Ειδήσεις από την ΕΡΑ Φλώρινας



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η τελευταία πρωτοβουλία της, κατ” ευφημισμόν, «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας» ξεπερνά κάθε όριο.

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στο πρακτικό της ορκωμοσίας σας, λάβατε ένα ερωτηματολόγιο από τον κ. Φούχτελ για την «απογραφή» των χαρακτηριστικών και των υποδομών των ελληνικών ΟΤΑ, που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά μία πλήρη απογραφή για τα πάντα: Για τα γεωμορφολογικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τις υποδομές, την πολιτιστική δραστηριότητα και – βέβαια – τα απορρίμματα.
Το ερωτηματολόγιο που απέστειλε με απροκάλυπτο τρόπο η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προώθηση μεγάλων ιδιωτικών γερμανικών συμφερόντων.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποια θεσμική ιδιότητα ο κ. Φούχτελ απέστειλε το σχετικό ερωτηματολόγιο, όπως και την ανοχή από την ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές.
Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έχει εκχωρήσει και με ποιο δικαίωμα στον κ. Φούχτελ την αρμοδιότητα να παρακολουθεί τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές των ελληνικών Δήμων και Περιφερειών;
Απευθυνόμαστε σε σας, πιστεύοντας πως η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών.
Πιστεύουμε επίσης πως η αυτοδιοίκηση, που απαξιώνεται καθημερινά και βάλλεται από τις μνημονιακές πολιτικές, πρέπει να ορθώσει το ανάστημα της απέναντι σε αυτούς που καραδοκούν για να βάλουν στο χέρι τον δημόσιο πλούτο.
Επιστρέφεται στον αποστολέα είναι το λιγότερο που μπορεί να γραφθεί επάνω στο ερωτηματολόγιο, όπως και σε όποιο άλλο εξωθεσμικό έγγραφο αποσταλεί στους ΟΤΑ.
Η αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄ βαθμού μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου της με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία των πολιτών.
ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ




ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε ομόφωνα την επαναλειτουργία του ορυχείου Κλειδίου που αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα όλων των φορέων του νομού. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε: α) η έγκριση της υποκατάστασης, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης της Αναδόχου του Έργου : «Διακίνηση υπερκειμένων αγόνων υλικών από το Ορυχείο Κλειδιού» εταιρείας «ΜΠΕΤΟΚΑΤ Α.Ε.», από την εταιρεία «ΝΕΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», για την υλοποίηση του ανεκτέλεστου έργου προϋπολογισμού 9.806.259,17 Ευρώ...






 και β) η οριστικοποίηση τιμών αγοράς και εξουσιοδότηση Οργάνων για την υπογραφή οριστικών συμβολαίων αγοράς έκτασης 580 στρ. στην κτηματική περιοχή Τοπικής Κοινότητας Κλειδιού του Δήμου Αμυνταίου, με σκοπό να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω εμπόδια η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.
Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης του έργου θα προσδιοριστούν μετά την κατάθεση της Εγγυητικής Επιστολής από την εταιρία που αναλαμβάνει το έργο. Οι αποφάσεις αυτές, εφόσον υλοποιηθούν άμεσα και δεν δημιουργηθούν άλλα προβλήματα, θα συμβάλλουν στην μείωση της ανεργίας στην περιοχή.
Το Λιγνιτωρυχείο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2004. Μετά από διαγωνισμό κηρύχτηκε ο ανάδοχος κηρύττοντας πτώχευση έξι μήνες μετά. Έκτοτε έγιναν προσπάθειες να λυθούν τόσο τεχνικά, όσο και οικονομικά προβλήματα που προέκυπταν αλλά δυστυχώς δε λειτούργησε κανονικά εδώ και 10 χρόνια.
Το λιγνιτωρυχείο σήμερα λόγω κατολισθήσεων είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δύσκολο στην εκμετάλλευση του. Δυστυχώς τα σημερινά δεδομένα λόγο της μικρής ΔΕΗ (υπάγετε σε αυτή) δημιουργεί ορισμένα ερωτήματα στην τοπική κοινωνία.
Γιατί ξαφνικά δίδετε λύση τώρα και δεν μπορούσε να δοθεί νωρίτερα;
Γιατί ο ΑΗΣ Μελίτης είχε προβλήματα λειτουργίας στο παρελθόν λόγω έλλειψης καυσίμου;
Η αρχική σύμβαση της κατασκευής προέβλεπε την τροφοδοσία από το Κλειδί, το ορυχείο της Βεύης και τα Λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας.
Ποιοι υπόσχονταν στους κατοίκους ότι θα λυθεί άμεσα και τους κρατούσαν ομήρους 10 χρόνια τώρα για ψηφοθηρικούς λόγους?
Ελπίζουμε ότι δε θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ορυχείου μετά το πέρας της συγκεκριμένης εργολαβίας και θα δοθεί οριστική λύση συνολικά για όλο το κοίτασμα. Έτσι μόνο θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη τροφοδότηση του ΑΗΣ Μελίτης.
Καλούμε τη ΔΕΗ να αναλάβει πρωτοβουλίες με μακροπρόθεσμη ισχύ (διαγωνισμός για το υπόλοιπο κοίτασμα) και να καταθέσει μελέτες για την απρόσκοπτη εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείο Κλειδιού.
Να εξασφαλίσει την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων με στοχευόμενους διαλόγους. Επίσης να εξασφαλίσει της εκτάσεις αυτές για την ανάπτυξη του ορυχείου.
Οι αποφάσεις αυτές, εφόσον υλοποιηθούν άμεσα και δεν δημιουργηθούν άλλα προβλήματα, θα συμβάλλουν στην μείωση της ανεργίας στην περιοχή και θα δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, η οποία αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το εν λόγω ορυχείο, που αποτελεί ιδιοκτησία της.
Μέλημα μας είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή μας και ειδικότερα στο νομό μας, μειώνοντας τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που έχουμε.
Λέμε ναι στην ανάπτυξη με όρους διαφάνειας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε όπου υπάρχουν εργασιακές αδικίες και εκτροπές.
Ο πολύπαθος αυτός τόπος ζητά το αυτονόητο ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ε.Κ.Φ.



ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το Τ.Ε.Ε.Τ. συμμετέχει στις εκδηλώσεις της ΚΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014 με θέμα «Τα πρόσωπα του χρόνου».
Τα έργα των φοιτητριών και αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που παρουσιάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας έγιναν με αφορμή τη συμμετοχή τους στα θερινά Συμπόσια και Εικαστικά Εργαστήρια που οργανώνονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και τη Λ΄ ΕΠΚΑ. Βιώνοντας τον φορτισμένο χώρο της Αιανής, δημιούργησαν έργα με σύγχρονες αλλά και παραδοσιακές τεχνικές, μεταλλάσσοντας μοτίβα και θέματα και παράλληλα διερευνώντας τη σχέση του σύγχρονου μαθητευόμενου καλλιτέχνη με την ιστορία και την ισχυρή πολιτισμική παράδοση μιας από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις του βορειοελλαδικού χώρου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας φιλοξενεί ανάμεσα στα εκθέματά του σύγχρονα έργα που προέκυψαν από το θερινό workshop στην Αιανή, δίνοντας την ευκαιρία για μια συνάντηση δύο διαφορετικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Στην έκθεση παρουσιάζουν έργα τους οι: Γιώτα Καρβουνιάρη, Δώρα Μιχαηλίδου, Βαρβάρα Μυστίλογλου, Αμαλία Μποζίνη-Κεχαγιά, Ειρήνη Μώρου, Τζένη Νόση, Άννα Πιάτου, Καίτη Τουρτούρα, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά.
Επιμέλεια έκθεσης: Ζωή Γοδόση, Επικ. Καθηγήτρια Τ.Ε.Ε.Τ. του Π.Δ.Μ. Επιμέλεια διοργάνωσης: Λιάνα Γκέλου, αρχαιολόγος ΚΘ΄ ΕΠΚΑ.
Ομάδα εργασίας: Γιώτα Καρβουνιάρη, Βαρβάρα Μυστίλογλου, Τζένη Νόση, Άννα Πιάτου, Καίτη Τουρτούρα, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά.
Διάρκεια έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου – 26 Οκτωβρίου2014
Ώρες λειτουργίας: 8.30-15.00 (εκτός Δευτέρας)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23850 28206


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος και ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Γιώργος Αντωνιάδης συναντήθηκαν στα γραφεία της Μητρόπολης με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τον σεβασμιότατο να αναφέρετε στα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της Ιεράς Μητρόπολης. Ειδικότερα συζητήθηκαν το θέμα του μητροπολιτικού μεγάρου, η στέγαση των γραφείων της μητρόπολης, η έλλειψη κονδυλίων για τα συσσίτια, τα προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού κ.α.

Μετά το πέρας της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις από τον σεβασμιότατο προς τους δημοσιογράφους: «Καλέσαμε εδώ στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, εθιμοτυπικώς, τον νέο αντιπεριφερειάρχη κ. Στέφανο Μπίρο και τον κ. Αντωνιάδη, και ανταλλάξαμε απόψεις γενικώς για τη συνεργασία εκκλησίας και πολιτείας. Είπαμε τα προβλήματα τα οποία μας απασχολούν και εκείνοι υποσχέθηκαν σε ότι μπορούνε να είναι αρωγοί και βοηθοί και να έχουμε μια στενοτάτη συνεργασία μεταξύ αντιπεριφέρειας και εκκλησίας».

Ο κ. Μπίρος από την πλευρά του δήλωσε τα εξής: «Επισκεφτήκαμε σήμερα τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Θεόκλητο, στο πρόσωπο του οποίου γνωρίζετε ότι τρέφουμε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Αυτό το διάστημα, που η οικονομική κρίση έχει πλήξει βαθύτατα την Π.Ε. Φλώρινας αλλά και όλη την Ελλάδα, η εκκλησία προσφέρει τα μέγιστα στους πολίτες της περιοχής με διάφορες δράσεις και βοήθειες. Έχει τον δικό της ρόλο τον οποίο θεωρώ ότι επιτελεί πάρα πολύ σωστά. Εμείς από την πλευρά μας, ως νέα περιφερειακή αρχή, θα είμαστε αρωγοί σε κάθε δραστηριότητα της Μητρόπολης Φλωρίνης και του σεβασμιότατου. Θα είμαστε δίπλα τους ώστε να συμβάλλουμε με τον δικό μας τρόπο στις προσπάθειες αυτές. Η συνεργασία μας θα είναι πάντα σε καλό επίπεδο και πιστεύουμε ότι ο Μητροπολίτης θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στα καλέσματα της κοινωνίας και των συνανθρώπων μας που έχουν βρεθεί σε οικονομικά αδιέξοδα λόγω της κρίσης και βιώνουν μια πραγματικά πολύ δύσκολη περίοδο».

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος το Ωδείο ανακοινώνει τηνπαράτασητηςέκπτωσης 50% επί του ποσού της εγγραφής, μέχρι τις30 Σεπτεμβρίου.

Θα λειτουργήσουν και φέτος:Τμήμα μουσικής προπαιδείας,Κλασικό τμήμα (έγχορδα, πνευστά, κρουστά, πιάνο, θεωρητικά, μονωδία),Μοντέρνο τμήμα (ελ.τραγούδι, ρυθμική κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, ντραμς, σαξόφωνο),Λαϊκό – Παραδοσιακό τμήμα (ακκορντεόν, αρμόνιο, μπουζούκι, μπαγλαμάς, ταμπουράς, σαντούρι, παραδοσιακά πνευστά, ούτι),Τμήμα βυζαντινής μουσικής,Τμήμα προετοιμασίας για την εισαγωγή στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων,Τμήμα μουσικής τεχνολογίας.Χορωδία παραδοσιακής μουσικής.

Τηλ. Επικοινωνίας Ωδείου Φλώρινας: 23850-46542 και  παραρτήματος Αμυνταίου:   23860-24243





Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54