Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

To 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Επιχειρηματικότητας, στην Ξάνθη από το Δημοκρίτειο

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το πρώτο Διεθνές θερινό σχολείο Καινοτομίας-Επιχιερηματικότητας, που διοργανώνει η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρώτη είχε αναδείξει η ΕΡΑ Κομοτηνής και η ΕΡΤ ΟΠΕΝ!

Το πρώτο διεθνές θερινό σχολείο πραγματοποιείται στο Oxygen, (2o χλμ Εθνικής Οδού Ξάνθης – Λάγους) στην Ξάνθη.

Η χρονική διάρκεια του θα είναι από σήμερα και για μία εβδομάδα(7-11) και γίνεται σε συνεργασία με το Business School του Nottingham Trent University της Μ. Βρετανίας.Στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Επιχειρηματικότητας θα συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Msc International Business του Nottingham Trent University και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν ομοτίμους από διάφορες χώρες του κόσμου και να εξερευνήσουν μαζί το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα αντιμετωπίσουν αληθινές επιχειρηματικές προκλήσεις δουλεύοντας μαζί με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και προτείνοντάς τους στρατηγικές για την επίτευξη και τη διατήρηση αναπτυξιακής πορείας. Ο συνδυασμός των πρακτικών και των θεωρητικών μαθημάτων από επιτυχημένους επιχειρηματίες και καθηγητές θα ενισχύσουν τις δεξιότητες των συμμετεχόντων και την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, ενώ θα βιώσουν σε πρακτικό επίπεδο το τι απαιτείται για να μετατραπεί μια ιδέα σε βιώσιμη επιχειρηματική ευκαιρία. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα επωφεληθούν από τη δικτύωσή τους με επιχειρηματίες που δρούν σε διεθνές επίπεδο και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θα ενισχύσουν τη στρατηγική τους μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων αιχμής.

Η θεματολογία του θερινού σχολείου περιλαμβάνει:

• Στρατηγικές για την επίτευξη και τη διατήρηση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων

• Η τέχνη της ηγεσίας

• Διεθνοποίηση και είσοδος σε νέες αγορές

• Κοινωνική οικονομία και κοινωνικός αντίκτυπος μέσω της επιχειρηματικότητας

• Έργα επιχειρηματικής συμβουλευτικής και ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών

• Τεχνικές παρουσίασης και προσέλκησης επενδυτών

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο θερινό σχολείο επιχειρημαιτικότητας και συνεργάζονται με τις ομάδες των συμμετεχόντων είναι: Prisma Electornics, Scigen, More than Themes, Coco – Mat, Elith, Anatolikos Vineyards, Systems Sunlight

Για περισσότερες πληροφορίες στην Δρ. Παρασκευή Γκιούρκα, Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Δ.Π.Θ.

Website: http://epixeireite.duth.gr/, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.





Συνάντηση του Δικτύου ΚοινΣΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας στη Θες-νικη

Συνάντηση του Δικτύου ΚοινΣΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας θα γίνει Τετάρτη, 9 Ιουλ 2014, 18.00 Μοναστηρίου 93, 2οςόροφος (έναντι εκκλησίας Αγίων Πάντων) στην Αίθουσα Β’ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Η τακτική συνάντηση ΚοινΣΕπ κάθε μήνα, εκτιμήθηκε ότι θα ήταν αποδοτικότερη αν αξιοποιούνταν και οι εμπειρίες του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συλλόγου Κοινωφελών Δομών της Γερμανίας, οι οποίες ασχολούνται με την απασχόληση (όπως οι ΚοινΣΕπ), που θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 9 Ιουλ 2014 και είναι διαθέσιμος για να ενημερώσει τους φορείς της υπό σύσταση Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΔΟΣΚΟΚΕΜ, έτσι η

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

Διαμόρφωση-Υπογραφή Κοινής Δήλωσης, από έναν εκπρόσωπο κάθε ΚοινΣΕπ (η συνάντηση είναι ανοικτή για κάθε συμπολίτη)

Ορισμός Συντονιστικής Ομάδας

Προτεινόμενες επόμενες συναντήσεις 26/8, 9/9, 14/10

Πληροφορίες: Στέλλα Γκουδίνογλου-6976855676, Χρήστος Βοζίκης-6932835265

 Επίσης θα γίνει η Συνάντηση της υπό σύσταση Αναπτυξιακής Σύμπραξης Δομής Στήριξης

Κοινωνικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας ΔΟ.Σ.Κ.Ο.ΚΕ.Μ.

θα συνεχίσει, στον ίδιο χώρο.

Θα κατατεθούν Εμπειρίες από τον Σύλλογο Κοινωφελών Φορέων

Δημιουργίας Απασχόλησης στην Γερμανία.(πηγή Αγρονέα Δ. Μιχαηλίδη)



Έκτακτη γενική συνέλευση του ΣΥΠΕΞΑ

Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης το μεσημέρι (13.00) της Τρίτης 8 Ιουλίου αποφάσισε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Η συνέλευση θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με δύο θέματα:

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στα θέματα της αξιολόγησης και του νομοσχεδίου «Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3528/2007) - Επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων και άλλες διατάξεις»

Συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την Τετάρτη 9 Ιουλίου σε όλο το δημόσιο.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΥΠΕΞα που έγινε την Παρασκευή. Αναφορικά με την ομόφωνη απόφαση για έκτακτη γενική συνέλευση, προηγήθηκε ενημέρωση για όλες τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή των υπαλλήλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Α.Μ.-Θ., καθώς και για τη μη παραλαβή των εκθέσεων αξιολόγησης και την υποβολή δηλώσεων άρνησης παραλαβής τους. Μέχρι τώρα η συμμετοχή στην Π.Ε. Καβάλας είναι 98%, στην Ξάνθη 85%, στη Δράμα πάνω από 80% και στον Έβρο πάνω από 50%.





Χρ. Χατζόπουλος: «Η αλλαγή μπορεί να γίνει χωρίς να ρημάξουμε τις λαϊκές αγορές»

Άμεση διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να ενταχθούν οι λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο στον Εθνικό Σχεδιασμό Ανασυγκρότησης της χώρας, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.Το αίτημα έρχεται με αφορμή την έκδοση απόφασης από το υπουργείο Ανάπτυξης, για τον «Διαχωρισμό, τη διακριτότητα και τα κριτήρια απόδοσης των θέσεων» σύμφωνα με τον νόμο 4264/2014. «Στα καλά καθούμενα ξεκίνησε ένα πόλεμο η κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά από πίσω κρύβονται συμφέροντα» σχολιάζει επί των παραπάνω ο πρόεδρος του σωματείου παραγωγών-πωλητών λαϊκών αγορών Ξάνθης Χρήστος Χατζόπουλος, λέγοντας: «Πήραν πίσω τις κυρώσεις αλλά έδωσαν εντολή στον υπουργό που χωρίς καθυστέρηση –με το που ανέλαβε ο Δένδιας- το έκανε. Και λέει ότι θα πάνε χώρια οι παραγωγοί και χώρια οι μανάβηδες. Όμως είναι πολύ εύκολος ο «διαχωρισμός» κρεμώντας μια ταμπέλα με την ιδιότητα του καθένα. Είναι ανάγκη να φέρουμε τα πάνω κάτω στη λαϊκή και να γίνουν κληρώσεις από την αρχή; Αν γίνει αυτό, σχεδόν κανένας δεν θα ξαναπάει στο μέρος που είχε. Εγώ έχω ένα μέρος 23 χρόνια, από το 1991, ο κόσμος που έρχεται με ξέρει. Αν γίνει αυτό θα χάσω τους μισούς πελάτες!».

Ο κ. Χατζόπουλος υπογραμμίζει το αίτημα να μη γίνει αυτή η αλλαγή και δηλώνει: «Όσο για τη διάκριση ανάμεσα σε παραγωγούς και εμπόρους, είναι πάρα πολύ εύκολη -όπως είπαμε- χωρίς να χρειάζεται να… ρημάξουμε τις λαϊκές. Αυτό περιλαμβάνεται σε παλιότερους νόμους που λένε ότι καθένας οφείλει να έχει τα στοιχεία κι την ιδιότητά του σε ευδιάκριτο μέρος. Ένα μέτρο που απλά ατόνησε τελευταία».



Ποσοστό σοκ 41 % μεταξεστέων της Α΄Λυκείου στο Νομό Ξάνθης.

Το τεράστιο ποσοστό του 40,9% φτάνει το ποσοστό αποτυχίας των μαθητών της Α΄Λυκείου στα σχολεία της Ξάνθης,σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΜΕ, με το νέο τρόπο εφαρμογής και την Τράπεζα Θεμάτων. . Η Ξάνθη είναι δεύτερη στην Ελλάδα με αυτό το τεράστιο ποσοστό και ενώ ο μέσος όρος της χώρας βρίσκεται στο 23,3%.Εξάλλου από την πλευρά της η ΕΛΜΕ ζητά κατάργηση του νόμου με την Τράπεζα Θεμάτων, επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς προαγωγής και να μην ισχύσουν οι φετινοί βαθμοί των μαθητών για την πρόσβασή τους στο Πανεπιστήμιο.



«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει ως τετελεσμένο το κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου (Β' Θεσσαλονίκης), Α. Σταμπουλή (Σερρών) και Δ. Στρατούλης (Β' Αθήνας) προχώρησαν στην ακόλουθη δήλωση μετά την ανακοίνωση της Διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για κλείσιμο των εργοστασίων στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα:

«Η Διοίκηση της ΕΒΖ με την απόφαση να αναστείλει την λειτουργία των δύο από τα τρία εργοστάσια στην χώρα μας (Ορεστιάδας και Σερρών) οδηγεί σε παραγωγική παρακμή την επιχείρηση, στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους στα εργοστάσια και στο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες τευτλοκαλλιεργητές των γύρω από τα εργοστάσια νομών της Βορείου Ελλάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τέτοια τετελεσμένα και θα πάρει της αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή του κλεισίματος των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ, την επαρκή χρηματοδότηση και την λειτουργική και παραγωγική ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό της Βιομηχανίας.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να κάνουν τον τροχονόμο, να ανέχονται ή/και να ενθαρρύνουν τέτοιες αντιαναπτυξιακές, αντιεργατικές, αντιαγροτικές αποφάσεις που πλήττουν την ίδια την οικονομία της χώρας (αγροτική παραγωγή και μεταποίηση) και οδηγούν σε μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ερημοποίηση της Βόρειας Ελλάδας».



Η ανακοίνωση του ΚΚΕ (μ-λ) εναντίον της Επιστράτευσης των εργαζομένων της ΔΕΗ

Η κρατική «βιομηχανία» παραγωγής αντεργατικών αποφάσεων έδρασε ξανά. Χθες, αργά το βράδυ, το αστικό δικαστικό σύστημα υπενθύμισε σε όλους ποιον υπηρετεί, αφού το Πρωτοδικείο έκρινε την απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ παράνομη και καταχρηστική. Και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έχοντας ήδη τυπώσει τα χαρτιά της επιστράτευσης, περίμενε μερικές ώρες και προχώρησε στην επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ και την επίταξη των υπηρεσιών τους.Η κυβέρνηση της υποταγής στην τρόικα των ιμπεριαλιστών, της καταλήστευσης των εργαζομένων και της ισοπέδωσης των δικαιωμάτων, αυτοί που έχουν παραδώσει τις τύχες του λαού και της χώρας στα νύχια των αρπακτικών των ΗΠΑ, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, βγήκαν να κομπάσουν ότι «διαφυλάσσουν το δημόσιο συμφέρον». Μόνο που γι’ αυτούς «δημόσιο συμφέρον» είναι το συμφέρον του μεγάλου κεφάλαιου, των τραπεζών, των εφοπλιστών, των μεγαλοεκδοτών και -πάνω απ’ όλους- των ξένων αφεντικών τους. Αυτών, δηλαδή, στους οποίους χαρίζονται οι υποδομές της χώρας, όπως η ΔΕΗ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια.

«Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει» δήλωσε με στόμφο η νεόκοπη κυβερνητική εκπρόσωπος. Μόνο που στη «Δημοκρατία» τους οι νόμοι ψηφίζονται καθ’ υπαγόρευση των ιμπεριαλιστών και της άρχουσας τάξης και οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται κατά παραγγελία τους. Και όταν οι νόμοι δεν τους εξυπηρετούν πια, τους αντικαθιστούν μέσα σε μια νύχτα με ακόμη πιο αντιδραστικούς, ενώ όταν ξεφύγει καμιά άβολη δικαστική απόφαση, απλά την αγνοούν, όπως έγινε πρόσφατα με τις καθαρίστριες.Η βιασύνη τους να επιστρατεύσουν τους εργαζόμενους -πέρα από την πίεση που δέχονται από τους ξένους προστάτες τους- αναδεικνύει και ένα ακόμη γεγονός: την αδυναμία τους να ενεργοποιήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό». Δεν πείθεται πια ο λαός από τις διασπαστικές ρητορείες περί «βολεμένων και μη». Γνωρίζει πολύ καλά -ακόμη και αν δεν το δείχνει ακόμη μαζικά στο δρόμο- ότι αυτές οι ρητορείες δεν είναι παρά προσχήματα για την ευκολότερη εφαρμογή αυτής της αντιδραστικής πολιτικής που θίγει το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων.

Γι’ αυτό, λαός και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από την απαίτηση να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Η εκχώρηση της «μικρής» ΔΕΗ (που μόνο μικρή δεν είναι) στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα σημάνει νέα δυσβάσταχτα βάρη για το λαό και ραγδαία επιδείνωση των όρων δουλειάς για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Και θα ανοίξει παραπέρα το δρόμο για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, για μεγαλύτερο ξεπούλημα.Η επιστράτευση δεν πρέπει να περάσει! Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι. Να συνεχίσουν τον αγώνα τους και την απεργία! Να αγωνιστούν ενάντια στις φασιστικές κυβερνητικές μεθόδους και να καλέσουν το λαό στο πλευρό τους. Γιατί εδώ κρίνονται η ζωή και το μέλλον τους. Όπως κρίνονται και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στα σωματεία της ΔΕΗ.

-         ΚΑΤΩ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΕΗ!

-         ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

-         ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ!

-         ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΕΡΗΜΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ!



Επίσκεψη Κικίλια στην Ξάνθη. Ούτε λέξη για την Αστυνομική Σχολή

Με την –εκτός προγράμματος- επίσκεψη στο Μητροπολίτη Ξάνθης και την παρουσία στο Κέντρο Κράτησης της πόλης, ολοκληρώθηκε η ολιγόωρη παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια στην Ξάνθη, στο πλαίσιο επίσκεψης στην ΑΜΘ και τις δομές μεταναστών.Σε επίσημο επίπεδο ο Υπουργός δεν τοποθετήθηκε για το αίτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων, παρότι του τέθηκε από όλους τους τοπικούς παράγοντες. Επίσημη Δήλωση πραγματοποίησε στη Δράμα και είχε τυπικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας ολοκλήρωσε ) τη διήμερη επίσκεψή του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μεταβαίνοντας στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Ροδόπης, Ξάνθης και Δράμας και λαμβάνοντας ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο Υπουργός κατά την αποχώρησή του προέβη σε δήλωση στη Δράμα:

«Είχα πράγματι, μία εξαιρετικά χρήσιμη επίσκεψη, χθες στην περιοχή του Έβρου και σήμερα εδώ στη Δράμα.Διαπίστωσα από κοντά την πρόοδο που έχει επιτελεστεί σε επίπεδο δομών και έργων στον τομέα της διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Αυτές τις δύο ημέρες ενημερώθηκα από τους ίδιους τους Αστυνομικούς για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους.Με τις επισκέψεις και τις συναντήσεις που πραγματοποίησα, διαμόρφωσα μία ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Στόχος μου είναι πλέον οι επόμενες κινήσεις, να δημιουργηθούν δηλαδή οι προϋποθέσεις, όλα τα απαραίτητα βήματα, που θα αναβαθμίσουν τις συνθήκες εργασίας των Αστυνομικών που υπηρετούν σε αυτή την ακριτική περιοχή.Πρώτες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση είναι η χθεσινή παράδοση τριών οχημάτων για την ενίσχυση του στόλου των τοπικών Αστυνομικών Αρχών, η επισκευή των ακινητοποιημένων οχημάτων που ξεκινά άμεσα και η απόκτηση πολύ σύντομα νέων οχημάτων με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Καταλήγω, λέγοντας το εξής: Καθημερινά για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης επιχειρούν σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες αστυνομικοί, ένα σημαντικό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Δηλώνω την αμέριστη στήριξή μου στο έργο που προσφέρουν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο. Καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μέσα στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».



Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για το «Ξενία» Κομοτηνής

Στον κατάλογο των 14 τουριστικών ακινήτων, για τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, βρίσκεται το ξενοδοχείο «Ξενία» Κομοτηνής. Ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 14 μη λειτουργούντα ακίνητα- 8 πρώην ξενοδοχεία «Ξενία», ανάμεσά τους και της Θάσου, 3 παραδοσιακά Αρχοντικά στο Πήλιο, 2 πρώην Σανατόρια στην Αρκαδία και στη Ρόδο και τη Villa de Vecchi, ένα ακίνητο ιστορικής σημασίας στη Ρόδο. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές έχει οριστεί η 30 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία θα είναι ανεξάρτητη για κάθε ένα από τα ακίνητα. Οι μορφές αξιοποίησης, που έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ, είναι τρεις: η πώληση κατά κυριότητα, η σύσταση και μεταβίβαση δικαιώματος επιφανείας για 99 χρόνια και η μίσθωση για 50 έτη. Στην περίπτωση του ξενοδοχείου «Ξενία» Κομοτηνής, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η κυριότητα παραμένει στον ελληνικό δημόσιο, αλλά ο επενδυτής που θα προκύψει αποκτά το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το υπάρχον κτίσμα ή και να κατασκευάσει νέο. Για την περίπτωση του ξενοδοχείου «Ξενία» στον Λιμένα Θάσου, η μορφή αξιοποίησης που έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ είναι η μίσθωση για 50 έτη.



Ανάδειξη Δ.Σ. ΟΕΒΕΣ την Τετάρτη



Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης την Τετάρτη 9 Ιουλίου και ώρα 18.30 θα πραγματοποιήσει αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στην Τριτοβάθμια Οργάνωση Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος στα γραφεία της (Σοφ. Κομνηνού 13, 1ος όροφος).



Σεμινάριο για τη Μελισσοκομίας στο κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής

Τριήμερο σεμινάριο μελισσοκομίας θα πραγματοποιηθεί στις  14, 15 και 16 Ιουλίου  από τις 09:00 το πρωί έως τις 02:00 μετά το μεσημέρι, στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κομοτηνής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επικοινωνήσουν με το Κέντρο στα τηλ. 2531022121, 6974779420, για τον καθορισμό των απαραίτητων λεπτομερειών για την εγγραφή τους και για περισσότερες πληροφορίες.



Βάκχες του Ευριπίδη:

Το θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής μυήθηκε επιτυχώς και στο Αρχαίο Δράμα!



Δεν εφίσθησαν ούτε ρανίδα του πηγαίου ταλέντου τους και της αγάπης τους για το καλό θέατρο, σκηνοθέτιδα, Άννυ Μαχαιροπούλου και ομάδα του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, στην παράσταση Βάκχες του Ευριπίδη! Έδωσαν την καρδιά τους, τη δύναμη τους, την ψυχή τους!

Δεν ακουγόταν ανάσα από τον κόσμο που ήλθε να παρακολουθήσει την παράσταση, το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής…

Επρόκειτο για την πρώτη δουλειά της Άννυς Μαχαιροπούλου, σκηνοθεσία σε τραγωδία και συγκεκριμένα στις Βάκχες του Ευριπίδη, σε ένα δύσκολο κοινό που δεν έχει συνηθίσει να βλέπει Αρχαίο Ελληνικό Δράμα-τραγωδία- από τους δικούς του ανθρώπους, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, παρά από γνωστούς και πετυχημένους καλλιτέχνες…μεσουρανούντος και του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου…





2ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης

Από Παρασκευή 18 έως Κυριακή 20 Ιουλίου 2014 στην Κεντρική πλατεία Ξάνθης

Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραστάσεις δεκάδων χορευτικών συγκροτημάτων από ολόκληρη την Ελλάδα και την ομογένεια. To πληθωρικό πρόγραμμα παράλληλων δράσεων που εμπλουτίζεται συνεχώς, δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με τον πολύτιμο φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό που κρύβει η Θράκη όπως τα Μουσεία με το ανεκτίμητο περιεχόμενο, εξαιρετικές εκθέσεις, τα προγράμματα επισκέψεων στις μαγευτικές οροσειρές της Ροδόπης, στα Θρακικά Τέμπη που αποτελούν τόπο ονειρεμένο, στους γραφικούς οικισμούς δίπλα στον ποταμό Νέστο… Όλα αυτά και πολλά άλλα, αποτελούν ακαταμάχητο «μαγνήτη» για μια επίσκεψη στην Θράκη κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων.

Πληροφορίες : Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης - Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Τηλ. 25410 25421 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   www.fex.org.gr



Αυτοδιαχείριση – Μια ιδέα πάντα επίκαιρη -ζωντανά εγχειρήματα

Μία εξαιρετική και ίσως λίγο διαφορετική από τις κοινότοπες βιβλιοπαρουσιάσεις έγινε στο βιβλιοπωλείο «Δύο», με επίκεντρο το βιβλίο «Αυτοδιαχείριση – Μια ιδέα πάντα επίκαιρη» που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων».Για τον λόγο αυτό ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και μίλησαν στο κοινό, ο Μάκης Αναγνώστου από τη ΒΙΟΜΕ και ο Χρήστος Μανούκας από τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» και τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων».

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Σαμή Καραμπουγιούκογλου που ευχαρίστησε «καθένα που άφησε τον καναπέ του και ήρθε», κάνοντας λόγο για «κάτι παραπάνω από μια απλή βιβλιοπαρουσίαση». Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της αυτοδιαχείρισης, προκρίνοντάς την ως λύση και δίνοντας παράλληλα στοιχεία για την ανεργία και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στα ζοφερά χρόνια των μνημονίων. Έδωσε το γενικό πλαίσιο του βιβλίου και ανέφερε παγκόσμια αλλά και ελληνικά παραδείγματα αυτοδιαχείρισης, όντας και ο ίδιος συμμέτοχος στο μεγάλο στοίχημα της Ε.Ρ.Τ.

«Θα πρέπει να γίνει υπέρβαση της ηττοπάθειας που μας παίρνει από κάτω και να υπάρξει ενότητα δράσης, να πλατύνουν αυτά τα κινήματα και να είναι αποδεκτά από την κοινωνία», είπε μέσα και από την προσωπική εμπειρία του από την Ε.Ρ.Τ. στην οποία αναφέρθηκε επιγραμματικά.

Ο Χρήστος Μανούκας γνωστοποίησε ότι ένα μέρος των εσόδων από την έκδοση θα πάει στη στήριξη της ΒΙΟΜΕ και αναφέρθηκε στις «Εκδόσεις των Συναδέλφων», δίνοντας το χρονικό αυτού του εγχειρήματος. «Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι προσπαθούν να κάνουν εκδόσεις με απελευθερωτικό χαρακτήρα, αφού αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως κομμάτι ενός αγώνα για την απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου» είπε και –μεταξύ πολλών άλλων- υπογράμμισε: «Αν δεν υπάρξει κίνηση αντίστασης, αναμέτρησης και ανατροπής από την κοινωνία, τέτοια εγχειρήματα δεν μπορούν να έχουν μεγάλο μέλλον». Έκανε μια πλατιά αναφορά στα περιεχόμενα του βιβλίου, στοιχεία του οποίου παρέθεσε και ανέλυσε εκτενώς. Τέλος, σημείωσε ότι το ιστορικό του βιβλίου φτάνει στο 2011, λέγοντας ότι από εκεί και πέρα θα χρειαστεί νεότερη καταγραφή για ανάλογα εγχειρήματα, όπως της ΒΙΟΜΕ και αυτών σε Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία.

Ο Μάκης Αναγνώστου αναφέρθηκε στο πείραμα της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, δίνοντας το χρονικό του εγχειρήματος με λεπτομέρειες, από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα. Συνέδεσε τα συμβαίνοντα στη ΒΙΟΜΕ με το περιεχόμενο του βιβλίου και ενημέρωσε για τον σημερινό τρόπο λειτουργίας της, για το παρόν και το μέλλον του εγχειρήματος. Αναφέρθηκε στη γείωση με την κοινωνία και στην αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε, στοιχεία που έφεραν τη διαμόρφωση ενός νέου ορίζοντα σε εργαζόμενους που πριν στέκονταν μακριά από πολιτικές και τέτοιου είδους κοινωνικές διεργασίες. «Αν όχι το σύνολο, η συντριπτική πλειονότητα έχει αποκτήσει ένα επαναστατικό ένστικτο συμμετέχοντας σ’ αυτή τη διαδικασία. Και άρχισε να σκέφτεται για πολλά», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας: «Είναι ένα εργοστάσιο, δεν μπορεί να κάνει πολλά. Πρέπει να υποστηριχτεί από την κοινωνία και να γίνουν κι άλλες τέτοιες νησίδες». Σημειώνοντας ότι η ΒΙΟΜΕ συμμετέχει και σε δίκτυο κατειλημμένων εργοστασίων της Ευρώπης, απάντησε στις πολλές ερωτήσεις των παρισταμένων, που ήθελαν να ενημερωθούν για κάθε πτυχή του εγχειρήματος.



Ντοκιμαντέρ, βιβλίο, συζήτηση και μια εξόρμηση

Προβολή ντοκιμαντέρ και ανάγνωση αποσπασμάτων βιβλίου με επίκεντρο τον Άρη Βελουχιώτη συνδιοργανώνουν το βράδυ (21.00) της σήμερα στην αυλή του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης και η Φ.Ε.Ξ.Αφορμή η ορειβατική εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης από τη Μεσοχώρα Τρικάλων στο όρος Χατζή (2.038 μέτρα) και από εκεί στη χαράδρα του Φάγγου του Αχελώου στα βορειοδυτικά Άγραφα, στις 11-13 Ιουλίου.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

Μέρη δύσβατα και χαραδρώδη, σχεδόν απόκοσμα. Σ’ αυτά τα μέρη εκτυλίχθηκαν σκληρές και βάρβαρες πτυχές του ελληνικού εμφυλίου. Περνάμε από μέρη και μονοπάτια που πέρασε ο Άρης Βελουχιώτης με τους συναγωνιστές του τις τελευταίες μέρες, ώρα την ώρα, ως το τραγικό του τέλος στις 15.6.1945.

«Η αντίδραση έδειξε όλη την απανθρωπιά, την κακία και το μίσος στους νεκρούς αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Θέλησαν να εκδικηθούν τους αγωνιστές και ειδικά τον Άρη, χωρίς κανένα σεβασμό στους νεκρούς, στους οποίους φέρθηκαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο» γράφει ο Βαγγέλλης Γκονέζος, ένας από τους συμπολεμιστές τού Βελουχιώτη και ένας από τους ελάχιστους αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου του.

Με αφορμή αυτό το ορειβατικό οδοιπορικό στον τόπο και την μνήμη των τελευταίων ημερών του αρχικαπετάνιου του Ε.Λ.Α.Σ., προβάλουμε ένα ντοκιμαντέρ της Ε.Τ.3 από την εκπομπή «Αληθινά Σενάρια» του Νίκου Ασλανίδη και αφηγούμαστε αποσπάσματα από το βιβλίο του Βαγγέλη Γκονέζου «Άρης Βελουχιώτης». Γνωρίζουμε συγκλονιστικές λεπτομέρειες από αυθεντικές μαρτυρίες -ζωντανές ή γραπτές- των ανθρώπων που ήταν πρωταγωνιστές των τραγικών γεγονότων εκείνης της περιόδου.

Θωμά Εξάρχου, «1941- Η καθημερινή ζωή και ιστορικά στοιχεία- Βουλγαρική, Γερμανική και Ιταλική Κατοχή», Ξάνθη 2014

«1941- Η καθημερινή ζωή και ιστορικά στοιχεία» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Θωμά Εξάρχου . Ένα βιβλίο με το οποίο ο ακούραστος ιστοριoδίφης καλύπτει ένα ακόμα κενό της ιστορίας της Ξάνθης αλλά και όλης της Θράκης αφήνοντας μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ο αναγνώστης μέσα από τις σελίδες του, πραγματοποιεί ένα ακόμη ταξίδι στο χρόνο και έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την καθημερινή ζωή της Ξάνθης το 1941, αλλά και να μελετήσει ιστορικά στοιχεία. Επιπλέον, του δίνεται η δυνατότητα να έρθει σε επαφή με μια ακόμη απάντηση σχετικά με το «Κατοχικό Δάνειο», όπως αυτή δίνεται από τον συγγραφέα.

«Το βιβλίο αναφέρεται στην τρίτη βουλγαρική κατοχή του 1941 και με την ευκαιρία κάνουμε μια αναδρομή στην πρώτη και τη δεύτερη» αναφέρει ο κ. Εξάρχου και συμπληρώνει «όλα τα στοιχεία της καθημερινής ζωής του 1941 της Ξάνθης περνούν από εκεί μέσα. Μετά τη λήξη όμως των πληροφοριακών στοιχείων για τη βουλγαρική κατοχή μερικά από τα οποία πρώτη φορά δημοσιεύονται στην Ξάνθη, περνάμε στη γερμανική κατοχή τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα. Στο τέλος, καταλήγουμε στην ιταλική κατοχή, όπως είχε διανεμηθεί από τον Χίτλερ. Εκεί εξετάζουμε τις ατασθαλίες που έκαναν τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Ιταλοί και προχωρούμε σε μια ωραία διευκρίνιση για το δάνειο που δώσαμε στην Κατοχή στους Γερμανούς. Πώς το δώσαμε; Πώς εξηγείται αυτό το δάνειο; Έχουμε μέσα τη σωστή απάντηση».



32χρονη έκλεψε κοσμηματοπώλη στην Κομοτηνή

Συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 32χρονη ημεδαπή. Λίγο νωρίτερα είχε μπει σε κοσμηματοπωλείο τηςπόλης και προσπάθησε να αφαιρέσει, από τη βιτρίνα του καταστήματος, 2 χρυσαφικά, συνολικής αξίας 400 Ευρώ.Η πράξη της 32χρονης έγινε αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη, τον οποίο και απείλησε. Στην κατοχή της δράστιδας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 δισκία του φαρμακευτικού σκευάσματος LONARID, 5 χρυσές λίρες και 2 δαχτυλίδια, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται.



Τρίτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων ο αθλητής του Πήγασου Σ. Γκουλιαμτζής

Το χάλκινο μετάλλιο στον αγώνα αντοχής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων που έγινε στη Σπάρτη κατέκτησε ο αθλητής του Πήγασου Ξάνθης Σίμος Γκουλιαμτζής.

Τον αθλητή μαζί με τον πατέρα του, υποδέχθηκαν το πρωί της Κυριακής στην έξοδο της Εγνατίας Οδού οι άνθρωποι του Πήγασου, γεμάτοι χαρά για την επιτυχία του νεαρού.



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54