Τσίπρας: Αποφασίσαμε να σταματήσουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση

Σε προσωπικό τόνο - που ζήτησε για πρώτη φορά να του επιτραπεί - μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». Υποστήριξε ότι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών δεν συνιστά ψήφο σε ένα νομοσχέδιο αλλά ψήφο συνείδησης με βαρύνουσα σημασία. «Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» υπογράμμισε. 

Αναφερόμενος στις πεντάμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με τους δανειστές σημείωσε ότι «δε λογάριασα το προσωπικό πολιτικό κόστος, ούτε συμφιλιώθηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών» και πρόσθεσε: «Έξι μήνες τώρα μπήκαμε σε έναν πόλεμο με άνισες δυνάμεις, είχαμε απώλειες αλλά κερδίσαμε και έδαφος». Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «μπροστά μας υπάρχει ναρκοπέδιο που δεν έχω δικαίωμα ούτε να το αγνοήσω, ούτε να το κρύψω». 

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι κατά τη διαπραγμάτευση την οποία χαρακτήρισε «μάχη σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας», ωστόσο, σημείωσε ότι η χώρα διαπραγματεύτηκε με αξιοπρέπεια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους όρους της δανειακής συμφωνίας λέγοντας ότι περιλαμβάνει μέτρα που απέχουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.










πηγή: tvxs.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54