Η προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο διχάζει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας έχει προκαλέσει η προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο, που διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο με θέμα τον δικαιότερο επιμερισμό των προσφύγων στις χώρες μέλη της Ένωσης.

Από τη Μαρία Λίλα

Για «σχέδιο Β» έκανε λόγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που μπορεί να «βλάψει» την Ευρώπη, όπως προειδοποίησε, αν επιμείνουν τα κράτη μέλη στον Κανονισμό του Δουβλίνου, που ορίζει ότι το κράτος υποδοχής των αιτούντων άσυλο είναι κατεξοχήν υπεύθυνο.

Σήμερα το πρωί η ιταλική αστυνομία μετακίνησε δια της βίας περίπου 200 Αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν, εδώ και μέρες, στην περιοχή Βεντιμίλια, πολύ κοντά στη γαλλική Ριβιέρα με σκοπό να μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα.

628x471


«Η Ιταλία δεν μπορεί να επιτρέψει στην Γαλλία να έχει πολεμικά πλοία στην Μεσόγειο και να αφήνει, συγχρόνως, όλους τους μετανάστες σε ιταλικό έδαφος» τόνισε ο Ρέντσι, που ζητεί την προσωρινή παύση του Κανονισμού του Δουβλίνου ώστε να μπορούν οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες να μετακινηθούν και να μετεγκατασταθούν και σε άλλες χώρες πέραν της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

C_4_video_2060264_upiThumbnail


Κι ενώ η Γερμανία και η Αυστρία στηρίζουν το αίτημα της μετεγκατάστασης 60.000 αιτούντων άσυλο μεταξύ 25 χωρών- καθώς Βρετανία, Δανία και Ιρλανδία θέλησαν να εξαιρεθούν- άλλες χώρες θεωρούν ότι δεν μπορούν να υποχρεώσουν κανέναν να εγκατασταθεί κάπου που δεν θέλει.

Το Παρίσι με αφορμή τη συγκέντρωση προσφύγων στη Βεντιμίλια κατηγορεί τη Ρώμη ότι δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς νόμους για το άσυλο ενώ η ιταλική κυβέρνηση αντιτείνει ότι οι περισσότεροι που φθάνουν στις ακτές της χώρας επιθυμούν να μεταβούν σε άλλους προορισμούς.

Migrant looks the sea while Franch police chek along the sea front at the border between Italy and France, in the city of Ventimiglia, northwestern Italy, 15 June 2015.  ANSA/LUCA ZENNARO
Migrant looks the sea while Franch police chek along the sea front at the border between Italy and France,
in the city of Ventimiglia, northwestern Italy, 15 June 2015.
ANSA/LUCA ZENNARO

«Πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις αλληλεγγύης με τους Ιταλούς φίλους μας και εκείνοι πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζενέβ προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο του Λουξεμβούργου εξηγώντας ότι «υπευθυνότητα σημαίνει και οργάνωση της επιστροφής των παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους».

Πάνω από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει φέτος στις ακτές της Ιταλίας και της Ελλάδας και η ιταλική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι αν δεν βρεθεί λύση ενδέχεται να εκδώσει προσωρινή βίζα για τις περίπου 60.000 αιτούντες άσυλο που έχει δεχτεί, προκειμένου να μπορέσουν να μετακινηθούν και να ταξιδεύσουν εντός Ευρώπης με τις δυνατότητες που παρέχει σε όλους τους πολίτες της η Συνθήκη Σένγκεν.

«Αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιλέξει την αλληλεγγύη έχει καλώς. Εάν όχι τότε έχουμε έτοιμο ένα Σχέδιο Β  που θα μπορούσε να πλήξει την Ευρώπη» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός στην εφημερίδα «Corriere della Sera».

Μολονότι δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το Σχέδιο Β ο ιταλικός τύπος γράφει ότι σε αυτό περιλαμβάνεται και η άρνηση των αρχών της χώρας να δεχτούν την αποβίβαση διασωθέντων μεταναστών και προσφύγων στις ακτές της Ιταλίας, εφόσον βρίσκονται πάνω σε πλοία ή σκάφη άλλων χωρών.

πηγή: insideoutborders.com
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54