Με δακρυγόνα αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες οι αρχές των Σκοπίων | AP Photo/Darko Vojinovic

Δακρυγόνα και τραυματισμοί προσφύγων στην Ειδομένη

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έριξε δακρυγόνα το πρωί της Παρασκευής για να διαλύσει το πλήθος χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην χώρα από την Ελλάδα. Η ένταση σημειώθηκε στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα των δύο χωρών, στο ύψος της Ειδομένης.

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί, στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων περιμένοντας να εισέλθουν στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς, συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθήσουν το πλήθος των συγκεντρωμένων που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε περισσότερα από 2000 άτομα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε πως υπάρχουν δέκα τραυματίες από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Απ' αυτούς οι τέσσερις, σύμφωνα με κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην περιοχή, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρονται αυτή την ώρα, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Καμία επίσημη ανακοίνωση
Η αστυνομία της ΠΓΔΜ δεν έχει γνωστοποιήσει τίποτα, μέχρι στιγμής, σχετικά με το ότι αστυνομικοί της χώρας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθήσουν το πλήθος των συγκεντρωμένων προσφύγων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν αναπτυχθεί, από χθες το μεσημέρι, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας και δεν επιτρέπουν σε πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ έχει τοποθετήσει στην ουδέτερη ζώνη και ένα χαμηλό συρματόπλεγμα, μήκους 200-300 μέτρων, ώστε να κρατά σε κάποια απόσταση τους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε, χθες, ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία για την αντιμετώπιση, όπως ανέφερε, της κατάστασης με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Αποκλιμάκωση της έντασης
Ηρεμία επικρατεί από το μεσημέρι και μετά. Στην περιοχή, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός, καθώς περίπου 3000 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν άδεια από τις αρχές της ΠΓΔΜ για να περάσουν τα σύνορα.

Όσοι διαθέτουν σκηνές, τις έχουν στήσει στα χωράφια κατά μήκος των συνόρων, άλλοι έχουν βρει καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης.

Δυνάμεις του στρατού
Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της χώρας) ανακοίνωσε και επίσημα, ότι βάσει της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας για κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα βόρεια και νότια σύνορα της ΠΓΔΜ, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, ενώ στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να αναπτυχθούν και δυνάμεις του Στρατού. 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54