Συνταξιούχοι ΝΑΤ: Η κυβέρνηση κατακρεουργεί τις συντάξεις


Τις θέσεις του για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, παρουσιάζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

"Οι σαρωτικές αλλαγές που προετοιμάζονται στα πλαίσια των συμφωνιών των μνημονίων στο υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με την αγαστή συνεργασία του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έχουν σαν στόχο την δημιουργία νέων οικονομικών δεινών σε ότι αφορά τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.

Το επικουρικό θα ξεκινήσει πρώτο αφού ήδη έχει αποφασιστεί μείωση 5-10% με την καταβολή της σύνταξης του Ιουλίου αφού η κυβέρνηση εφαρμόζει στην πράξη πλέον την ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος εις βάρος των συνταξιούχων.

Το δεύτερο σκέλος το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα από 1/1/2015 στα ασφαλιστικά ταμεία και κατ’ επέκταση στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους είναι η δημιουργία 3-4 ταμείων αντί των 60 φορέων και λογαριασμών τα οποία λειτουργούν σήμερα. Εξυπακούεται πως στον προγραμματισμό του ΚΕΠΕ θα ακολουθήσει σταδιακά και η ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στους φορείς της κύριας ασφάλισης.

Το τρίτο σκέλος αφορά τους εν ενεργεία συναδέλφους οι οποίοι με τα προτεινόμενα μέτρα του ΚΕΠΕ για υιοθέτηση και εφαρμογή θα έχουν να αντιμετωπίσουν στην πορεία της επαγγελματικής τους διαδρομής μέτρα τα οποία στην ανεξέλεγκτη αγορά εργασίας που υπάρχει σήμερα για μια θέση σε ένα πλοίο θα είναι αδύνατον ακόμη και να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για υλοποίηση είναι η κατάργηση του ανεξαρτήτου ηλικίας για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και γενικότερα να μπει νομοθετικό φρένο στις πρόωρες συντάξεις.

Αυτό το οποίο θα οδηγήσει σε ριζικές ανατροπές στο θέμα της θεμελίωσης της ηλικιακής συνταξιοδότησης είναι η προτεινόμενη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε όλοι μας πως το νέο κύμα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης με την τρόικα θα δημιουργήσει δραστική μείωση στις ήδη κατακρεουργημένες συντάξεις των συνταξιούχων αφού από την 1/1/2015 καθιερώνεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Το ασφαλιστικό μοντέλο το οποίο αναμένεται να νομοθετηθεί έως το τέλος του Νοέμβρη του 2014 καταργεί στην πράξη το υπάρχον νομοθετικό σύστημα το οποίο διασφάλιζε τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και δημιουργεί μια νέα κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία αφού η αυτοχρηματοδότηση χωρίς επιπλέον οικονομική στήριξη θα επιφέρει τεράστιες απώλειες στις συντάξεις λόγω και της στέρησης τεράστιων εσόδων από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα ταμεία των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Με απλά λόγια με την εφαρμογή της καθιέρωσης της βασικής σύνταξης στα 360 ευρώ και χωρίς την διασφάλιση από την πλευρά του ασφαλιστικού συστήματος της μηνιαίας σύνταξης κύριας και επικουρικής, αφήνεται πλέον το υπόλοιπο ποσό να καλυφθεί από την οικονομική ευρωστία των νέων ασφαλιστικών ταμείων που θα δημιουργηθούν.

Όσον αφορά τους εν ενεργεία συναδέλφους, εφόσον υλοποιηθούν στην πράξη τα προτεινόμενα μέτρα του ΚΕΠΕ στο εγγύς μέλλον θα είναι αδύνατο για την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ή να φτάσουν στο απλησίαστο όριο ηλικίας των 62 ετών.

Όλοι καταλαβαίνουμε πλέον τι μας περιμένει, συνταξιούχους και εργαζόμενους, γι’ αυτό η  κατάσταση που αναμένεται να δημιουργηθεί επιτάσσει να ξυπνήσει από τον λήθαργο μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων και μη ώστε να ενσωματωθούμε με το ενεργό κομμάτι της εργατικής τάξης σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της οικονομικής λαίλαπας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με την τρόικα εις βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων".

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54