Εκείνος κι Eκείνη στη μεγάλη φυγή του 1922


Στη νέα ιστοσελίδα με ιστορίες προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, διαβάστε για τη μεγάλη φυγή από τη Σμύρνη τον Σεπτέμβριο του 1922 όπως τη βίωσαν δύο οικογένειες που η μοίρα έμελε να ενώσει αργότερα.



Εκείνη γεννήθηκε στο Σαλιχλή το 1905. Ήταν το προτελευταίο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας του εμπόρου Δημητρίου Σακιζλή. Εκείνος γεννήθηκε στο Μπαϊντίρι το 1907 και ήταν το στερνοπούλι του καπνοπαραγωγού Δημητρίου Ναζλή, ύστερα από ένα αγόρι και τέσσερα κορίτσια.


Η οικογένεια εκείνης είχε Χιώτικη καταγωγή (σακίζ = μαστιχόδενδρο στα Τουρκικά). Προέρχονταν από τα γυναικόπαιδα που μετά τη Σφαγή της Χίου το 1822 μεταφέρθηκαν στα ενδότερα. Η οικογένεια εκείνου προερχόταν από το Ναζλί όπου κατέφυγε ο γενάρχης της από τη Μάνη για να γλιτώσει. Από τι, δεν έμαθα ποτέ.




Ήτανε Σεπτέμβρης του ’22. Η οικογένεια εκείνου τράπηκε σε φυγή του Σταυρού, ημέρα Κυριακή. Κάποιος γύριζε στο Μπαϊντίρι και φώναζε: «Σε δυο ώρες φεύγει το τελευταίο τρένο από τον σταθμό. Ξοπίσω έρχονται οι Τσέτες!»

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο unhcr.gr/refugeestories.

Μοιραστείτε κι εσείς μια ιστορία!

Στη διεύθυνση
http://bit.ly/1iq3zFV, πείτε μας την προσωπική σας ιστορία εάν είστε πρόσφυγας, διηγηθείτε μας την εμπειρία μελών της οικογένειας ή φίλων σας - ή μοιραστείτε μαζί μας μια προσφυγική ιστορία που έχετε πληροφορηθεί από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54