Μετά το φράχτη που μένει, επιστρέφουν «σκούπες» και απελάσεις

Θανάσης Κούρκουλας

Οι εξαγγελίες περί ανθρωπισμού και αλληλεγγύης της κυβέρνησης Τσίπρα στους πρόσφυγες μετατράπηκαν σε μηδενική ανοχή στους «παράνομους μετανάστες».

Από το «τέλος της πο­λι­τι­κής κρά­τη­σης» που είχε εξαγ­γεί­λει η Τασία Χρι­στο­δου­λο­πού­λου πε­ρά­σα­με στις «επι­στρο­φές» με­τα­να­στών στις χώρες προ­έ­λευ­σής τους με το καλό ή με το ζόρι του Γιάν­νη Μου­ζά­λα. Όσο και να προ­σπα­θούν να ντύ­σουν την προ­σαρ­μο­γή στις πο­λι­τι­κές της Ευ­ρώ­πης-φρού­ριο και της Ελ­λά­δας-κρα­τη­τή­ριο με μαν­δύα αν­θρω­πι­σμού οι αρι­στε­ροί δια­χει­ρι­στές της, η σκλη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν φτια­σι­δώ­νε­ται. Η επι­χεί­ρη­ση-σκού­πα και η με­τα­φο­ρά με το ζόρι προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών στους οποί­ους η κυ­βέρ­νη­ση Γκρου­έφ­σκι αρ­νεί­ται την εί­σο­δο από την Ει­δο­μέ­νη προς τα Ολυ­μπια­κά ακί­νη­τα στο Π. Φά­λη­ρο και στο Ελ­λη­νι­κό ση­μα­το­δο­τούν το τέλος ανο­χής της κυ­βέρ­νη­σης στους με­τα­νά­στες. Ήδη 123 Μα­γκρε­μπια­νοί υπή­κο­οι συ­νε­λή­φθη­σαν από την ΕΛ.ΑΣ. στο γή­πε­δο Τάε Κβον Ντο και με­τα­φέρ­θη­καν στο στρα­τό­πε­δο συ­γκέ­ντρω­σης της Κο­ρίν­θου με δι­καιο­λο­γία τη «συμ­με­το­χή τους σε επει­σό­δια» εντός των εγκα­τα­στά­σε­ων «φι­λο­ξε­νί­ας».

«Μή­νυ­μα» απο­τρο­πής
Όποιος επι­σκέ­πτε­ται τις εγκα­τα­στά­σεις του Χόκεϊ και του Τάε Κβον Ντο όπως η αντι­προ­σω­πεία της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας και τα μέλη της Κί­νη­σης «Απε­λά­στε το Ρα­τσι­σμό» το Σάβ­βα­το 12 Δε­κέμ­βρη δια­πι­στώ­νει πως οι συν­θή­κες ωθούν με μα­θη­μα­τι­κή ακρί­βεια τους «φι­λο­ξε­νού­με­νους» σε δια­μά­χες επι­βί­ω­σης: ατε­λεί­ω­τες ουρές ανα­μο­νής για ένα πιάτο φα­γη­τό, τουα­λέ­τες και ντους χωρίς ζεστό νερό, σκου­πί­δια πα­ντού χωρίς μέ­ρι­μνα κα­θα­ρι­σμού από ελά­χι­στους εθε­λο­ντές χρη­μα­το­δο­τού­με­νων ΜΚΟ. Κάθε τρεις και λίγο κυ­βερ­νη­τι­κοί υπάλ­λη­λοι και μέλη ΜΚΟ ενη­με­ρώ­νουν τους αν­θρώ­πους για τις 3 επι­λο­γές που έχουν: να ζη­τή­σουν άσυλο στην Ελ­λά­δα (όπου δεν θέ­λουν να μεί­νουν και με μη­δα­μι­νές πι­θα­νό­τη­τες επι­τυ­χί­ας), να υπο­γρά­ψουν τον «εθε­λού­σιο» επα­να­πα­τρι­σμό τους, ή να απε­λα­θούν με το στα­νιό. Πρό­κει­ται για την πε­πα­τη­μέ­νη από το 2010 και μετά, όταν ο Γ. Πα­παν­δρέ­ου ανα­κοί­νω­σε την πο­λι­τι­κή «μη­δε­νι­κής ανο­χής» στη «λαθρο»με­τα­νά­στευ­ση πα­κέ­το με το πρώτο μνη­μό­νιο. Όπως τότε έτσι και τώρα τα στρα­τό­πε­δα συ­γκέ­ντρω­σης και οι απε­λά­σεις με­τα­να­στών, μαζί με τους πνιγ­μούς στο Αι­γαίο που ο φρά­χτης στον Έβρο πολ­λα­πλα­σιά­ζει, θε­ω­ρού­νται ανα­γκαίο «μή­νυ­μα απο­τρο­πής» για όσους με­τα­νά­στες ή πρό­σφυ­γες αρ­νεί­ται να υπο­δε­χτεί η ΕΕ. Είναι βέ­βαιο πως τα στρα­τό­πε­δα συ­γκέ­ντρω­σης θα ζή­σουν νέες δόξες το επό­με­νο διά­στη­μα, καθώς ο μόνος τρό­πος να υλο­ποι­η­θεί αυτή η πα­ρά­λο­γη πο­λι­τι­κή είναι να φυ­λα­κί­ζο­νται χι­λιά­δες άν­θρω­ποι που θε­ω­ρού­νται ανε­πι­θύ­μη­τοι. Πρό­κει­ται για κα­τρα­κύ­λα προ­σαρ­μο­γής της κυ­βέρ­νη­σης Τσί­πρα στο δρόμο της γνω­στής ρα­τσι­στι­κής απαν­θρω­πιάς «να κά­νου­με το βίο αβί­ω­το» σε όσους δεν δια­θέ­τουν το προ­φίλ του μορ­φω­μέ­νου φτη­νού ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού που έχει σή­με­ρα ανά­γκη η ευ­ρω­παϊ­κή ελίτ.
 

Ευ­ρω­παϊ­κός στρα­τός συ­νό­ρων
Τα σχέ­δια «απο­τρο­πής» πε­ρι­λαμ­βά­νουν πολλά δια­φο­ρε­τι­κά ερ­γα­λεία. Οι ευ­ρω­παϊ­κές ηγε­σί­ες πα­σχί­ζουν να πεί­σουν δι’ ανταλ­λαγ­μά­των κυ­βερ­νή­σεις όπως του Πα­κι­στάν να δέ­χο­νται πε­ρισ­σό­τε­ρες απε­λά­σεις υπη­κό­ων τους από χώρες της ΕΕ. Η Τουρ­κία έχει ξε­κι­νή­σει «σκού­πες» στα πα­ρά­λια του Αι­γαί­ου και έχει δε­σμευ­τεί για επα­να­προ­ω­θή­σεις στη Συρία και στο Ιράκ, ένα­ντι πα­ρα­χω­ρή­σε­ων και χρη­μα­το­δό­τη­σης της ΕΕ. Τα πε­ρί­φη­μα hotspots στα νησιά του Αι­γαί­ου κα­τα­σκευά­ζο­νται πυ­ρε­τω­δώς. Όλα αυτά όμως κιν­δυ­νεύ­ουν να μεί­νουν κενό γράμ­μα αν δεν υπάρ­χει ένας στρα­τός απο­φα­σι­σμέ­νος να πνί­γει τον κόσμο στα ευ­ρω­παϊ­κά θα­λάσ­σια σύ­νο­ρα. Γι’ αυτό η γερ­μα­νι­κή και η γαλ­λι­κή κυ­βέρ­νη­ση ζη­τούν μετ’ επι­τά­σε­ως από την ΕΕ την αλ­λα­γή του ρόλου της Frontex, από επι­κου­ρι­κή δύ­να­μη συ­νο­ριο­φυ­λα­κής στα κρά­τη-μέ­λη που την προ­σκα­λούν, σε αυ­τό­νο­μο ευ­ρω­παϊ­κό συ­νο­ρια­κό στρα­τό που θα ανα­πτύσ­σε­ται κατά το δο­κούν στα εξω­τε­ρι­κά σύ­νο­ρα της ΕΕ, ακόμα και χωρίς την έγκρι­ση των κρα­τών-με­λών, και θα μπο­ρεί να πα­ρεμ­βαί­νει στην πρό­λη­ψη κα­τα­στά­σε­ων κρί­σης (βλέπε Ει­δο­μέ­νη) αλλά και σε πε­ρι­πτώ­σεις κατά τις οποί­ες θε­ω­ρεί ελ­λι­πή τη φύ­λα­ξη των συ­νό­ρων (βλέπε Αι­γαίο). Θα έχει δι­καιο­δο­σία ακόμα και να κάνει επα­να­προ­ω­θή­σεις-εξ­πρές προς χώρες όπως η Τουρ­κία. Όλα αυτά, στο όνομα της δια­τή­ρη­σης της συν­θή­κης Σέν­γκεν, αφού όπως είπε ο αρ­μό­διος επί­τρο­πος Δ. Αβρα­μό­που­λος «με­ρι­κή ή ολική κα­τάρ­γη­ση της Σέν­γκεν ση­μαί­νει εντα­φια­σμό της ευ­ρω­παϊ­κής ιδέας». Πρό­κει­ται για απει­λή που επι­κρέ­μα­ται πάνω από τα κε­φά­λια κυ­βερ­νή­σε­ων όπως του Τσί­πρα και του Ρέν­τσι οι οποί­ες θα πρέ­πει να προ­σαρ­μο­στούν για να συ­νε­χί­σουν να βρί­σκο­νται στην πρώτη τα­χύ­τη­τα της πο­λι­τι­κής ασφά­λειας της ΕΕ. Η συν­θή­κη Σέν­γκεν ση­μαί­νει πολλά για την άρ­χου­σα τάξη κάθε ευ­ρω­παϊ­κής χώρας, δεν αφορά όμως επί της ου­σί­ας τον απλό Ευ­ρω­παίο ερ­γα­ζό­με­νο ή άνερ­γο. Θα χρεια­στεί να επι­λέ­ξου­με τη ρήξη με τους ευ­ρω­παϊ­κούς μη­χα­νι­σμούς επι­τή­ρη­σης της ασφά­λειας, με αντί­τι­μο τη με­τα­τρο­πή χωρών όπως η Ελ­λά­δα σε χώ­ρες-δο­λο­φό­νους αθώων προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών. Να αρ­νη­θού­με πάση θυσία τη με­τα­τρο­πή της Ελ­λά­δας σε μα­ντρό­σκυ­λο της νο­τιο­α­να­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου για τα θύ­μα­τα του πο­λέ­μου και της φτώ­χειας.




πηγή: rproject.gr








Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54