«Γεωπάρκο Λαυρεωτικής, ΄Οραμα για Εκπαίδευση και Γεωτουρισμό» - Ημερίδα στις 10 Ιουνίου

Για το ενδιαφέρον θέμα της ημερίδας, ο Δήμος Λαυρεωτικής σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα ακόλουθα:

"Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 και ώρα 9.30 το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών σε συνεργασία με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής  οργανώνει  Ημερίδα με τίτλο «Γεωπάρκο Λαυρεωτικής, ΄Οραμα για Εκπαίδευση και Γεωτουρισμό» στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού –Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στην Ημερίδα θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα  του έργου ΕΣΠΑ “ΓΕΩΤΟΠΟΙ,ΓΕΩΔΙΑΔΡΟΜΕΣ,ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ  UNESCO που εκτελεί το ΙΓΜΕ αναφορικά με το Γεωπάρκο της Λαυρεωτικής.

Ως γεώτοποι  ορίζονται οι αυτοτελείς γεωλογικές θέσεις όπου η ιστορία της γης, η εξέλιξη της ζωής και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος τεκμηριώνονται με τον πιο χαρακτηριστικό και επεξηγηματικό τρόπο. Πρόκειται για διακριτές γεωμορφές μεγάλης γεωλογικής, γεωμορφολογικής, οικολογικής, αισθητικής ή/και ιστορικής σημασίας.  Ένας γεώτοπος με μοναδική ή εξέχουσα εμφάνιση γεωπεριβάλλοντος   σε παγκόσμιο επίπεδο καλείται Γεωλογικό Φυσικό Μνημείο και παρουσιάζει έντονο τουριστικό ή επιστημονικό ενδιαφέρον.

Γεωπάρκο είναι μια περιοχή η οποία περιέχει έναν ικανό αριθμό θέσεων γεωλογικής κληρονομιάς κάθε κλίμακας, ένα μωσαϊκό γεωτόπων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, σπανιότητας ή κάλλους, αντιπροσωπευτικών της περιοχής, των γεγονότων και διαδικασιών της γεωλογικής ιστορίας της. Η περιοχή έχει σχετικά καθορισμένα όρια και αρκετή έκταση ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις τοπικής κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

Πιθανώς το ενδιαφέρον της περιοχής να μην είναι μόνο γεωλογικό αλλά να έχει επίσης οικολογική, αρχαιολογική, ιστορική ή πολιτιστική αξία όπως η περιοχή της Λαυρεωτικής.

 Η περιοχή της Λαυρεωτικής χερσονήσου, γνωστότερη και σαν περιοχή του Λαυρίου από την ομώνυμη πόλη, καλύπτει το ΝΑ τμήμα της Αττικής. Είναι γνωστή παγκοσμίως για τη μεταλλευτική δραστηριότητα που φαίνεται ότι άρχισε πριν από το 1000π.Χ. και κορυφώθηκε κατά την αρχαιότητα στον 6ο και 5ο αιώνα.

Η «αργυρίτης γη» ήταν το μετάλλευμα του Λαυρίου από το οποίο γινόταν ανάκτηση αργύρου. Τα αρχαία μεταλλεία, οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του μεταλλεύματος («πλυντήρια») και οι κάμινοι (καμίνια) για τη μεταλλουργική κατεργασία του εμπλουτίσματος γαληνίτη αποτέλεσαν τη βαριά βιομηχανία, στην οποία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η οικονομία της Αθηναϊκής Πολιτείας. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (από τον 1ο αιώνα μ.Χ. έως το 1864) υπήρξε περιορισμένη εξορυκτική δραστηριότητα.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την τουρκική κατοχή έγινε σαφές ότι η οργάνωση του νεοελληνικού κράτους και η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μπορούσε να επιτευχθεί με την αξιοποίηση των εγχώριων φυσικών πόρων. Τότε έγινε κατανοητό ότι το μεταλλευτικό δυναμικό της Λαυρεωτικής θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην εκβιομηχάνιση της χώρας και να αποτελέσει και πάλι μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.

Κατάλληλοι κυβερνητικοί χειρισμοί, η ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και ευτυχείς συγκυρίες συνέβαλαν ώστε μετά το 1864 να επαναλειτουργήσουν τα μεταλλεία και να κατασκευασθούν μονάδες εμπλουτισμού και κατεργασίας του μεταλλεύματος. Στόχος πλέον ήταν η παραγωγή εμπλουτισμάτων και μετάλλων με στόχο την εξαγωγή τους, την εισροή συναλλάγματος και την απασχόληση. Η έρευνα για τον εντοπισμό νέων μεταλλοφόρων σωμάτων, η εξορυκτική δραστηριότητα και η κατεργασία των μεταλλευμάτων στη Λαυρεωτική παρακολούθησαν μέχρι την παύση λειτουργίας των μεταλλείων το 1978, όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο των μεταλλείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα εφαρμόσθηκαν εδώ καινοτόμες τεχνικές για την ανάκτηση μετάλλων.

Ιδιαίτερα η περιοχή Πλάκας - Αδάμι της Λαυρεωτικής χερσονήσου τόσο από γεωλογική όσο και από κοιτασματολογική άποψη αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές του ελληνικού χώρου, επειδή συνδυάζει χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο τη στενή σχέση μεταξύ τεκτονικής, λιθολογίας και μεταλλογενετικών διεργασιών. Το ανάγλυφο της περιοχής επιτρέπει τη μελέτη ποικιλίας λιθολογιών, τεκτονικών δομών και τύπων μεταλλοφορίας.
 
Με το πέρας της Ημερίδας θα  ακολουθήσει συζήτηση για τις δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξή της".

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54