Υπόθεση τράφικινγκ / Ο στενός συνεργάτης του Βασίλη Οικονόμου, η εμπλοκή του ονόματός του και τα ερωτήματα

Στις δύο από τις τρεις εταιρίες με τις οποίες το κύκλωμα ξέπλενε τα έσοδά του από την εμπορία 50 κολομβιανών γυναικών της υπόθεσης «Αμαρυλλίς», συναντάμε και το όνομα του Δημήτριου Καρρά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου.

Η είδηση που αποκάλυψε το ΟΜΝΙΑ TV είχε σαν αποτέλεσμα ο κ. Οικονόμου να παύσει σήμερα από τα καθήκοντα του τον διευθυντή του γραφείου του. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν όπως λέει στο tvxs η δημοσιογράφος Άννα Νίνη, που ανέδειξε το θέμα, και απαντά και στις ανακοινώσεις Οικονόμου και Καρρά.

«Γιατί δεν τον κάλεσε ποτέ η 34η ανακρίτρια, ούτε τον ίδιο ούτε τον αχυράνθρωπο που φαινόταν ως διαχειριστής να καταθέσουν; Παραχωρούσε την έδρα του σε ανθρώπους που ξέπλεναν χρήμα από εμπορία ανθρώπων. Θα κληθεί ο κύριος Καρράς έστω τώρα στο δικαστήριο να καταθέσει;». Υπογραμμίζει δε πως αν δεν ολοκληρωθεί η δίκη στους επόμενους δύο μήνες, οι κατηγορούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι και εξηγεί γιατί ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανάκριση διαδικασία πρέπει να γίνει σωστά και σε βάθος.

Μια από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι βασικοί κατηγορούμενοι για το κύκλωμα, το οποίο εξαρθρώθηκε τον Ιούνιο του 2023 χάρη στην παρέμβαση της Ιντερπόλ, καθώς η ελληνική αστυνομία δεν έπραξε τίποτα παρά τους κατά καιρούς ελέγχους, είναι αυτή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κοινώς το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που, στην προκειμένη περίπτωση, προέκυπτε από την εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων.

Όπως υπενθυμίζει το ρεπορτάζ του OMNIA, ο Βασίλης Κ. και η F.S. γνωστή ως «Ειρήνη», προφυλακισμένοι αμφότεροι, με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης των χρημάτων, φέρονται ότι χρηματοδότησαν τη σύσταση τουλάχιστον τριών εταιριών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «σε δύο από τις τρεις εταιρίες χρησιμοποιήθηκε διαχειριστής αχυράνθρωπος», στον οποίο δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Στις δύο από τις τρεις εταιρίες είναι που συναντάμε και το όνομα του Δημήτριου Καρρά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για δύο εταιρείες που φέρεται να έχει συστήσει αυτός. Αν κατηγορείς δύο ανθρώπους για ξέπλυμα χρήματος, δεν μπορεί να μην καλέσεις τον άνθρωπο που επί τρία χρόνια τους παραχωρεί την ιδιοκτησία του, άρα έχει μια σχέση με τους κατηγορούμενους. Στο κατηγορητήριο περιγράφεται σαν υπεύθυνος στο ένα κατάστημα ενώ το άλλο φαίνεται σαν έδρα του καταστήματος του. Μπορεί να προέκυπτε πως δεν γνώριζε τίποτα, όμως έπρεπε να κληθεί να εξηγήσει πως δούλευαν τα καταστήματα, ποιες ήταν οι πηγές εσόδων κοκ, είναι και οικονομολόγος. Ακόμα υπάρχει χρόνος αν θέλουν, να τον καλέσουν στο δικαστήριο» αναφέρει η Άννα Νίνη.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο είναι  ότι ούτε ο «αχυράνθρωπος» κλήθηκε από την ανακρίτρια και δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη ενεργεί με αυτόν τον τρόπο όμως. Η Άννα Νίνη θυμάται την περίπτωση της Ε. από την Ηλιούπολη:

«Το κορίτσι κατέθεσε ότι κουμάντο έκανε η Μαρίνα δεν την κάλεσαν ποτέ. Ο γιος της Μαρίνας παραπέμφθηκε χωρίς να εμφανιστεί στο δικαστήριο, απολογήθηκε μέσω υπομνήματος και αθωώθηκε». Υπενθυμίζουμε ότι η Μαρίνα, ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής, εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις τράφικινκ των τελευταίων ετών όπως η υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό και οι έρευνες την εμφανίζουν ως άμεσο κρίκο στην υπόθεση της Greek Police Mafia.

Ο Καρράς είχε γρήγορη πολιτική εξέλιξη

«Ψάχνοντας την πολιτική πορεία του Καρρά, είδα ότι είχε γρήγορη πολιτική εξέλιξη» αναφέρει η Άννα Νίνη και συμπληρώνει: «Έβαλε για δημοτικός σύμβουλος δεν βγήκε. Ήταν πρόεδρος της τοπικής ΟΑΕΔ και ξαφνικά βρίσκεται στη διεύθυνση του γραφείου του Οικονόμου για τον οποίο έχει δηλώσει ότι ήταν πολιτικός του μέντορας. Άρα ο Καρράς ήταν ένας άνθρωπος πολύ κοντά του, όχι ένα απλό στέλεχος που δεν είχαν ποτέ επαφή. Του εμπιστεύθηκε το πολιτικό του γραφείο. Η οικειότητα του με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Ορφέα Γεωργίου, με υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι έκδηλη, όπως γράφω».

Και συνεχίζει: «Έκανε ανακοίνωση ο Καρράς  λέγοντας ότι δεν είναι κατηγορούμενος. Ποτέ δεν είπαμε το αντίθετο. Όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα παραμένουν όμως αναπάντητα.Για ποιο λόγο ο κύριος Δημήτρης Καρράς δεν αναφέρεται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης ως ιδιοκτήτης του καταστήματος A LA CREPE, παρά μόνο σαν “διαχειριστής”; Πρόκειται για παράλειψη; Έχει ελεγχθεί το κατάστημά του από τις αρμόδιες αρχές για να εξακριβωθεί εάν προκύπτει κάποια παράνομη δραστηριότητα; Και όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα που γράφει το ρεπορτάζ. Ανεξάρτητα από το αν θα στοιχίσει αυτό πολιτικά και σε ποιους, θα πρέπει να ελεγχθεί ο άνθρωπος αυτός».

Ο κίνδυνος του τρύπιου κατηγορητηρίου

Η Άννα Νίνη, παρακολουθεί στενά κι άλλες δίκες σχετικά με θέματα τράφικινγκ κι έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς αντιμετωπίζει η ελληνική δικαιοσύνη τις υποθέσεις και τα θύματα. Όπως λέει στο tvxs, είναι δύσκολη η σύνδεση εταιρειών, προσώπων, ονομάτων γιατί σπάνια βρίσκεις θύματα που σε εμπιστεύονται να σου μιλήσουν.

«Υπάρχουν οι δίκες τράφικινγκ με ντόπια θύματα που δεν θέλουν να κινήσουν διαδικασίες, γιατί ξέρουν ότι εμπλέκεται η αστυνομία στα κυκλώματα. Τώρα επειδή ήταν κοπέλες από την Κολομβία, προχώρησε το θέμα. Από τις 50 κατέθεσαν μόνο οι 11. Όταν μιλάμε για γυναίκες που έχουν επαναπατριστεί, αν δεν γίνει έρευνα προανακριτικά σωστή, θα φτάσει τρύπιο κατηγορητήριο στο δικαστήριο. Ακόμα κι αν ξέρουν οι δικαστές ότι πρέπει να καταδικάσουν, δεν μπορούν. Είδαμε και περιπτώσεις, όπως εκείνες των εισαγγελικών λειτουργών Ηλιουπολης – Κολωνού, είδαμε τι προτάσεις έκαναν».

«Για τα ξένα θύματα» συμπληρώνει, «συνήθως δεν υπάρχει υποστήριξη κατηγορίας, κάποιος να πιέσει να πάρει στοιχεία. Μόνο αστυνομικοί που είτε δεν πάνε να καταθέσουν, ή καταθέτουν ό,τι να ‘ναι ή δεν τους βρίσκουν. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει υποστήριξη κατηγορίας. Δεν έχει μπει ακόμα στην ουσία της γιατί στη δεύτερη δικάσιμη δεν υπήρχαν διερμηνείς για τις κοπέλες που ήταν ξένες. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί όμως σε ένα 2μηνο γιατί λήγει το 18μηνο των κατηγορουμένων και θα αφεθούν. Και με τόσο αραιές δικασίμους δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθεί έγκαιρα».

Το ρεπορτάζ

Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ της Άννας Νίνη,  οι Βασίλης Κ. και η F.S. γνωστή ως «Ειρήνη», φέρονται να χρηματοδότησαν τη σύσταση τουλάχιστον τριών εταιριών στην Ελλάδα.

Στην πρώτη περίπτωση, η εταιρία που έχουν συστήσει οι δυο κατηγορούμενοι το 2020 φαίνεται να έχει έδρα την διεύθυνση του καταστήματος του Δημητρίου Καρρά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, ο ίδιος παρουσιάζεται ως υπεύθυνος σε κατάστημα των δυο κατηγορουμένων.

Οι τρεις εταιρείες ξεπλύματος

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο:

Την 17/2/2020 ο κατηγορούμενος Βασίλης Κ. προέβη στη σύσταση εταιρίας με την επωνυμία «CAPITAL ATHENS RIVIERA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», με έδρα τη Βάρη Αττικής, και συγκεκριμένα την οδό Δημητρίου Νάσσου αρ. 5. έχοντας δηλωμένη ως δραστηριότητα την παροχή γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρέτησης, την οποία φερόταν να κατέχει ο αχυράνθρωπος Α.Q., σε ποσοστό 100%. Στην ίδια διεύθυνση φαίνεται να λειτουργεί ακόμη κατάστημα εστίασης με διακριτικό τίτλο «A LA CREPE»,με «υπεύθυνο λειτουργίας» τον Καρρά Δημήτριο. Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ ο Δημήτριος Καρράς έχει ιδρύσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση από το 2012, ενώ παρουσιάζεται ως «ιδιοκτήτης» της στο 100% και όχι ως «υπεύθυνος».

Στις 4/10/22 οι δύο κατηγορούμενοι προχώρησαν στη σύσταση εταιρίας με την επωνυμία «CRYSTAL QUEEN Ι.Κ.Ε.», με έδρα την Καλλιθέα επί της Λεωφόρου Συγγρού 172, έχοντας ως δηλωμένη δραστηριότητα την παροχή ποτών. Στη συγκεκριμένη εταιρία ο κατηγορούμενος Βασίλης Κ. συμμετείχε με ποσοστό 99% και ο αχυράνθρωπος Α.Q., ο οποίος είχε οριστεί και διαχειριστής με ποσοστό 1%. Στην ίδια διεύθυνση φαίνεται ότι είναι δηλωμένος και ο ένας εκ των δέκα οίκων ανοχής που εκμεταλλευόταν η οργάνωση. Ωστόσο αυτή τη στιγμή στο ΓΕΜΗ, μοναδικός εταίρος και διαχειριστής εμφανίζεται ο Α.Q. με τον κατηγορούμενο Βασίλη Κ. να έχει αποχωρήσει ήδη από την 2/1/2023, δηλαδή 6 μήνες πριν τη σύλληψη του.

Στις 30/1/2023 και πάλι οι δυο κατηγορούμενοι φαίνεται να προχώρησαν στη σύσταση εταιρίας με την επωνυμία «DK GROUP ATHENS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», με έδρα και πάλι τη Βάρη Αττικής, επί της οδού Ηφαίστου αρ. 5, έχοντας δηλωμένη δραστηριότητα την παροχή γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρέτησης. Και αυτή την εταιρία φερόταν να κατέχει ο αχυράνθρωπος Α.Q. σε ποσοστό 100%. Σε αυτή τη διεύθυνση λειτουργούσε κατάστημα εστίασης με τον διακριτικό τίτλο «ΜΑΚΚΑΝ», σύμφωνα με το κατηγορητήριο με «υπεύθυνο λειτουργίας» και πάλι τον Δημήτριο Καρρά. Το κατάστημα βρίσκεται στην ίδια περιοχή που λειτουργεί και το «A LA CREPE». Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο την εν τοις πράγμασι διαχείριση ασκούσε η κατηγορούμενη «Ειρήνη» , «η οποία είχε συνεχή φυσική παρουσία στο κατάστημα».

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

 

  • Ταυτίζονται τυχαία οι διευθύνσεις των καταστημάτων;
  • Για ποιο λόγο ο κύριος Δημήτρης Καρράς δεν αναφέρεται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης ως ιδιοκτήτης του καταστήματος A LA CREPE, παρά μόνο σαν «διαχειριστής»; Πρόκειται για παράλειψη;
  • Για ποιο λόγο παραχώρησε το κατάστημά του ως έδρα σε τρίτους για τη σύσταση εταιρίας εάν δεν γνώριζε το περιεχόμενο της; Το παραχώρησε εν γνώσει του;
  • Έχει ελεγχθεί το κατάστημά του από τις αρμόδιες αρχές για να εξακριβωθεί εάν προκύπτει κάποια παράνομη δραστηριότητα;
  • Καλέστηκε ποτέ από την 34η ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση για να δώσει εξηγήσεις ως προς το γιατί είχε παραχωρήσει -στην καλύτερη περίπτωση- το κατάστημά του σαν έδρα εταιρίας που φέρεται να ξέπλενε μαύρο χρήμα από κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων;
  • Από το 2020 που συστάθηκε η πρώτη εταιρία των κατηγορουμένων με έδρα το κατάστημά του, έως το 2023, μεσολάβησε ένα διάστημα τριών ετών, στο οποίο φαίνεται να εργάστηκε και ως υπεύθυνος στο δεύτερο κατάστημα των κατηγορουμένων. Αναφέρεται μάλιστα ότι η «Ειρήνη», η οποία παρουσιάζεται από την αστυνομία ως «το νούμερο 2 της εγκληματικής οργάνωσης», είχε καθημερινή παρουσία στο κατάστημα «MAKKAN» που είχε τοποθετηθεί ως υπεύθυνος.
  • Ως οικονομολόγος και επιχειρηματίας, ο κ. Δ. Καρράς δεν αντιλήφθηκε ποτέ ότι το συγκεκριμένο μαγαζί εμπλεκόταν σε παράνομες δραστηριότητες;

Πηγή: tvxs.gr