Ηλίας Μακρυνιώτης, ο ανυπόταχτος αγωνιστής του Παρνασσού

Πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015, 8-10 το βράδυ. 

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» ακολουθεί τα ίχνη ενός ανυπόταχτου ανθρώπου: του Ηλία Μακρυνιώτη. Ενός ανθρώπου που λίγοι πια γνωρίζουν το όνομά του και ακόμα λιγότεροι τη δράση του.

Η εκπομπή περιπλανιέται στα δύσβατα μονοπάτια του Παρνασσού και κάνει μια στάση σε ένα μικρό χωριό στη βορειοδυτική πλευρά του, τη Μαριολάτα. Εκεί, γεννήθηκε και ανδρώθηκε το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα ο Ηλίας ή Λιας Μακρυνιώτης.

Η ζωή και η δράση του ξεδιπλώνεται μέσα από ένα συνταρακτικό κείμενο – ντοκουμέντο που άφησε ο γιος του, Αθανάσιος Μακρυνιώτης, στον Θωμά Σίδερη και θα ακουστεί για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο, φωτίζοντας άγνωστα γεγονότα του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα.

Το συγκεκριμένο κείμενο – ντοκουμέντο περιλαμβάνεται σε ένα βιβλίο με μαρτυρίες το οποίο είναι υπό έκδοση και έχει τον τίτλο «Οι άνθρωποι πίσω από τα παράθυρα».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η θυγατέρα του Ηλία Μακρυνιώτη, Ελένη, γνωστή και ως «Μυρτιά του βουνού», αναφέρεται στην αγωνιστική δράση του πατέρα της αλλά και στο τραγικό τέλος του στην καρδιά του Εμφυλίου.

Επίσης, θα ακουστούν μοναδικά ντοκουμέντα για τη μετανάστευση κατοίκων του Παρνασσού στην Αμερική τη δεκαετία του 1910.

Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για έναν ξεχωριστό άνθρωπο.

Παραγωγή – Επιμέλεια – Παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54