Πλειστηριασμοί: Καταγγελίες για «κύμα» προσπαθειών έξωσης οικογενειών με ΑμεΑ

Τις αλλεπάλληλες απόπειρες έξωσης οικογενειών που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) καταγγέλλουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, πραγματοποιώντας μάλιστα και κινητοποίηση την Τρίτη (8/10) έξω από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

«Πετάνε τα ΑμεΑ στον δρόμο με εξώσεις, ξεσηκωμός λαέ για να τα σώσεις», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι και απαίτησαν από την κυβέρνηση να απαγορεύσει κάθε πλειστηριασμό σπιτιών στα οποία κατοικούν ΑμεΑ.

Ο ΣΕΑΑΝ και ο Σύλλογος έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε σειρά παρεμβάσεων ενάντια στην προσπάθεια έξωσης οικογένειας, το ένα παιδί της οποίας είναι άτομο με αναπηρία, από το σπίτι της στα Θυμαράκια. Με τις πρωτοβουλίες τους απαίτησαν να κατοχυρωθει η κατοικία στον Σπύρο και την οικογένειά του, όπως έγινε μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις στην περίπτωση της Διονυσίας και της οικογένειάς της στην Ελευσίνα. Σε συνάντηση που είχε προηγηθεί, οι εκπρόσωποι του υπουργείου είχαν ζητήσει μερικές μέρες προθεσμία προκειμένου να δώσουν μια απάντηση, αλλά -όπως κατήγγειλαν οι συγκεντρωμένοι- παρέμειναν άφαντοι, χωρίς να δώσουν καμία λύση στο σοβαρό πρόβλημα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΣΕΑΑΝ στις μέρες που κύλησαν όχι μόνο δεν βρέθηκε λύση αλλά εμφανίστηκαν νέες περιπτώσεις οικογενειών με μέλη ΑμεΑ που βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή της έξωσης: Μια οικογένεια στη Χαλκίδα και άλλη μία στην Πετρούπολη, και οι δύο με παιδιά με αναπηρία, είδαν τα σπίτια τους να βγαίνουν «στο σφυρί» και τα funds να τους ζητούν να τους παραδώσουν τα κλειδιά. Μάλιστα, η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει ότι οι περιπτώσεις καθημερινά αυξάνονται ενώ την ώρα της κινητοποίησης έφτασε νέα καταγγελία για έξωση τυφλού ηλικιωμένου στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι, στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία και φορείς από το 4ο διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας, μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και σωματεία της Χαλκίδας.

Επίσης, έδωσαν το παρών ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ, και η Γρανέτα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Χαλκίδα.

«Μόνο η δική μας αποφασιστική στάση και δράση μπορεί να προστατεύσει τα σπίτια μας», επεσήμανε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ.

Ενημερώνοντας για τη συνάντηση αντιπροσωπείας με εκπρόσωπο του υπουργείου, κατήγγειλε ότι δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη απάντηση, ούτε στο αίτημα να απαγορευτούν με νόμο οι πλειστηριασμοί και να γίνουν διακανονισμοί με βάση το εισόδημα των οφειλετών, ούτε στην απαίτηση να «παγώσει» κάθε διαδικασία έξωσης και να παραμείνουν οι οικογένειες στα σπίτια τους. Ενώ υπογράμμισε πως πρόκειται για οικογένειες που πληρώνουν αδρά, για τις ανάγκες περίθαλψης, Ειδικής Αγωγής και Παιδείας των παιδιών τους.