EΡΤ: Συμπαράσταση από τη Σουηδία

Δήλωση συμπαράστασης προς τους 2656 εργαζόμενους της δημόσιας επιχείρησης ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, η οποία με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας καταργήθηκε την 11η Ιουνίου 2013

 
"Η ελεύθερη τηλεόραση και ραδιοφωνία δεν είναι κάτι που μας δόθηκε από τη φύση, ούτε κάτι που αυτομάτως διασφαλίζεται εν μέσω κρίσεων, περικοπών και πολιτικών προτεραιοτήτων. Όμως τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι μια προϋπόθεση ώστε λαοί και χώρες να τα καταφέρουν να σταθούν εν μέσω κρίσεων – μια προϋπόθεση για αμερόληπτη και πλατιά ενημέρωση.

Εμείς, ο όμιλος δημοσιογράφων της Ραδιοφωνίας των Σάμι, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Σουηδίας, έχουμε ιδιαίτερη συναίσθηση αυτής της αλήθειας. Η παραγωγή των καθημερινών ενημερωτικών δελτίων και των προγραμμάτων στο ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο στη γλώσσα των Σάμι, για τους Σάμι, δεν είναι κάτι που αποδίδει οικονομικό κέρδος. Δίχως τη δημόσια επιχείρηση, δίχως τη Σουηδική Τηλεόραση (SVT) και το Σουηδικό Ραδιόφωνο (SR), η προσφορά αυτή θα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.

Την ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση αξίζει να την υπερασπιζόμαστε, όχι μόνο μέσα στους χώρους της δουλειάς μας στην περιοχή των Σάμι (Λαπωνία) και στη Σουηδία, αλλά και δίπλα στους συναδέλφους μας στην Ελλάδα και σε όλη την υφήλιο. Όταν μια δημόσια επιχείρηση ενημέρωσης κλείνει από μια κυβέρνηση, τότε γίνεται πιο εύκολο για κάποια άλλη κυβέρνηση, σε μιαν άλλη χώρα, να κάνει το ίδιο. Μπορεί το κλείσιμο της ΕΡΤ να μη συνιστά άμεση απειλή για μας, όμως οι εξελίξεις στην Ελλάδα δείχνουν ολοκάθαρα ότι τίποτα δεν είναι αμετάκλητα διασφαλισμένο και ότι αυτό που έχουμε είναι κάτι για το οποίο αξίζει να αγωνιστούμε.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, της δημόσιας επιχείρησης ενημέρωσης του ελληνικού λαού, θέλουμε να διακηρύξουμε την αμέριστη υποστήριξή μας και την ολόψυχη αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας στην Ελλάδα".
 
Ο αγώνας σας είναι και δικός μας!
 
Sameradions klubb vid Svenska journalistförbundet (όμιλος δημοσιογράφων της Ραδιοφωνίας των Σάμι, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Σουηδίας)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54