Ένωση Εργαζομένων στα "Τσιμέντα Χαλκίδας": Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την επαναλειτουργία του Τσιμεντάδικου

Τις νέες μεθοδεύσεις της πολυεθνικής LAFARGE καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Το κείμενο της ανακοίνωσης από την Ένωση Εργαζομένων στα "Τσιμέντα Χαλκίδας" είναι το εξής:

"Με αφορμή σημερινά (5-6-2014) δημοσιεύματα  τοπικής εφημερίδας περί μεταφοράς του εμπορικού λιμανιού της Χαλκίδας στις λιμενικές εγκαταστάσεις του Τσιμεντάδικου  και την μετατροπή του σε κέντρο διανομής τσιμέντου θα θέλαμε να κάνουμε τις πιο κάτω επισημάνσεις:

 1. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, θυγατρική  της πολυεθνικής LAFARGE «έκλεισε» τον Μάρτιο του 2013 το Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας στα πλαίσια ενός άθλιου κερδοσκοπικού παιχνιδιού, όπως είχαμε εξ αρχής καταγγείλει, σε βάρος της εθνικής οικονομίας, της τοπικής κοινωνίας και φυσικά των εργαζομένων.

2. Ακόμη και πρόσφατα δημοσιεύματα συνηγορούν υπέρ των καταγγελιών μας, αποκαλύπτοντας ότι η LAFARGE, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ, είναι ο δικαιούχος εμβασμάτων στο εξωτερικό ύψους 33,2 εκ. ευρώ,  τα οποία απέστειλε η θυγατρική της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ με «κλεμμένο» Α.Φ.Μ. 92χρονου συνταξιούχου αυτοκινητιστή. (Η υπόθεση ελέγχεται και στη Βουλή).

3. Διακαής πόθος της LAFARGE ήταν (και γιατί να μην είναι;), η μετατροπή του λιμανιού του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας σε εμπορευματικό λιμάνι ώστε  να μπορεί να εισάγει ακόμη και  τσιμέντο από άλλα ανά τον κόσμο εργοστάσιά της.

4. Παρά την «οριστική παύση λειτουργίας» όπως η ίδια δηλώνει από τον Μάρτιο του 2013, διατηρεί μέχρι σήμερα τις άδειες λειτουργίας του εργοστασίου, ανανεώνει και επεκτείνει τις άδειες λειτουργίας των λατομείων του με την έγκριση των υπουργείων και πληρώνει στον Ο.Λ.Ν.Ε. το συμφωνημένο ενοίκιο για τη χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων.  

5. Από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι σήμερα έχει στείλει στην ανεργία 113 οικογενειάρχες και συνεχίζει κάθε μήνα τις απολύσεις.

6. Οι απολυμένοι και οι υπό απόλυση εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την επαναλειτουργία του Τσιμεντάδικου και την ανάκληση-ακύρωση των απολύσεων.

Με δεδομένα όλα τα πιο πάνω γνωστοποιούμε σε όλους όσους «συζητούν», «σχεδιάζουν», «αποφασίζουν» για το Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας ή τμημάτων του, ερήμην των Τσιμεντάδων, ότι έχουν υποχρέωση, αν μη τι άλλο από σεβασμό και μόνο στην αγωνία των απολυμένων , να δώσουν επαρκείς και πειστικές δημόσιες εξηγήσεις για το μέλλον του εργοστασίου και των θέσεων εργασίας.

Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν και όχι άδικα, ως άμεσοι ή έμμεσοι συνεργάτες του άθλιου κερδοσκοπικού παιχνιδιού της πολυεθνικής LAFARGE, με ότι αυτό συνεπάγεται".
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54