Δραματικές περικοπές προϋπολογισμών καταγγέλλει η ένωση γιατρών Αχαΐας

Ενημερωτικό σημείωμα για σημαντικά τρέχοντα ζητήματα προς τους γιατρούς απέδωσε η ένωση γιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ):



"Το ΔΣ της ΕΙΝΑ συνεδρίασε στις 5/11 για την αποτίμηση της δράσης του το τελευταίο δίμηνο και για τον σχεδιασμό των ενεργειών του στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Βασικό στοιχείο των παρεμβάσεών μας αποτέλεσε η προβληματική κατάσταση (οριακή σε πολλές περιπτώσεις) των νοσοκομείων και των ΚΥ της περιοχής, με στόχο να αναδειχθούν τα αποτελέσματα της πολιτικής που έχει οδηγήσει στην υποστελέχωσή τους και τις καθημερινές ελλείψεις. Έγιναν συσκέψεις με τις τριμελείς επιτροπές, δόθηκαν συνεντεύξεις τύπου, πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες συναντήσεις με τις διοικήσεις της 6ηςΥΠΕ και των νοσοκομείων, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις από κοινού με άλλα σωματεία και κοινωνικούς φορείς.

Παρά την πίεση που ασκήθηκε και από την Ομοσπονδία κεντρικά, πίεση που οδήγησε σε εξαγγελίες για «ξεπάγωμα» των προσλήψεων και των κρίσεων (για τον νομό Αχαΐας εξαγγέλθηκε η άμεση πρόσληψη 28 γιατρών), ουσιαστικά τίποτα δεν έχει γίνει που να ανακουφίσει τα νοσοκομεία της περιοχής μας από το αβάσταχτο φορτίο που προκαλεί η έλλειψη προσωπικού. Αντίθετα, καθημερινά αναγκαζόμαστε να παρεμβαίνουμε για να αποτρέψουμε μετακινήσεις συναδέλφων σε άλλους νομούς, καθημερινά ασχολούμαστε με την ανεπάρκεια προσωπικού και υποδομών στα χειρουργεία (ακόμα και στο ΠΓΝΠ) και στα εργαστήρια.

Με δεδομένο ότι η πολιτική των δραματικών περικοπών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων θα συνεχιστεί – ήδη εξαγγέλθηκε νέα περικοπή από τον κ. Βορίδη από 1.61 δις το '14 σε 1.45 δις ευρώ το ΄15- τίποτα δεν προοιωνίζει ότι τα προβλήματα θα λυθούν, αν η πίεση δεν δυναμώσει.

Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση αποφασίσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα: να εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας, να ενισχύσουμε την συμμετοχή των συναδέλφων στις διεκδικήσεις, να συντονιστούμε πιο αποτελεσματικά με άλλους φορείς για να γίνει το ζήτημα της υγείας, ζήτημα της κοινωνίας.

Μετά την κατάθεση του Ν/Σ για την ΕΣΑΝ ΑΕ (http://www.eina.gr/?p=1193), ξεκινήσαμε μια προσπάθεια ενημέρωσης των συναδέλφων και της τοπικής κοινής γνώμης. Αν και οι συνελεύσεις που έγιναν είχαν πολύ μικρή συμμετοχή, πιστεύουμε ότι μέσα και από άλλες παρεμβάσεις (αρθρογραφία, συνέντευξη τύπου και δηλώσεις στα ΜΜΕ), έγινε σε μεγάλο βαθμό κατανοητό που θα οδηγήσει η εφαρμογή του νόμου αυτού. Αποτελεί για μας στοίχημα, με συντονισμένους αγώνες, να εμποδίσουμε τα παραπέρα βήματα υλοποίησής του.

Παρεμβήκαμε στις διοικήσεις των νοσοκομείων για την αλλαγή των οργανισμών τους. Στον Άγιο Ανδρέα δε συζητήθηκε λόγω μη ύπαρξης ΔΣ, στο ΠΓΝΠ με παρεμβάσεις των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής, απορρίφθηκε η πρόταση της ΕΙΝΑ (http://www.eina.gr/?p=1733)

Με δημόσια τοποθέτηση και συνέντευξη τύπου προτείναμε αλλαγές στη λειτουργία των χειρουργείων προκειμένου να περιοριστεί η ιδιωτική συναλλαγή και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των συμπολιτών σε αυτά, χωρίς προσκόμματα. Καταθέσαμε την πρότασή μας στις διοικήσεις των νοσοκομείων και θα επιμείνουμε στην προσπάθειά μας ώστε η πρόταση αυτή να υιοθετηθεί και να αποτελέσει καθημερινή πρακτική στα νοσοκομεία της πόλης μας. (http://www.eina.gr/?p=1646)

Για την επόμενη περίοδο και με δεδομένη την επιχείρηση διάλυσης των νοσοκομείων από την κυβέρνηση, προβαίνουμε στις εξής ενέργειες:

1.      Προχωρούμε σαν ΔΣ στην περαιτέρω προώθηση προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων και –μέσω της ΟΕΝΓΕ σε πανελλαδική κλίμακα- της πρότασής μας για τα χειρουργεία. Ζητάμε καθαρές απαντήσεις, αν θέλουν να επικρατήσει η ηθική και η νομιμότητα σε αυτόν τον τομέα.

2.      Για το θέμα των οργανισμών, θα προωθήσουμε κεντρικά την αντίθεσή μας στην παραμονή των υπαρχόντων εκτρωματικών οργανισμών του Λοβέρδου που «εξαφανίζουν» τμήματα και επιτρέπουν αυθαιρεσίες του τύπου Δ/ντή παθολογικού τμήματος και Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας στον Άγιο Ανδρέα ή του νεότευκτου Τμήματος Μεταμόσχευσης Μυελού στο ΠΓΝΠ.

3.      Για τα ΚΥ και με ευθύνη της τριμελούς της ΕΙΝΑ θα υπάρξει παρέμβαση για το μέλλον των δομών αυτών, ιδίως γιατί μετά την 1/1/15 περνούν στο ΠΕΔΥ και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

4.      Για τα σοβαρότατα προβλήματα του Αγ. Ανδρέα (προσωπικό, λειτουργικά, σταμάτημα εργασιών στο 7όροφο κλπ) θα υπάρξει συγκεκριμένη παρέμβαση, αρχής γενομένης από την επικείμενη συνάντηση της ΕΙΝΑ με το νέο διοικητή της 6ης ΥΠΕ κο Ν. Στακιά.

5.    Δημόσια θα είναι και η παρέμβαση της ΕΙΝΑ για τα καμώματα του νομικού συμβούλου της ΥΠΕ ο οποίος, μεταξύ άλλων πολλών που του καταμαρτυρούνται, έχει προβεί σε αγωγή προς την ΕΙΝΑ από το 2010 γιατί αντιδράσαμε στην προσπάθειά του να καταργήσει το εργατικό δίκαιο προκειμένου να σταματήσουμε τότε τις επισχέσεις εργασίας που ενοχλούσαν σφόδρα την 6ηΥΠΕ και την κυβέρνηση.

6.      Σε συντονισμό με σωματεία και φορείς θα επιμείνουμε στην ανάγκη υπεράσπισης του Δημόσιου Συστήματος από την πολιτική της τροϊκανής κυβέρνησης. Στις 27 Νοεμβρίου υπάρχει 24ωρη Γενική Απεργία (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ- Ομοσπονδίες) για τη σημασία της οποίας θα επανέλθουμε.

7.      Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι από το 2015 θα παύσει να φορολογείται το επίδομα βιβλιοθήκης και ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των παρακρατηθέντων τα τελευταία χρόνια. Το σημερινό σχόλιο στο ygeianet που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικό:Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια προκειμένου να κριθεί οριστικά με την υπ αριθμ. 2306/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ότι η αποζημίωση βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ δεν υπόκειται σε φορολογία. Εντούτοις ενώ η απόφαση του ΣτΕ ήταν αδιαμφισβήτητη, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ποιούσε τη νήσσα.Σε δύο διαδοχικές επιστολές του προέδρου της ΟΕΝΓΕ προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα δεν υπήρξε καμία απάντηση, οπότε επακολούθησε εξώδικο της ΟΕΝΓΕ (κλικεδώ), για το οποίο η Εισαγγελία κίνησε προανακριτική διαδικασία, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη για άρνηση συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Ω! του θαύματος.

Λίγο πριν κληθεί να καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων εκδίδει εγκύκλιο προς τις ΔΟΥ της χώρας (κλικ εδώ) και καλεί τους προϊσταμένους των ΔΟΥ να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΣτΕ και να προβούν σε νέα εκκαθάριση των δηλώσεων και επιστροφή των φόρων, οι οποίοι ανέρχονται περί τα 1000 ευρώ κατ΄ έτος για τους Διευθυντές και διαμορφώνονται ανάλογα για τις υπόλοιπες βαθμίδες. Ήδη αναρτήσαμε στο Ygeianet γνωμοδοτικό σημείωμα του κ. Μιχαήλ, με το οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί κάθε συνάδελφος, ώστε να υποβάλλει ανακλητική δήλωση και να γίνει νέα εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης και επιστροφή των φόρων που παράνομα παρακρατήθηκαν.

Συνάδελφοι, μόνο με τη στήριξη και τη συμμετοχή σας μπορούμε να συνεχίσουμε…".
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54