Ν. Χουντής: Ο Πρωθυπουργός αγνοεί την Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Επικίνδυνο συνδυασμό λαϊκισμού και άγνοιας της κοινοτικής νομοθεσίας καταλογίζει στα κυβερνητικά επιτελεία και τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο, Νίκος Χουντής, με αφορμή την εξαγγελία του «Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης” από τον Α. Σαμαρά
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής σε δήλωσή του, υπενθυμίζει ότι στη χθεσινή ομιλία του, ο Πρωθυπουργός, καταχειροκροτούμενος, τόνισε τη φράση «...και ο ΦΠΑ να μην ξεπερνά πουθενά το 12%». Για το θέμα αυτό, ο  υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε τα εξής:

«Πρώτον. Οι πόροι που προέρχονται από τον έμμεσο φόρο του ΦΠΑ αποτελούν κατεξοχήν αρμοδιότητα της Ένωσης, διότι αφορούν τους Ιδίους Πόρους της Ένωσης. 

Δεύτερον. Εδώ και 21 συναπτά χρόνια, με την Οδηγία 92/77/ΕΟΚ, έχει εισαχθεί κατώτερος κανονικός συντελεστής ΦΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 15%. Ο κατώτατος αυτός συντελεστής ΦΠΑ έχει ήδη παραταθεί πέντε φορές.

Τρίτον. Στις 31 Δεκεμβρίου 2015 εκπνέει και η πέμπτη παράταση, ενώ αναμένεται τα κράτη μέλη να παρατείνουν και έκτη φορά τον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ στο ύψος του 15%, αφού δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το αντίθετο.

Τέταρτο. Μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι ή ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο αγνοούν βασική κοινοτική νομοθεσία ή προκαταλαμβάνει αποφάσεις που θα πάρουν, με ομοφωνία, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ενάμιση χρόνο ή, πολύ απλά, λαϊκίζει, τάζοντας πράγματα που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει.

Είμαστε βέβαιοι ότι μετά τη δέσμευση του έλληνα Πρωθυπουργού, να μην υπερβαίνει ο κανονικός ΦΠΑ πουθενά το 12%, τα επιτελεία της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, συνεδριάζουν καταγράφοντας τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας τους και βρίσκονται σε έναν συνεχή διάλογο με τους εταίρους, ώστε να πειστούν για τη μείωση του κατώτερου συντελεστή ΦΠΑ, για να υλοποιήσει ο κ. Σαμαράς τις δεσμεύσεις του».


Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22/05/2014 - 16:41