Οι αντιδράσεις έφεραν παράταση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΟΥΔΗΣ

Σε αναβολή της κρίσιμης απόφασης για το ενδεχόμενο αξιοποίησης των κοιτασμάτων αντιμονίου στη Χίο κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο Χίου, υιοθετώντας ουσιαστικά τη γραμμή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αυτή είχε εκφραστεί την προηγούμενη εβδομάδα μέσω δελτίου Τύπου του πρώην υπουργού και βουλευτή Χίου της Ν.Δ., Νότη Μηταράκη!

Ο κ. Μηταράκης λίγες ημέρες πριν και ενώ ο δημόσιος διάλογος για το θέμα είχε φουντώσει με αρνητικό τρόπο για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο, πραγματοποίησε συνάντηση με την αρμόδια υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε ο ίδιος. Ετσι, σε δελτίο Τύπου με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου σημείωνε τα εξής: «Επειτα από συζήτηση με την αρμόδια υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφορικά με τη διαβούλευση για την έρευνα και εκμετάλλευση του αντιμονίου στη Βόρεια Χίο, αποφασίστηκε:

(α) να δοθούν επιπλέον δέκα (10) ημέρες παράταση στη δημόσια διαβούλευση,

(β) να ζητηθεί από τον Δήμο Χίου να συγκεντρώσει το σύνολο των ερωτημάτων που τίθενται από πολίτες και φορείς και να αποσταλούν επισήμως στο υπουργείο και

(γ) να διοργανωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή όλων των συναρμοδίων για να επιλυθεί κάθε σχετική απορία».

Αποφάσεις που υιοθέτησε σχεδόν λέξη προς λέξη και η δημοτική αρχή Χίου, με τον δήμαρχο Γιάννη Μαλαφή να εισηγείται τελικά τα εξής: «Να συγκεντρωθούν όλες οι ερωτήσεις των παρατάξεων, των πολιτών και των φορέων και να αποσταλούν στους αρμόδιους φορείς, υπουργείο, ΕΑΓΜΕ, θεσμικούς επιστημονικούς φορείς, και να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου εκεί θα δοθούν απαντήσεις. Στη συνέχεια να συγκληθεί εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο και να καταθέσει τις παρατηρήσεις του επί της διαβούλευσης». Απόφαση που σε αυτή τη δεύτερη συνεδρίαση τελικά υπερψηφίστηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης, παρά το βαρύ κλίμα που είχε διαπιστωθεί και είχε οδηγήσει σε μια άρον άρον διακοπή το πρώτο δημοτικό συμβούλιο, υπό τον φόβο της απόρριψης του σχεδιασμού.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων, το ίδιο το ΥΠΕΝ είχε αναγγείλει την παράταση της διαβούλευσης για δέκα ημέρες.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η νυν δημοτική αρχή προέρχεται από στελέχη κυρίως της Ν.Δ., που όμως είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από τους χειρισμούς Μηταράκη κυρίως στο θέμα της κατασκευής νέας δομής κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, στο Θόλος, με κορυφαία στιγμή αντιπαράθεσης την παρεμπόδιση εκφόρτωσης μηχανημάτων από το πλοίο «Πελαγίτης» στο λιμάνι αρχικά των Μεστών και στη συνέχεια της Χίου. Υπόθεση για την οποία έχουν ασκηθεί διώξεις, μεταξύ των οποίων και κατά του Γιάννη Μαλαφή, ο οποίος τελικά εκλέχτηκε δήμαρχος και με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Από την πλευρά τους οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, ακόμα και οι προερχόμενες από τη Ν.Δ., ομόφωνα κατέθεσαν πρόταση για την άμεση διακοπή όλων των συζητήσεων και διαδικασιών περί εξόρυξης αντιμονίου στη Χίο, αναφέροντας ως κύριο ζήτημα τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια επιχείρηση τόσο στην ευαίσθητη περιοχή της ΒΔ Χίου όσο και συνολικά στο βόρειο τμήμα του νησιού, ίσως και σε ολόκληρη τη Χίο.

Πηγή: efsyn.gr