Γιάνης Βαρουφάκης: Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει με ένα ακόμα "ναι"

«Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε ένα ακόμα «ναι» στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα. Το ήδη υπάρχον φάρμακο είναι τοξικό, το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός και το παραδέχεται κατ’ ιδίαν- αλλά το συνεχίζει διότι έχει δεσμεύσεις», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι: «Απαιτούμε μια νέα συζήτηση για την ουσία του προβλήματος, επειδή οι πολιτικές που απαιτούν να καταπιούμε, είναι μέρος του προβλήματος και όχι το πραγματικό φάρμακο», ζητώντας εκ νέου μια μεταβατική συμφωνία που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει σε εύλογο χρόνο τις προτάσεις της για τη διαπραγμάτευση του χρέους.

Επισήμανε επίσης ότι: «Στη διαπραγμάτευση θα προσέλθω με τη σκέψη ότι εκπροσωπώ το 40% που μας ψήφισε, αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα κρατώ κατά νου τις συγκινητικές προτροπές «να μην κάνουμε πίσω» αλλά και τις προτροπές να βρούμε μια λύση», ενώ ευχήθηκε ότι: «Δεν θα υπάρξει ελληνική ψυχή, που όπως οι μαυραγορίτες της Κατοχής προσεύχονταν, "βάστα Ρόμελ"».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο μνημονιακό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε ως σήμερα,  εκτιμώντας ότι: «Οι στόχοι δεν πιάστηκαν όχι από ανικανότητα κυβερνώντων, αλλά γιατί, όπως και την Συνθήκη των Βερσαλλιών, οι ισχυροί επέβαλλαν όρους που δεν είχαν δικαίωμα να επιβάλλουν κι ο ηττημένος αποδέχτηκε όρους που δεν είχε δικαίωμα να αποδεχτεί».

Επανέλαβε επίσης ότι το 2010 η χώρα πτώχευσε, αλλά αυτό αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα ρευστότητας, τονίζοντας ότι: «Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει αυτό δεν θα είχε αίσιο τέλος». Επισήμανε δε, ότι το μοντέλο της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκε κι αλλού με αποτέλεσμα να προκληθεί «μετάσταση» κι ο αποπληθωρισμός να χτυπήσει τον παραγωγικό ιστό της Ευρώπης.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώνει συχνά την Βουλή για τα θέματα της αρμοδιότητάς του: «Πρώτα εδώ και μετά στα ΜΜΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54