούν γιατί :
όταν νοσηλεύονται Χειρουργικά ή Παθολογικά περιστατικά στο Μ/Γ η χορήγηση φαρμάκων και η παρακολούθηση του κάθε περιστατικού βαραίνει τις ίδιες
γιατί οφείλουν να εκτιμήσουν τον ασθενή, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του και να απευθυνθούν στο γιατρό της κλινικής που έχει αναλάβει τον ασθενή.Να σημειωθεί ότι στο Μ/Γ τμήμα δεν υπηρετούν Νοσηλευτές /τριες ή β. Νοσηλευτών, μαζί με τις Μαίες, όπως γίνεται σε άλλα νοσοκομεία, παρά μόνο Μαίες.
Με ποια επαγγελματική – επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία καλούνται οι μαίες να χορηγήσουν τη φαρμακευτική αγωγή, να εκτιμήσουν ή να παρακολουθήσουν τέτοιου είδους περιστατικά;

Επίσης, παρέπεμψαν στο Πειθαρχικό, με απόφαση ΔΣ, τη νοσηλεύτρια που έκανε το «λάθος» με τη μετάγγιση!

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν Χαλκίδας επισημαίνει πως «Δεν τηρείται η ασφαλής στελέχωση στα τμήματα, αφήνουν με τις ”ευλογίες” Διοίκησης και Νοσηλευτικής Δ/νσης τραγικά υποστελεχωμένα τμήματα (2 νοσηλευτές για 36 ασθενείς), συνεχίζουν τις εξαντλητικές βάρδιες του προσωπικού, τα δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και οφειλόμενες άδειες από το 2022 και σε κάποιους από το 2021 και αν υπομένεις όλες αυτές τις παράνομες συνθήκες, χωρίς να διαμαρτύρεσαι και κάνεις το ”λάθος”, πάλι με συνοπτικές διαδικασίες φταίει μόνο ο εργαζόμενος και αυτός πρέπει να πληρώσει».

Μέσω της καταγγελίας του ο Σύλλογος ζητά από τη Διοίκηση να πάρει θέση για τα παραπάνω ζητήματα.